Στο «μάτι» της Τρόικας η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η αναδιάρθρωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ) είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς η ορχήστρα προκάλεσε ουκ ολίγες φορές πονοκέφαλο με τα εσωτερικά της ζητήματα.

Παρά το ότι διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο, η ορχήστρα λειτουργεί με κρατικά κονδύλια και διοικείται από συμβούλιο με ex officio πρόεδρο τον/τη γενικό/ή διευθυντή/ντρια του ΥΠΠΟ.

Κληθείς να σχολιάσει τα θέματα της Συμφωνικής Ορχήστρας, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ανέφερε ότι στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης Διεύθυνσης Πολιτισμού, η ΣΟΚ θα εποπτεύεται από αυτήν.

Ανέφερε, δε, πως έχει ζητηθεί από τη Συμφωνική η δημιουργία ενός πλάνου δράσης της επόμενης πενταετίας για την ορθή διαχείριση των θεμάτων της.

Επιβεβαιώνονται, έτσι, πληροφορίες του «Π» που αναφέρουν ότι η τρόικα έχει βάλει «στο μάτι» τη ΣΟΚ, αλλά και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Εξάλλου, οι δύο αυτοί οργανισμοί ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, μαζί με την αναβαθμισμένη Διεύθυνση Πολιτισμού, του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στις 23 Ιουλίου 2014.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τους φορείς οι οποίοι συνδέονται με τα πολιτιστικά δρώμενα και βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, κυρίως για την Κρατική Ορχήστρα και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και συζητήσαμε επίσης το πώς βλέπει το ΑΚΕΛ να εξελίσσονται αυτοί οι δύο οργανισμοί», είπε ο υπουργός μετά τη συνάντηση.

Απάντηση στο Προεδρικό

Στο μεταξύ, η υπόθεση του διορισμού δύο μελών του δ.σ. του ΙΣΟΚ, η οποία γράφαμε στις 24/04/2014 ότι διερευνάται από την πρόεδρο του δ.σ. Αίγλη Παντελάκη, φαίνεται πως απασχολεί εκ νέου το Προεδρικό, το οποίο γνωρίζει την υπόθεση και είναι αυτό που ζήτησε την διερεύνησή της.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η έρευνα έληξε με μια επιστολή προς το Προεδρικό, στην οποία αναφέρεται επιγραμματικά πως ουδέν μεμπτό προέκυψε.

Το θέμα αφορά τον διορισμό -από την προηγούμενη κυβέρνηση- δύο μελών τα οποία έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού που διεκδικούν πρόσληψη ως μουσικοί στην ορχήστρα. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το Προεδρικό ενοχλήθηκε με τη λιτή απάντηση και αναμένονται εξελίξεις στο θέμα.

Τέλος, άλλο ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί το ΙΣΟΚ είναι το πάγωμα του κλιμακίου της ορχήστρας, το οποίο είχε δημιουργήσει ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Άλκης Μπαλτάς, με στόχο την απασχόληση μουσικών οι οποίοι δεν είναι διορισμένοι: η Βουλή «πάγωσε» τη λειτουργία του κλιμακίου, αφήνοντας άνεργους και ανενεργούς καλούς μουσικούς.

Την περασμένη βδομάδα, πάντως, έγινε το εξής τραγελαφικό στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών: ζητήθηκε η αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για τους μισθούς των μουσικών οι οποίοι θα έμεναν απλήρωτοι για ολόκληρο το καλοκαίρι, μέχρι να ανοίξει η Βουλή τον Σεπτέμβρη…

ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέα Μορφωτική Σύμβουλος στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Νέα Μορφωτική Σύμβουλος στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα έχει διορισθεί η δρ Νάντια ...

ΘΟΚ προ των ευθυνών του για την απουσία έργων τέχνης στο κτήριό του

Επιστολή με την οποία ζητούν την άμεση προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για εμπλουτισμό του κτηρίου ...

Δύο συναυλίες από τους Haguers Organ Trio

Οι Haguers Organ Trio, τρεις Κύπριοι μουσικοί οι οποίοι δημιούργησαν το μουσικό τους σχήμα ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|ΜΕΡΑ 3η

Της Νίκης Λιαλιάρη / Κειμενογράφος σε διαφημιστικό γραφείο Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 (Πρώτη επίσημη ...

Ταυτόχρονα θα γίνει η επιστροφή των πινάκων ζωγραφικής και του υλικού ηχογραφήσεων Τ/κ

Η επιστροφή των 210 πινάκων ζωγραφικής Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών από την Αμμόχωστο και η παράδοση ...

28 ποιητές σε «Απ’ ευθείας διάλογο» στην Κύπρο

Σημαντικές διεθνείς ποιητικές παρουσίες θα έχουμε στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα, σε ένα τριήμερο ...

X