Είδαμε την ταινία Committed της Στελάνας Κληρής

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Σκηνοθεσία: Στελάνα Κληρής
Παίζουν οι: Melia Kreiling, Ορέστης Σοφοκλέους

Μία ακόμη κυπριακής παραγωγής ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους αυτή τη βδομάδα κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ευχάριστο.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Στελάνας Κληρής, η οποία μεταπήδησε νωρίς -όπως αποδείχθηκε- από τη μικρού στη μεγάλου μήκους ταινία.

Το Committed -στην αγγλική γλώσσα- είναι ένα  τρόπον τινά road trip στην Κύπρο, μια ταινία που φέρει τη φρέσκια ματιά μιας σκηνοθέτιδος, η οποία έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα: πρώτον, είναι μεν κυπριακής καταγωγής αλλά μεγαλωμένη στη Νότια Αφρική και άρα απαλλαγμένη από τους όποιους «κυπριακούς προβληματισμούς» και, δεύτερον, έχει μεγάλο ενθουσιασμό για αυτό που κάνει και το εξωτερικεύει με γόνιμο τρόπο, προωθώντας τις ταινίες της και πετυχαίνοντας να μεταφέρει τον ενθουσιασμό της.

Σε αυτή την ταινία, μια ρομαντική κομεντί για δύο ηθοποιούς, παρακολουθούμε την ιστορία μιας νύφης που το έχει σκάσει από τον γάμο της και ενός άντρα ο οποίος πιέζεται να κάνει πρόταση γάμου στην κοπέλα του. Η τυχαία συνάντησή τους σε έναν έρημο δρόμο της Κύπρου θα οδηγήσει σε ένα ταξίδι γνωριμίας και σκέψεων για την αγάπη και τη ζωή.

Απλή στη σύλληψή της, η ταινία παραμένει απλή μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν από τους τίτλους τέλους. Χωρίς πλοκή, με διαλόγους οι οποίοι δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα, η ταινία διαθέτει πολύ ωραία φωτογραφία αλλά κατ’ ουδένα λόγο και μια αντίστοιχη αποτύπωση της Κύπρου.

Αντίθετα, οι δύο ήρωες της Στελάνας Κληρής κινούνται σε μια έρημη, άνυδρη Κύπρο, κι αυτό δεν αδικεί τόσο τη χώρα όσο την ίδια την ταινία, η οποία παραμένει εξίσου στεγνή, χωρίς ανθρώπους και ανάσες έξω από τους δύο χαρακτήρες.

Το Committed είναι μια πολύ καλή πρώτη προσπάθεια από μια νέα σκηνοθέτιδα. Θα ήταν ιδανική αν απευθυνόταν σε νεαρούς θεατές οι οποίοι τώρα ωριμάζουν κινηματογραφικά, σαν ένα όμορφο παράθυρο στη σύγχρονη παραγωγή της χώρας τους.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Υψωμένες γροθιές για το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου)

Πολλοί ξαφνιάστηκαν στην είδηση της περασμένης βδομάδας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ θέλει να ...

Φεστιβάλ Παραμυθιού από 6 μέχρι 9 Νοεμβρίου

Tο 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στην Κύπρο διοργανώνεται από τις 6 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου ...

ΟΧΙ στη λογοκρισία στην Τέχνη – η καλλιτεχνική κοινότητα αντιδρά

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών και Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών καταδικάζουν την κατάσχεση των φωτογραφιών της Πάολας ...

Damien Hirst απαγορευμένος: he did it again

Πριν ακόμη βρεθεί στα περίπτερα, το νέο περιοδικό Garage της 30χρονης πρώην αρχισυντάκτριας του ...

Build Peace 2015 | Διεθνής καλλιτεχνική παρέμβαση στη Λευκωσία

Μετά την πρώτη διοργάνωση στο MIT Media Lab στη Βοστώνη, το 2ο συνέδριο Build ...

X