Φώτο Ρούλα

Το κορίτσι της φωτογραφίας ήταν ένα από τα πολλά πορτρέτα που έβγαλα στο στούντιό μου στην οδό Αρσινόης στη Λευκωσία. Την έβγαλα γύρω στο 1966. Ήμουν η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας φωτογράφος στην Κύπρο. Άνοιξα το δικό μου φωτογραφείο το 1964 και μέχρι το 2009 έβγαλα τα πορτρέτα πολλών Κυπρίων. Οικογένειες, νιόπαντρα ζευγάρια, στρατιώτες, νεαρές κοπέλες στήθηκαν μπροστά στον φακό μου. Ειδικότητά μου ήταν τα πορτρέτα σε στούντιο και η επεξεργασία φωτογραφιών με τη μέθοδο color by hand/ζωγραφική πάνω στη φωτογραφία με λαδομπογιά. Πρώτα έβγαζα τη φωτογραφία σε ασπρόμαυρο φιλμ, μετά το αρνητικό περνούσε από μια βασική επεξεργασία και μετά την εκτύπωση ακολουθούσε η διαδικασία της ζωγραφικής. Με αυτό τον τρόπο χρωμάτισα και τις φωτογραφίες του Μακαρίου που βλέπει κανείς σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια.

Ημερομηνία γέννησης: 16.2.1942

Σπουδές: Στην ηλικία των 13 χρόνων άρχισα δουλειά στο φωτογραφείο “Φώτο Γεάδης” ως βοηθός, εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με τη φωτογραφία: έμαθα τεχνικές φωτισμού, επεξεργασία φωτογραφίας και να μετατρέπω τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε έγχρωμες ζωγραφίζοντας με φυσικά χρώματα. Μετά το γυμνάσιο δούλεψα κοντά στον Βαβλίτη, ακόμα έναν γνωστό φωτογράφο της εποχής. Από το 1960 μέχρι το 1963 σπούδασα φωτογραφία στο Royal School of Arts και παράλληλα δούλευα στο φωτογραφείο “Bennett”, όπου ασχολούμουν κυρίως με την επεξεργασία.

Επιρροές: Σίγουρα το στυλ του φωτογράφου Γεάδη επηρέασε την προσέγγισή μου στη φωτογραφία.

High: Η έκθεση που έκανα το 2008 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, όπου παρουσίασα πορτρέτα που έβγαλα κατά την περίοδο 1964-1980, κυρίως ασπρόμαυρα, αλλά και μερικά με την τεχνική του color by hand. Επίσης το ότι η σκληρή δουλειά και η αγάπη μου για τη φωτογραφία απέφεραν καρπούς. Κατάφερα ως μονογονιός να σπουδάσω το παιδί μου και νιώθω ότι άφησα το στίγμα μου κατά κάποιο τρόπο. Χαίρομαι όταν κόσμος μου λέει ότι έχει μια “Φώτο Ρούλα” στο σπίτι του ή θυμάται όταν είχε έρθει στο στούντιό μου.

Low: Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο αρνητικό, ίσως οι πολλές ώρες δουλειάς και οι λιγότερες ώρες με τον γιο μου.

Τιπ : Να αγαπάς τη φωτογραφική τέχνη κυρίως και με σκληρή δουλειά μόνος σου θα ανακαλύψεις την κλίση σου και θα δημιουργήσεις την καριέρα σου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μαρία Χριστοδούλου

Ρουμανία, πόλη Valcea Ιούνιος 2007 Η φτώχεια και η έλλειψη της στοιχειώδους εκπαίδευσης στις ...

Χρίστος Αβρααμίδης

Η φωτογραφία αυτή αποτελεί μέρος της φωτογραφικής μου δουλειάς που παρουσίασα στην γκαλερί Opus ...

Άλεξ Μίτας

Ο σεΐχης Ναζίμ Κιμπρισί, ο σούφι μουσουλμάνος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, απεικονίζεται στο σπίτι του ...

Ανδρέας Πουπούτσης

Αυτή η φωτογραφία είναι από τη σειρά “Obscure” που παρουσιάστηκε σε ατομική έκθεσή μου ...

Σεμπούγκ Βοσκεριτσιάν

Η φωτογραφία αυτή πήρε μέρος σε ένα διαγωνισμό που οργάνωσε το πολιτιστικό τμήμα της ...

Μάκης Οικονομίδης

Όπως, πιστεύω, συμβαίνει σε όλους που απολαμβάνουν τη χαρά της δημιουργίας μέσω της φωτογραφίας, ...

X