Sudesco2014: Στο μικροσκόπιο οι ακτές της Αγίας Νάπας

Συνέχεια στο περσινό διεθνές εργαστήρι SUDESCO δίνει το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick, οργανώνοντας από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου το εργαστήρι «Αειφόρος Σχεδιασμός στις Παράκτιες Περιοχές» (SUDESCO2014).

Το πρώτο εργαστήρι αφορούσε τις ακτές της Λεμεσού και τον χώρο ανάμεσα στο παλιό και το νέο λιμάνι. Η φετινή διοργάνωση φιλοξενείται και στηρίζεται από τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Το εργαστήρι αποτελεί μια σύναξη ερευνητών και φοιτητών αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Διά βίου μάθησης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν έναν διάλογο για το μέλλον των παράκτιων τουριστικών περιοχών και παράλληλα θα επεξεργαστούν σχεδιαστικές προτάσεις για διαφορετικά σημεία του Δήμου Αγίας Νάπας. Η σύζευξη της απαίτησης για αειφορία με την εντατική τουριστική ανάπτυξη είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του εργαστηρίου.

 «Το εργαστήριο φέτος έχει μια σημαντική πρωτοτυπία, προσπαθεί να οικοδομήσει έναν διάλογο για το πώς δυο φαινομενικά αντιφατικές έννοιες, η αειφορία και η εντατική τουριστική ανάπτυξη, μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς να αυτοαναιρεθούν», σημειώνει ο Βύρων Ιωάννου εκ μέρους των διοργανωτών, τονίζοντας ότι η επιλογή της παράκτιας περιοχής της Αγίας Νάπας είναι «κρίσιμη», όσο και ο στόχος του εργαστηρίου.

«Ο σχεδιασμός που συνήθως προσαρμόζει τον χώρο με στις ανθρώπινες ανάγκες, μπορεί να δώσει βέλτιστες λύσεις όταν οι συνθήκες είναι πραγματικά πιεστικές», καταλήγει ο κ. Ιωάννου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις και παρουσιάσεις ανοικτές στο κοινό από διακεκριμένους ομιλητές από την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

+ Συνεχής ενημέρωση για το εργαστήρι στο facebook/sudesco2014.

Το πρόγραμμα με τις ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις, εδώ.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βιβλίο : «Το Βασίλειο που έγινε η πόλη της Λάρνακας»

Ένα βιβλίο το οποίο καταγράφει την ιστορία της Λάρνακας και την πορεία των ανθρώπων ...

Ανδρέας Γ. Κούτας: «Αγαπούσε τη ζωή όσο λίγοι»

Πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή δίνοντας μια άνιση, άδικη μάχη. Ο Ανδρέας Γ. Κούτας, ...

Ο Εύης Σαμμούτης νικητής του διεθνούς διαγωνισμού Look & Listen

Κι άλλα καλά νέα από τον χώρο της μουσικής: ο Εύης Σαμμούτης είναι ο ...

Στο στάδιο γεωλογικής μελέτης για το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας

Πρόοδος σημειώνεται στην προετοιμασία για τη δημιουργία του πολιτιστικού χωριού Λέμπας σύμφωνα με δηλώσεις ...

Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Προβληματίζοντας το κοινό σχετικά με το αρχαίο δράμα και γιατί αυτό -ακόμα- μάς αφορά, ...

Ποίηση του Βαγενά στα καλύτερα των Times

«Η ποίηση είναι ζωντανή και σπαρταράει», αναφέρει η κριτικός Τζόζεφιν Μπάλμε σε άρθρο της ...

X