Το ψηφοδέλτιο μού έπεσε απ’ τα χέρια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Δεν ξέρω πώς αντέδρασαν στα γραφεία του ΕΛΑΜ όταν είδαν τα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές όπου αναφέρεται, και πολύ σωστά αναφέρεται, ως Milli Halk Cephesi (πάμε όλοι μαζί: Μιλλί Χαλκ Τζιεπχεσί). Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από τη λαλίστατη οργάνωση. Ούτε είδαμε, μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον, στις “Πατάτες Αντιναχτές” τον Ερντογάν (της εκπομπής) να τους πάρει τηλέφωνο για να τους ευχηθεί καλή τύχη (και να τους αποχαιρετά με την ατάκα του σκετς στη σειρά “άισιχτιρ τουρκόσπορ”.
Τα τουρκικά ονόματα των παραδοσιακών κομμάτων και οι νέοι σχηματισμοί στο ψηφοδέλτιο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, και το αδιανόητο γεγονός πως αυτή τη φορά οι Ε/Κ θα μπορούν αν θέλουν να ψηφίσουν Τ/Κ, σηματοδοτούν την αρχή της αλλαγής του παιχνιδιού.
Μέχρι τώρα βλέπαμε την τουρκόφωνη πλευρά του κράτους στα τσιγάρα, στις ταυτότητες, στις ταμπέλες των υπουργείων και κάποιων κυβερνητικών κτηρίων, φαντάσματα ακρωτηριασμένου μέλους.
Πλέον όμως και η υπόλοιπη πολιτική μας πραγματικότητα μπαίνει στη διαδικασία της μετάφρασης, του πρώτου (αν και μικρού) βήματος για τη συνεννόηση. Λόγω της ιδεολογίας του κόμματος, δεν θα είναι απαραίτητα παράξενη η θέα του AKEL – Sol – Yeni Gucler (Γιενί Γκιουτσλέρ), τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους, όμως μετά περνάμε στη ζώνη του λυκόφωτος και σε ανεξερεύνητες περιοχές: Demokratik Seferberlik, Demokrat Parti, EDEK – Ekologlar και Vatandaslar Ittifiaki είναι ονόματα ταυτόχρονα γνώριμα και άγνωστα για τους περισσότερους από εμάς. Νοηματοδοτούν όμως την άλλη πλευρά της πραγματικότητας που αγνοούμε.
Δεν ξέρω αν το καταλάβαμε, αλλά ό,τι και να γίνει, τους επόμενους μήνες στις συνομιλίες που οι περισσότεροι αγνοούμε ως μια από τα ίδια, ήδη ζούμε σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό. Τα σημάδια είναι εκεί. Και θα αυξάνονται, όλο και περισσότερο.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μαζί τούς φάγαμε

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ένας τρόπος υπάρχει να προσπεράσουμε τις μικροπολιτικές διαιρέσεις που ανησυχούμε ...

Τι ξέρουμε;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι πραγματικά ξέρουμε για τη Μέση Ανατολή; Τι στα αλήθεια ...

Σκουπίδια (2)

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Λευκωσία 1.000 δημοτικοί υπάλληλοι ...

Τώρα και στη Λάρνακα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Θυμάμαι τη Λάρνακα από μικρός ως μια πόλη υποτιμημένη από ...

Τα πρόσωπα των προσφύγων

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τον Μάιο του 1941, η ευκατάστατη οικογένεια ενός Κύπριου γιατρού ...

Brave New Cypriots

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αντί στήλης σήμερα, ας δούμε πώς ο Άλντους Χάξλεϋ ενέταξε, ...

X