Φώτο Ρούλα

Το κορίτσι της φωτογραφίας ήταν ένα από τα πολλά πορτρέτα που έβγαλα στο στούντιό μου στην οδό Αρσινόης στη Λευκωσία. Την έβγαλα γύρω στο 1966. Ήμουν η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας φωτογράφος στην Κύπρο. Άνοιξα το δικό μου φωτογραφείο το 1964 και μέχρι το 2009 έβγαλα τα πορτρέτα πολλών Κυπρίων. Οικογένειες, νιόπαντρα ζευγάρια, στρατιώτες, νεαρές κοπέλες στήθηκαν μπροστά στον φακό μου. Ειδικότητά μου ήταν τα πορτρέτα σε στούντιο και η επεξεργασία φωτογραφιών με τη μέθοδο color by hand/ζωγραφική πάνω στη φωτογραφία με λαδομπογιά. Πρώτα έβγαζα τη φωτογραφία σε ασπρόμαυρο φιλμ, μετά το αρνητικό περνούσε από μια βασική επεξεργασία και μετά την εκτύπωση ακολουθούσε η διαδικασία της ζωγραφικής. Με αυτό τον τρόπο χρωμάτισα και τις φωτογραφίες του Μακαρίου που βλέπει κανείς σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια.

Ημερομηνία γέννησης: 16.2.1942

Σπουδές: Στην ηλικία των 13 χρόνων άρχισα δουλειά στο φωτογραφείο “Φώτο Γεάδης” ως βοηθός, εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με τη φωτογραφία: έμαθα τεχνικές φωτισμού, επεξεργασία φωτογραφίας και να μετατρέπω τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε έγχρωμες ζωγραφίζοντας με φυσικά χρώματα. Μετά το γυμνάσιο δούλεψα κοντά στον Βαβλίτη, ακόμα έναν γνωστό φωτογράφο της εποχής. Από το 1960 μέχρι το 1963 σπούδασα φωτογραφία στο Royal School of Arts και παράλληλα δούλευα στο φωτογραφείο “Bennett”, όπου ασχολούμουν κυρίως με την επεξεργασία.

Επιρροές: Σίγουρα το στυλ του φωτογράφου Γεάδη επηρέασε την προσέγγισή μου στη φωτογραφία.

High: Η έκθεση που έκανα το 2008 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, όπου παρουσίασα πορτρέτα που έβγαλα κατά την περίοδο 1964-1980, κυρίως ασπρόμαυρα, αλλά και μερικά με την τεχνική του color by hand. Επίσης το ότι η σκληρή δουλειά και η αγάπη μου για τη φωτογραφία απέφεραν καρπούς. Κατάφερα ως μονογονιός να σπουδάσω το παιδί μου και νιώθω ότι άφησα το στίγμα μου κατά κάποιο τρόπο. Χαίρομαι όταν κόσμος μου λέει ότι έχει μια “Φώτο Ρούλα” στο σπίτι του ή θυμάται όταν είχε έρθει στο στούντιό μου.

Low: Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο αρνητικό, ίσως οι πολλές ώρες δουλειάς και οι λιγότερες ώρες με τον γιο μου.

Τιπ : Να αγαπάς τη φωτογραφική τέχνη κυρίως και με σκληρή δουλειά μόνος σου θα ανακαλύψεις την κλίση σου και θα δημιουργήσεις την καριέρα σου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νίκος Φιλίππου

Untitled, 2012, Instant photograph from the series Surrealscapes Αυτή δεν είναι η αγαπημένη μου ...

Λουκάς Βασιλικός

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι μέρος ενός πρότζεκτ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και το ...

Αντρέας Δημητρίου

Στις υποβρύχιες φωτογραφικές εξορμήσεις μου συνηθίζω να καταδύομαι με ελεύθερη κατάδυση, χωρίς μπουκάλες και ...

Μιχάλης Μακρή EFIAP

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2010, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στο Βιετνάμ, σε ...

Ανθή Αλεξάνδρου

Light on the Meteora ©ΑΝΘΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 2012 Ταξίδι με γκρουπ στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ...

Κωνσταντίνος Σ. Κωνσταντίνου

Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτελεί μέρος του project με τίτλο “Η Πράσινη Γραμμή”. Την έβγαλα ...

X