Στιγμές στην ιστορία μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας

Στιγμές στον χρόνο και τον χώρο της Νορβηγίας παρουσιάζουν μέσα από την προσωπική τους φωτογραφική ματιά η Andrea Gjestvang και η Hebe Robinson, σε μια κοινή έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6.

Τη φωτογραφική δουλειά δύο φωτογράφων από τη Νορβηγία φιλοξενεί την Δευτέρα, 12 Μαΐου, το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 σε συνεργασία με την πρεσβεία της Νορβηγίας, το «EEA & Norway Grants» και το «Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας».

 

Τραυματική Ουτόγια

Πρόκειται για τις φωτογράφους Andrea Gjestvang και Hebe Robinson, οι οποίες καταπιάνονται στη δουλειά τους με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία:

H Gjestvang θα παρουσιάσει τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο One Day In History (Μια μέρα στην Ιστορία), η οποία συνδέεται άμεσα με τη βομβιστική επίθεση στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, στις 22 Ιουλίου 2011: αυτή η ημερομηνία έχει χαραχτεί στη συλλογική και στην ιστορική μνήμη της χώρας για πάντα. Την ημέρα εκείνη ένα αυτοκίνητο-βόμβα κατέστρεψε ένα οικοδομικό τετράγωνο με κυβερνητικά κτήρια στο Όσλο. Λίγες ώρες αργότερα, 69 νεαρά άτομα εκτελέστηκαν σε μια πολιτική κατασκήνωση στο νησί. Το 2012 η φωτογράφος τράβηξε τα πορτρέτα των νέων οι οποίοι επέστρεψαν στο οικείο περιβάλλον τους. Η εφηβεία είναι η εποχή των ονείρων, των προσδοκιών και της φαντασίας. Tι συμβαίνει στη ζωή ενός εφήβου όταν τη θέση των θεμάτων που τον απασχολούν καθημερινά παίρνει ο φόβος να μη σε πυροβολήσουν, η απώλεια φίλων και συγγενών, οι εφιάλτες και τα σωματικά τραύματα;

HEBE_ROBINSON

Ήχοι από το παρελθόν

Η Hebe Robinson παρουσιάζει τη δουλειά της με τίτλο Echoes: Γύρω στο 1950, σε ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι στο Lofoten, στα βόρεια της Νορβηγίας, οι κάτοικοι εισέπραξαν από την κυβέρνηση ένα ποσό για να αφήσουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε πιο κεντρικές περιοχές. Σήμερα, 60 χρόνια αργότερα, οι περιοχές αυτές έχουν ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον. Αν όμως κανείς τις εξετάσει καλύτερα θα δει κατάλοιπα από την παλιά ζωή της περιοχής: πέτρινους φράχτες και θεμέλια σπιτιών, κρυμμένα μονοπάτια και ίχνη κήπων με βότανα και λουλούδια.

Και οι δύο εκθέσεις παρουσιάστηκαν στο κύριο πρόγραμμα εκθέσεων του Athens Photo Festival 2013, του κορυφαίου φεστιβάλ φωτογραφίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και παράλληλα στη Δημοτική Πινακοθήκη της ελληνικής πρωτεύουσας, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2013.

+ Το αφιέρωμα στη νορβηγική φωτογραφία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 12 Μαΐου στις 19:00 στο Φωτογραφικό Κέντρο 6Χ6 στη Λεμεσό. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο επίτιμος πρόξενος της Νορβηγίας στην Κύπρο Παναγιώτης Αντωνιάδης.

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 7 Ιουνίου 2014.

Το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 βρίσκεται στην οδό Ηπείρου 19, στη Λεμεσό (παράλληλος Ανεξαρτησίας) και λειτουργεί καθημερινά 09:00 – 18:00 και Σάββατο 10:00 – 13:00. Πληροφορίες τηλ. 25354810 και www.centreforphotography6x6.com

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Το δειν: Το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση

Η Πολιτιστική Κίνηση Ex Artis, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Λεβέντειο Δημοτικό ...

Μουσική και σινεμά στο μόλο Λεμεσού

«La-Dee-Dah Nights» με μουσική και κινηματογράφο και με θέα τη θάλασσα παρουσιάζει το ίδρυμα Andrey ...

O σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί και η Νασρίν Σοτουντέχ μοιράζονται το βραβείο Ζαχάρωφ

Δύο ακτιβιστές από το Ιράν, η δικηγόρος Nasrin Sotoudeh και ο σκηνοθέτης Jafar Panahi, ...

«Μπαμ!» στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μεσαορίας

Στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μεσαορίας [Mesarya Tiyatrosu Festival] προσκλήθηκε και συμμετέχει η Παραπλεύρως Παραγωγές, με ...

Πέθανε ο βασιλιάς της μπλουζ, B.B.King

Ήσυχα στον ύπνο του στο σπίτι του στο Λας Βέγκας πέθανε ο θρυλικός B.B.King, ...

Φώτος Φωτιάδης: «Έτσι γνώρισα τον Μόντη…»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ: 90 χρόνια σε 12 μέρες» που πραγματοποιείται με ...

X