Άνοιξαν οι κρουνοί του πολιτισμού;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Λείπεις μία βδομάδα και έρχεται ο κόσμος ανάποδα.

* 1. Θα διορθωθεί το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. 2. Θα γίνει Μέγαρο Πολιτισμού. 3. Παίρνει η Πάφος 5 εκατομμύρια ευρώ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017.

* Για το Δημοτικό Θέατρο, που βρίσκεται δίπλα από το κτήριο της Βουλής και τον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, το είπε ο Βίκτωρας [ένας είναι ο Βίκτωρας]: “Θα γίνει χώρος φιλοξενίας μουσικών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών και όχι μόνο”.

* Δεν αντέδρασαν οι αρχιτέκτονες πάντως ακόμα, οι οποίοι βαριούνταν; αρνούνταν; να βάλουν τον νου τους να δουλέψει και έλεγαν ότι δεν μπορεί να μετατραπεί το θέατρο σε Βουλή.

* Άρα, ένα το κρατούμενο: το Δημοτικό Θέατρο μπορεί να μετατραπεί σε Μέγαρο Πολιτισμού.

* Όμως, σσσσσς! Δεν λέμε τη λέξη “Μέγαρο”. Το είπε ο Πρόδρομος [ένας είναι ο Πρόδρομος]: “Υποβάλλουμε την εισήγηση ότι θα πρέπει να αποφύγουμε να χαρακτηρίσουμε ή να ονομάσουμε το κτήριο μετά την αποκατάστασή του ως ‘Μέγαρο’ Πολιτισμού. Πρόκειται για μια σημαντική -για τα κυπριακά δεδομένα- πολιτιστική υποδομή, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί ουσιαστικά και χωρίς ‘φαμφάρες'”. Εννοούσε φανφάρες. Αλλά το προσπερνούμε.

* Αναφώνησε, πάντως, ο Πρόδρομος, εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού: “Επιτέλους! Ένα έργο δημόσιας πολιτιστικής υποδομής στην πρωτεύουσα”. * Ανυπόμονος. Δεν έχει μάθει τίποτα αυτό το παιδί;

* Σε κάθε περίπτωση, η αρχική εκτίμηση του κόστους για την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ. Το θέμα βεβαίως, όπως πολύ καλά μας έμαθε η πλατεία Ελευθερίας, είναι το τελικό κόστος. * Εκεί θα κλάψει ο… Βίκτωρας και θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι, τα γελάδια, οι όρνιθες…

* Όπου όρνιθες, είδαμε τους “Όρνιθες” του ΘΟΚ: η πιο αμιγώς συμπιληματική παράσταση των τελευταίων χρόνων.

* Δύσκολο το εγχείρημα, καλή η προσπάθεια, αλλά αποσπασματική. Ένα κομμάτι καλό, ένα κακό: ένα σκηνικό άσχημο [γούστα είναι αυτά], κουστούμια πανέμορφα [και οι κατασκευές των πουλιών κορυφαίες].

* Ερμηνείες καλές, αποσπάσματα κακά. * Όσοι βρεθήκαμε μαζί στις θέσεις της Σχολής Τυφλών, σε πολύ δύσκολη θέση μας έφερε η Β΄ Παράβαση, την οποία ο ίδιος ο σκηνοθέτης επέλεξε να παρουσιάσει ως συνέχεια της Β΄ Παράβασης από τις “Νεφέλες”, παραγωγής ΘΟΚ 2009, σε σκηνοθεσία ξανά του Β. Κυριαζή. * Και εκατό καλά να είχε η παράσταση, δεν ισοζυγίζουν [γούστα είναι αυτά].

* Δούλεψαν, πάντως, όλοι με αξιοπρέπεια κι αυτό φάνηκε στην παράσταση. Εκείνο που δεν φάνηκε ήταν ο κοινός στόχος. Ή τέθηκαν πολλοί στόχοι και ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν όλοι δίνοντας ένα ενιαίο αποτέλεσμα. * Πάντως δεν είναι από τις καλοκαιρινές παραγωγές του ΘΟΚ που θα θυμόμαστε.

You May Also Like

Προκλήσεις

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πόσο προκλητικός πια αυτός ο Δήμος Λεμεσού; * Μα, ...

Φάρσα, δεν μπορεί .

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Στις λεπτομέρειες γεννιούνται οι πιο μεγάλες αντιφάσεις -και τραγικές ...

Money – [bit.ly/1bZACgn]

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Κραυγή αγωνίας για τη σχολή του Στας Παράσκου στη ...

Το καλό της επένδυσης

Θέμα ανάδειξης και αξιοποίησης του ψηφιδωτού της ρωμαϊκής περιόδου που αναπαριστά τους Άθλους του ...

Ξανά-μανά

Ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα οι συντελεστές της νέας συμπαραγωγής του ΘΟΚ με το Εθνικό ...

Προτεραιότητες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Στις 4 και 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ένα ...

X