Οιδίποδας χοροθεατρικός για δύο παραστάσεις στη Λευκωσία

Για δύο παραστάσεις τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιουλίου στη Λευκωσία, επιστρέφει στη χώρα μας ο Χοζέ Μπεσπροσβάνι, παρουσιάζοντας αυτήν τη φορά τον Οιδίποδα του Olivier Kemeid, βασισμένο στη σοφόκλεια τραγωδία. 

 

Λόγος, μουσική και κίνηση. Αυτά είναι τα τρία καλλιτεχνικά εφόδια του φημισμένου Μεξικανού σκηνοθέτη και χορογράφου Χοζέ Μπεσπροσβάνι, με τα οποία ζωντανεύει το σκοτεινό παρελθόν σε μια παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές σε Βέλγιο και Γαλλία.

Η νέα του δουλειά, ο Οιδίποδας του Olivier Kemeid, παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, φαίνεται πως έχει πια εδραιωθεί στη συνείδηση του κοινού, που εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον από την έναρξη των παραστάσεών του.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χοζέ Μπεσπροσβάνι και η ομάδα του, Compagnie Jose Besprosvany / IDEA asbl, παρουσιάζουν δουλειά τους στην Κύπρο. Τους είχαμε γνωρίσει το 2011 κατά το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, όταν παρουσίασαν τον Προμηθέα Δεσμώτη, μια παράσταση που θεωρήθηκε από τις καλύτερες παραστάσεις εκείνης της διοργάνωσης.

Ο Οιδίποδας

Η νέα δουλειά του Χ. Μπεσπροσβάνι στην οποία λόγος, μουσική, βίντεο και χορογραφική κίνηση συναντιούνται, μεταφέρει στη σκηνή έναν Οιδίποδα πάνω από τον οποίο επικρέμονται τα φαντάσματα του παρελθόντος. Αυτά αμαυρώνουν το μέλλον και τον ωθούν να ζήσει στο σκοτάδι, τυφλός και δυστυχισμένος.

Πέντε ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους παρουσιάζοντας την τραγωδία του Οιδίποδα στον παρόντα χρόνο και πέντε χορευτές δίνουν ζωή στο σκοτεινό παρελθόν, το οποίο βαθμιαία αναδύεται στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας έναν πανέξυπνο θεατρικό μηχανισμό.

«Με την απόφασή μου να σκηνοθετήσω τη διασκευή του Olivier Kemeid, η οποία εκσυγχρονίζει το κείμενο του Σοφοκλή αλλά παραμένει πιστή στο αυθεντικό κείμενο, ακολουθώ το συνδετικό νήμα το οποίο διέπει το δημιουργικό έργο της θεατρικής μου ομάδας για χρόνια, δηλαδή την εξερεύνηση πιθανών σημείων όπου συναντιούνται το κείμενο, η μουσική και η κίνηση. Αυτήν τη φορά θέλησα να δημιουργήσω ένα συναρπαστικό μείγμα μέσα από τη συγχώνευση του παλιού και του νέου, όπου ο διάλογος, η μουσική, η κίνηση, το κουκλοθέατρο και το μυστηριακό θέατρο σκιών της Άπω Ανατολής συμπλέκονται με τον σύγχρονο χειρισμό της σκιάς και του φωτός. Με την επιτυχή εφαρμογή των δύο αυτών άυλων και πανίσχυρων δυνάμεων επιχείρησα να μετατρέψω τον χώρο τον ίδιο – ώστε όχι μόνο να εντείνουν την παρουσία των χορευτών, ηθοποιών, της μουσικής, της χορογραφίας και του διαλόγου επί σκηνής, αλλά και να προσδώσουν νέες διαστάσεις στα άψυχα θεατρικά αντικείμενα», αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Χοζέ Μπεσπροσβάνι.  

+ Σήμερα και αύριο στις 21:00 στο Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ’ (Σχολή Τυφλών). Εισιτήρια προς 10 και 5 ευρώ (μειωμένο) σε όλα τα περίπτερα SOEASY και στο www.SoldoutTickets.com.cy. Η παράσταση συνοδεύεται από ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Πληροφορίες τηλ. 70002414 και www.greekdramafest.com.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φεστιβάλ Φέγγαρος 2015

Το τριήμερο 31 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2015 θα πραγματοποιηθεί το φετινό 5ο Μουσικό ...

Εκδοση βιβλίου για τη λαϊκή ποίηση της Κύπρου από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν την έκδοση του βιβλίου με ...

Pafos2017 | Σινεμά στην παραλία

Στην παραλία του ΣΟΔΑΠ θα στήσει την μεγάλη του οθόνη το Pafos2017 και κάτω ...

H «Σαμία» και ο Αλκίνοος επιστρέφουν στην Επίδαυρο

Πάει, τελικά, στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, παρά την αρχική θέση ...

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στο European Youth Event – Strasbourg EYE 2018

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού έχει επιλεγεί να συμμετάσχει με την νεανική του ομάδα στις ...

Oι Μonsieur Doumani στο Ferrara Buskers Festival

Στο διεθνές φεστιβάλ Ferrara Buskers στην Ιταλία θα βρεθεί το τοπικό μουσικό σχήμα Monsieur ...

X