Τάκης Ιωαννίδης

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στις 18.2.1978 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης 16 ανθρώπων που κρατούσαν όμηρους δύο Παλαιστίνιοι αεροπειρατές σε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εκτός από στρατιώτες και επίσημους, ανάμεσά τους και ο τότε Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού, μαζεύτηκαν πολλοί ανταποκριτές για να καλύψουν το γεγονός. Μας μάντρωσαν σε έναν χώρο μέσα στο κτήριο του αεροδρομίου και δεν μας άφηναν να πλησιάσουμε. Κάποια στιγμή, όταν άρχισε να βραδιάζει, με κάλεσε στον Πύργο Ελέγχου, με συνοδεία αστυνομικών, ο κ. Καρακούλας, ο υπεύθυνος έκδοσης διαβατηρίων, ο οποίος μου ζήτησε να βγάλω φωτογραφία τους δύο τρομοκράτες για να τους εκδώσουν πλαστά διαβατήρια με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων. Όταν του εξήγησα ότι θα έπρεπε να πάω πίσω στη Λευκωσία για την εκτύπωση και ότι δεν είχα μαζί μου πολαρόιντ, εγκατέλειψαν την ιδέα. Τότε με άφησαν να περπατήσω μόνος μου στο κτήριο του αεροδρομίου. Είχε εν τω μεταξύ νυχτώσει, η Εθνική Φρουρά και οι Αιγύπτιοι κομάντο ήταν σε θέση ετοιμότητας. Άρπαξα την ευκαιρία, ετοίμασα τη φωτογραφική μου μηχανή και λεπτά αργότερα ξεκίνησαν την επίθεση. Στη φωτογραφία, η φωτεινή ακτίνα είναι χειροβομβίδα. Η φωτογραφία αυτή και οι υπόλοιπες της σειράς είχαν κάνει πάταγο. Ήμουν ο μόνος ανταποκριτής τόσο κοντά την ώρα της μάχης που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά. Για 24 ώρες μετά τύπωνα φωτογραφίες και έστελνα στο AFP, το πρακτορείο με το οποίο συνεργαζόμουν τότε. Ήταν και η πιο κερδοφόρα φωτογραφία που έβγαλα. Μου απέφερε γύρω στις 14.000 λίρες τότε. Η συγκεκριμένη προτάθηκε για Pulitzer το 1979.

 

Ημερομηνία γέννησης: 18.5.1943

Σπουδές: Είμαι αυτοδίδακτος στη φωτογραφία. Θυμάμαι η πρώτη μου επαφή ήταν με τον αδελφό μου τον Άντη, όταν αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε τον κόσμο της φωτογραφίας και φτιάξαμε τον δικό μας σκοτεινό θάλαμο. Μετά έμαθα με την πείρα και δουλεύοντας σε πρακτορεία όπως το Express, Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ και UPI (Reuters). Από τα τέλη του 1964 και μέχρι την εισβολή, η Κύπρος είχε πολλές ευκαιρίες για φωτορεπορτάζ με τις πολιτικές αναταραχές της εποχής.

Επιρροές: Δεν έχω.

High: Το ότι ζούσα από τόσο κοντά τα γεγονότα. Επίσης το ότι έφυγα από το επάγγελμα με ήσυχη τη συνείδησή μου, ότι πρόσφερα στον Τύπο της Κύπρου και του εξωτερικού.

Low: Κατά καιρούς δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου λόγω γεγονότων που κάλυψα φωτογραφικά.

Tip: Στον χώρο του φωτορεπορτάζ είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις τι είναι δημοσιογραφική φωτογραφία, να ψάχνεις το κάτι διαφορετικό, τη διαφορετική οπτική γωνία.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μαρία Χριστοδούλου

Ρουμανία, πόλη Valcea Ιούνιος 2007 Η φτώχεια και η έλλειψη της στοιχειώδους εκπαίδευσης στις ...

Άλεξ Ευθυβούλου

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε το 1972 στην Υεμένη. Παρόλο που τα περισσότερά μου ταξίδια ...

Αχιλλέας Ζαβαλλής

Έβγαλα αυτήν τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην ...

Χάρης Κυπριανού

Με συναρπάζει ο συγκεκριμένος χώρος. Θέλαμε με την ομάδα μου να δημιουργήσουμε ένα “ποιητικό” ...

Aντώνης Φαρμακάς

«20 Ιουλίου 1994, ο ΘΟΚ, στο πλαίσιο της επετείου 20 χρόνων από την τουρκική ...

Άλεξ Sheldon Σάββα

Αυτή η φωτογραφία, την οποία έβγαλα στο Νότιο Λονδίνο το 2013, είναι μια από ...

X