#Bomb Shelter Selfies : Σέλφι στα καταφύγια του Τελ Αβίβ

* Η Βάλια Καϊμάκη δεν έγραψε κείμενο, έγραψε άδεια

Την ώρα που ο πλανήτης ανησυχεί -κάπου λιγότερο, κάπου περισσότερο- για τη νέα αιματηρή διαμάχη στη Λωρίδα της Γάζας, ένα γκρουπ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook έκανε την εμφάνισή του φέροντας το όνομα «Bomb Shelter Selfies».

Υπάρχουν σέλφι για όλα, οπότε σκέφτηκα «γιατί να μην υπάρχει και από τα καταφύγια;», εξήγησε στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» η Σάρα Έισεν, η οποία δημιούργησε το γκρουπ. Εξήγησε, μάλιστα, πως μέσω των φωτογραφιών αυτών θέλει να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι «δεν αφήνουμε όσα συμβαίνουν να μας καταβάλλουν».

«Αυτή την ώρα, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, μερικές φορές είναι δύσκολο να χαμογελάσεις. Θέλουμε να πούμε σε όποιον ακούει πως εξακολουθούμε να είμαστε στα καταφύγια αρκετές φορές την ημέρα, κάθε μέρα! Μετά τον συναγερμό, έχουμε 15-60 δευτερόλεπτα, δεν έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας τις φωτογραφίες γιατί δεν έχουμε πάντα τη διάθεση. Θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε όλους να χαμογελάτε και να κάνετε ό,τι καλύτερο κάτω από κακές συνθήκες», ήταν το πιο πρόσφατο ποστ στη σελίδα, προφανώς ως απάντηση στο κύμα οργής που ξέσπασε σχετικά με το γκρουπ.

Το γκρουπ δίνει και συμβουλές για το πώς μπορούν οι γονείς να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους την ώρα που θα βρίσκονται στα καταφύγια, ενώ δεκάδες είναι οι Εβραίοι από όλο τον κόσμο που στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης.

«Χαιρόμαστε που είστε ασφαλείς, που έχετε υπέροχη και θετική συμπεριφορά και χαμογελάτε», αναφέρει σε μήνυμά της η εβραϊκή κοινότητα της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, η διαδικτυακή ομάδα έχει προκαλέσει την έντονη κριτική χρηστών του διαδικτύου που θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο οι Ισραηλινοί δείχνουν ξεκάθαρα την ασέβειά τους για τα θύματα της ισραηλινής επιχείρησης. Πώς αλλιώς μπορεί να εκφραστεί κάποιος; «Μαντέψτε ποιος δεν έχει καταφύγια και ασφαλές μέρος για να κρυφτεί; Τα παιδιά της Γάζας. Τα ελάχιστα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν για έκτακτη ανάγκη και όχι για selfies… Γιατί μαντέψτε ποιος ελέγχει την ηλεκτροδότηση; Το Ισραήλ», αναφέρει ένας χρήστης του διαδικτύου φανερά ενοχλημένος.
Κι ένας άλλος που απλώς διερωτήθηκε: «Ρε παιδιά, ξέρετε τι γίνεται στη Γάζα αυτή τη στιγμή;», εισέπραξε ένα λακωνικό «Το Ισραήλ σε μισεί».

Τι ωθεί τους ανθρώπους να βγάζουν σέλφι σε τέτοιες στιγμές; Πόσο μια σέλφι μπορεί να φέρει χαμόγελο στα πρόσωπα ανθρώπων των οποίων η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση; Οι απαντήσεις ίσως δοθούν μετά από έρευνες για τα social media και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Προς το παρόν, κάθε σέλφι είναι ένα βήμα πιο μακριά από τη συμφιλίωση.

You May Also Like

Διακοπές με το κινητό

Πέρσι μιλήσαμε λίγο αργά για διακοπές. Αλλά από πέρσι μέχρι φέτος δεν υπάρχει μόνο ...

@ντίο στον π@τέρ@

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το πιο αγαπημένο μου θέμα είναι να παρουσιάζω ...

Ευρωπαϊκές «καμπάνες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@irnec.gr Οι αρχές και οι οργανώσεις καταναλωτών της ΕΕ ...

Τα apps δεν χρειάζονται μαμά

Αν είστε μία από τις τυχερές που δουλεύουν στην Apple ή στο facebook, αγαπάτε ...

Συμφωνία-ομπρέλα για τα δεδομένα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μια μικρή νίκη κέρδισε η Ευρώπη έναντι του ...

Ποιος μας προστατεύει, είπαμε;

valia@inrec.gr Μόλις σήμερα διάβαζα μιαν έκθεση η οποία παρουσίαζε τα αποτελέσματα της έρευνας που ...

X