Άνοιξαν οι κρουνοί του πολιτισμού;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Λείπεις μία βδομάδα και έρχεται ο κόσμος ανάποδα.

* 1. Θα διορθωθεί το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. 2. Θα γίνει Μέγαρο Πολιτισμού. 3. Παίρνει η Πάφος 5 εκατομμύρια ευρώ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017.

* Για το Δημοτικό Θέατρο, που βρίσκεται δίπλα από το κτήριο της Βουλής και τον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, το είπε ο Βίκτωρας [ένας είναι ο Βίκτωρας]: “Θα γίνει χώρος φιλοξενίας μουσικών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών και όχι μόνο”.

* Δεν αντέδρασαν οι αρχιτέκτονες πάντως ακόμα, οι οποίοι βαριούνταν; αρνούνταν; να βάλουν τον νου τους να δουλέψει και έλεγαν ότι δεν μπορεί να μετατραπεί το θέατρο σε Βουλή.

* Άρα, ένα το κρατούμενο: το Δημοτικό Θέατρο μπορεί να μετατραπεί σε Μέγαρο Πολιτισμού.

* Όμως, σσσσσς! Δεν λέμε τη λέξη “Μέγαρο”. Το είπε ο Πρόδρομος [ένας είναι ο Πρόδρομος]: “Υποβάλλουμε την εισήγηση ότι θα πρέπει να αποφύγουμε να χαρακτηρίσουμε ή να ονομάσουμε το κτήριο μετά την αποκατάστασή του ως ‘Μέγαρο’ Πολιτισμού. Πρόκειται για μια σημαντική -για τα κυπριακά δεδομένα- πολιτιστική υποδομή, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί ουσιαστικά και χωρίς ‘φαμφάρες'”. Εννοούσε φανφάρες. Αλλά το προσπερνούμε.

* Αναφώνησε, πάντως, ο Πρόδρομος, εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού: “Επιτέλους! Ένα έργο δημόσιας πολιτιστικής υποδομής στην πρωτεύουσα”. * Ανυπόμονος. Δεν έχει μάθει τίποτα αυτό το παιδί;

* Σε κάθε περίπτωση, η αρχική εκτίμηση του κόστους για την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ. Το θέμα βεβαίως, όπως πολύ καλά μας έμαθε η πλατεία Ελευθερίας, είναι το τελικό κόστος. * Εκεί θα κλάψει ο… Βίκτωρας και θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι, τα γελάδια, οι όρνιθες…

* Όπου όρνιθες, είδαμε τους “Όρνιθες” του ΘΟΚ: η πιο αμιγώς συμπιληματική παράσταση των τελευταίων χρόνων.

* Δύσκολο το εγχείρημα, καλή η προσπάθεια, αλλά αποσπασματική. Ένα κομμάτι καλό, ένα κακό: ένα σκηνικό άσχημο [γούστα είναι αυτά], κουστούμια πανέμορφα [και οι κατασκευές των πουλιών κορυφαίες].

* Ερμηνείες καλές, αποσπάσματα κακά. * Όσοι βρεθήκαμε μαζί στις θέσεις της Σχολής Τυφλών, σε πολύ δύσκολη θέση μας έφερε η Β΄ Παράβαση, την οποία ο ίδιος ο σκηνοθέτης επέλεξε να παρουσιάσει ως συνέχεια της Β΄ Παράβασης από τις “Νεφέλες”, παραγωγής ΘΟΚ 2009, σε σκηνοθεσία ξανά του Β. Κυριαζή. * Και εκατό καλά να είχε η παράσταση, δεν ισοζυγίζουν [γούστα είναι αυτά].

* Δούλεψαν, πάντως, όλοι με αξιοπρέπεια κι αυτό φάνηκε στην παράσταση. Εκείνο που δεν φάνηκε ήταν ο κοινός στόχος. Ή τέθηκαν πολλοί στόχοι και ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν όλοι δίνοντας ένα ενιαίο αποτέλεσμα. * Πάντως δεν είναι από τις καλοκαιρινές παραγωγές του ΘΟΚ που θα θυμόμαστε.

You May Also Like

Επιλογή κατεύθυνσης

* Έως και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης παρενέβη στο θέμα του νέου ωρολόγιου προγράμματος το ...

Πέρσες: a fine tuning

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Αν είχαν soundtrack οι «Πέρσες», θα περιλάμβαναν Γιάννη Αγγελάκα [πριν ...

Το ΡΙΚ που θέλουνε

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πριν από πολύ καιρό, όταν ανακοινώθηκε η δημόσια διαβούλευση ...

Νύχτες καλοκαιριού

• Τι περισσότερο χρειάζεται μια πόλη για την ενεργοποίησή της από τη σύναξη των ...

Τι πήγε λάθος όταν ήταν όλα σωστά

Υπήρξαν έντονες κριτικές για την απόφαση να παρουσιαστεί μια αναδρομική έκθεση ενός νεκρού καλλιτέχνη ...

Προτεραιότητες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Στις 4 και 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ένα ...

X