Όσα μας είπε ο υπουργός Π & Π

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Υμνούμεν σε, ευλογούμεν σε, προσκυνούμεν σε, δοξολογούμεν σε, ευχαριστούμεν σοι, ω! διυπουργική επιτροπή για τον πολιτισμό.

* Η διυπουργική συστάθηκε προσφάτως από την κυβέρνηση Αναστασιάδη διά των δούλων της τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη. Θα διερωτηθείτε: Συγκοινωνιών και Έργων; Ναι, αμέ. Εκεί υπάγεται το τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο είναι υπεύθυνο για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία κ.λπ., οπότε έχει σημαντική βαρύτητα το εν λόγω υπουργείο σε θέματα πολιτισμού.

* Εντάξει, δεν χρειάζεται να νιώθετε βλάκες που δεν το ξέρατε. Νά, κι ο ίδιος ο υπουργός ο νεότερος, όταν του παραδόθηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του, εξέφρασε άγνοια. Oh well.

* Οι κύριοι Δημητριάδης και Καδής θα χαράξουν, λοιπόν, τη νέα πολιτική για τον πολιτισμό, ο οποίος στόχος είναι να γίνει ανεξάρτητος, αδέσμευτος και αποστρατικοποιημένος.

* Ωστόσο το χρήμα θα ρέει από το ταμείο του κράτους, οπότε η εξάρτηση θα είναι δεδομένη και πάλι. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

* Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί παρά να είναι θετική η έναρξη της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του πολιτιστικού πεδίου, που συζητείται εδώ και πολλάαα χρόνια και τίποτα δεν γινόταν. Περάσαμε από ενιαία αρχή πολιτισμού σε φορέα πολιτισμού, ακόμη και σε υφυπουργείο Πολιτισμού.

* Ο κ. Καδής το ονόμασε με δηλώσεις του στο Π “Αναβαθμισμένη Διεύθυνση Πολιτισμού”.

* Η ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται σε δύο χρόνια.

* Θα γίνεται, δε, σταδιακά η αναδιάρθρωση μέχρι να έρθουν κάτω από την ίδια “ομπρέλα” όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τον πολιτισμό για τη σωστή, ορθολογιστική τους διαχείριση. Εντός των ημερών θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την αναδιάρθρωση που αφορά κυρίως θέματα στελέχωσης.

* Όσο για το ξαφνικό “και εγένετο Μέγαρο” στο πάλαι ποτέ Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα γίνει μελέτη για το τι απαιτείται, διότι το ποσό των 7,6 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε ήταν αποτέλεσμα “αδρομερούς εκτίμησης”, όπως μας ελέχθη.

* Ο υπουργός είναι πεπεισμένος πως το ποσό που θα προκύψει από τη μελέτη θα είναι, πάνω-κάτω, αυτό και σίγουρα όχι υψηλότερο, κατ’ ακρίβειαν ίσως και χαμηλότερο. * Ευρωπαϊκά κονδύλια, πάντως, δεν θα επιδιωχθούν για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα αναλάβουν με 5 εκατ. ευρώ οι Πολιτιστικές υπηρεσίες και θα συμπληρώσει το υπόλοιπο ο Δήμος Λευκωσίας.

* Because we can.

You May Also Like

ΣΟΚ (χωρίς δέος)

Γράφουν οι Μερόπη Μωυσέως και Μιχάλης Σταύρου • Αλήθεια, γιατί δεν πρότειναν τη μεταφορά ...

Η καρδιά ενός από μας

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Από τις παραστάσεις που είδα το τελευταίο διάστημα, δύο ...

Φαίδωνας – Τμήμα Αρχαιοτήτων: 1 – 0

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Για ύπαρξη κυκλώματος αρχαιοκάπηλων έκανε λόγο ξανά τη βδομάδα που ...

Προτεραιότητες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Στις 4 και 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ένα ...

«Πρέπει να είστε συντετριμμένος»

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Στην κηδεία του Νομπελίστα ποιητή Σέιμους Χίνι, τη βδομάδα που ...

Για τον ναό

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Δεν ξέρω γιατί αλλά με ενοχλεί -ίσως υπερβολικά- έντονα ...

X