Έκθεση με έργα του Λευτέρη Ολύμπιου στο Λεβέντειο Μουσείο

Μια έκθεση με έργα του Λευτέρη Ολύμπιου τα οποία δημιουργήθηκαν για την εικονογράφηση του βιβλίου «Λεόντιος Μαχαιράς: Εξηγήσεις διά αθύμησιν καιρού και τόπου», της δρος Νάτιας Αναξαγόρου, εγκαινιάζει στις 23 Ιουλίου το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Η έκθεση έχει τίτλο «ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ εικαστικές στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά από τον Λευτέρη Ολύμπιο» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων, αφιερωμένων στις διαφορετικές προσεγγίσεις στο μεσαιωνικό Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά (το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα).

Τα 24 έργα του Λευτέρη Ολύμπιου θα παρουσιαστούν σε θεματικές ενότητες με εισαγωγικά, κατατοπιστικά σημειώματα για τον επισκέπτη του μουσείου. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα δούμε, επίσης, έργα-δοκίμια εμπνευσμένα από το Χρονικό συγκεντρωμένα σε τετράδιο δημιουργικού πειραματισμού.

Τα αυτοτελή έργα και περιεχόμενο του τετραδίου παρουσιάζονται σε ιδιαίτερη έκδοση με τίτλο «Λευτέρης Ολύμπιος, Λεόντιου Μαχαιρά Εξηγήσεις».

Ο Ολύμπιος μυεί το κοινό στις ιστορίες του Μαχαιρά με τη χρήση μιας λιτής εικαστικής γλώσσας που εκφράζεται με ασπρόμαυρη χρωματική γκάμα. Σημειολογικά η επιλογή του άσπρου-μαύρου και η μαύρη μελάνη σαν μέσο δημιουργίας παραπέμπουν στην άποψη του καλλιτέχνη πως η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Μαχαιράς χαρακτηρίζεται από απλότητα, ισοδύναμη με εκείνη της απέριττης λιτότητας του μαύρου χρώματος πάνω στο λευκό χαρτί.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2014. Πληροφορίες τηλ. 22661475, www.leventismuseum.org.cy 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πέμπτες με Sandy Brour στο Πρόζακ

Έπειτα από επτά μήνες αποχής το “resident band” του Πρόζακ, επιστρέφει τις Πέμπτες όπως ...

Προβάλλονται σήμερα οι «Άλπεις» στη Βενετία

«Όταν ο θάνατος είναι εδώ, οι Άλπεις είναι κοντά» Με αυτό το tagline, η ...

Το Ευρωπαϊκό βραβείο κινηματογράφου LUX αλλάζει μορφή

Η τρέχουσα κρίση υγείας δημιουργεί πρωτόγνωρες προκλήσεις στη βιομηχανία του κινηματογράφου, και οι υπεύθυνοι ...

“One Face” στην Παλιά Λευκωσία

Ο Ιταλοβέλγος καλλιτέχνης Sibomana βρέθηκε στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι και ζωγράφισε το πρόσωπο ...

“Six dots”: η ιστορία του μικρού Louis Braille

Καμιά φορά οι μεγάλοι εφευρέτες, δεν είναι κατ’ανάγκη και μεγάλοι ηλικιακά. Αξιοσημείωτο παράδειγμα ο ...

Πέθανε ο αμερικανός χορογράφος Πολ Τέιλορ, γίγαντας του σύγχρονου χορού

Ο Πολ Τέιλορ, ένας από τους «πατέρες» του σύγχρονου χορού, πέθανε την Τετάρτη στη Νέα ...

X