Σειρά πολιτιστικών υποδομών στα πλάνα του κράτους

Για να δώσουν μια -κατ’ αρχήν θεωρητική- δυναμική στα θέματα πολιτιστικής υποδομής αλλά και ανάπτυξης της πρωτεύουσας, συναντήθηκαν χθες σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Θέμα της συνάντησης ήταν η ανακοίνωση της ήδη δημοσιευμένης απόφασης αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας ως αποτέλεσμα «κοινοπραξίας» μεταξύ του ΥΠΠΟ και του Δήμου Λευκωσίας. Ωστόσο το εν λόγω θέμα ήταν η αφορμή για να γίνει αναφορά σε μια σειρά από πολιτιστικές υποδομές.

Ανάμεσα σ’ άλλα, ο Κώστας Καδής ανακοίνωσε την έναρξη προκαταρκτικών ενεργειών για τη χωροθέτηση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης στον χώρο της Αρχιγραμματείας, εκεί όπου θα τοποθετείτο το Μέγαρο Πολιτισμού.

«Εθνικές» υποδομές

Τον… μεγαλεπίβολο όρο των «εθνικών υποδομών» χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αναφερόμενος στις εξελίξεις που σημειώνονται στον τομέα των πολιτιστικών υποδομών. Θέλοντας μάλλον να τονίσει πως οι εν λόγω υποδομές δεν αφορούν την πολιτιστική ζωή της Λευκωσίας αλλά όλης της Κύπρου, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το υπουργείο του «αποδίδει μεγάλη σημασία στη δημιουργία έργων εθνικής υποδομής, τα οποία θα αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη και προβολή του πολιτισμού στον τόπο μας».

Αναφέρθηκε στην παράδοση της Στέγης Χορού Λευκωσίας (πρώην Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ – Αγορά Αγίου Ανδρέου), στην ανακαίνιση του κτηρίου της ΣΠΕΛ έναντι της Πύλης Αμμοχώστου για τη στέγαση μέρους της Συλλογής της Κρατικής Πινακοθήκης και στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

Το Δημοτικό Θέατρο

Σχετικά με το Δημοτικό Θέατρο, δεν ειπώθηκε κάτι καινούριο αλλά επαναλήφθηκαν τα γνωστά: ότι το έργο εκτιμάται περί τα 7,6 εκατ. ευρώ, πως τα 5 εκατ. θα διατεθούν από το ποσό που είχε κατατεθεί για την ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού (είχαν κατατεθεί περί τα 11 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα αξιοποιηθεί για άλλες υποδομές), πως το ΥΠΠΟ θα χρησιμοποιεί το θέατρο για 100 μέρες τον χρόνο επί 20 χρόνια και πως το εναπομείναν ποσό θα το αναλάβει ο Δήμος Λευκωσίας.

Ο υπουργός ΣκΕ, Μάριος Δημητριάδης, ανέφερε ότι το υπουργείο και τα αρμόδια τμήματά του θα κάνουν «το καθήκον μας και θα βοηθήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου», ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος σημείωσε πως η απόφαση για επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου «καταδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση, και όταν αυτή συνοδεύεται από σκληρή δουλειά και ομαδικότητα, υπάρχει και ο τρόπος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Λευκωσίας κατέθεσε πολιτική αγωγή για αποζημιώσεις 3 εκατ. ευρώ εναντίον όσων θεωρήθηκαν ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση της οροφής του Δημοτικού Θεάτρου το 2008. Σχετικά με τη δικαστική διαδικασία, ο κ. Καδής ανέφερε ότι εάν έρθουν έσοδα από την έκβασή της, «θα είναι καλοδεχούμενα».

Για το Μουσείο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Π για το Κυπριακό Μουσείο, ο υπουργός ΣκΕ ανέφερε ότι πριν την διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα γίνει μελέτη βιωσιμότητας η οποία θα καταδείξει και τα κίνητρα που θα δοθούν σε ιδιώτες για να επενδύσουν στο χώρο του παλιού νοσοκομείου. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν θα είναι δυνατό να προχωρήσει το έργο για οποιονδήποτε λόγο «θα κοιτάξουμε το ενδεχόμενο να επιδιορθωθεί το υφιστάμενο μουσείο που είναι ένα πολύ ωραίο κτήριο».

ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας Michel Tournier

Ο Michel Tournier, ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους συγγραφείς του δεύτερου μισού του εικοστού ...

300 εκατ. δολάρια για τον πίνακα «Πότε θα παντρευτείς;»

Το ρεκόρ της υψηλότερης τιμής για την αγορά έργου τέχνης πιστεύεται ότι έσπασε ένας ...

«Γυμνόστηθη Αφροδίτη – η εικόνα του στήθους και το βλέμμα του ζωγράφου»

Με μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό με θέμα ...

Έφυγε η Σύλβια Κριστέλ, η ερωτική «Εμμανουέλλα»

Σε ηλικία 60 ετών έφυγε από τη ζωή η Σύλβια Κριστέλ, πρωταγωνίστρια της τριλογίας ...

Θύμα τροχαίου δυστυχήματος ο γιος του Νίκου Ξυλούρη, Γιώργος Ξυλούρης

Θύμα τροχαίου δυστυχήματος έπεσε σε ηλικία 55 ετών ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ξυλούρης, ...

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το 11o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων Εθνικού & Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ...

X