Sudesco2014: Στο μικροσκόπιο οι ακτές της Αγίας Νάπας

Συνέχεια στο περσινό διεθνές εργαστήρι SUDESCO δίνει το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick, οργανώνοντας από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου το εργαστήρι «Αειφόρος Σχεδιασμός στις Παράκτιες Περιοχές» (SUDESCO2014).

Το πρώτο εργαστήρι αφορούσε τις ακτές της Λεμεσού και τον χώρο ανάμεσα στο παλιό και το νέο λιμάνι. Η φετινή διοργάνωση φιλοξενείται και στηρίζεται από τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Το εργαστήρι αποτελεί μια σύναξη ερευνητών και φοιτητών αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Διά βίου μάθησης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν έναν διάλογο για το μέλλον των παράκτιων τουριστικών περιοχών και παράλληλα θα επεξεργαστούν σχεδιαστικές προτάσεις για διαφορετικά σημεία του Δήμου Αγίας Νάπας. Η σύζευξη της απαίτησης για αειφορία με την εντατική τουριστική ανάπτυξη είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του εργαστηρίου.

 «Το εργαστήριο φέτος έχει μια σημαντική πρωτοτυπία, προσπαθεί να οικοδομήσει έναν διάλογο για το πώς δυο φαινομενικά αντιφατικές έννοιες, η αειφορία και η εντατική τουριστική ανάπτυξη, μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς να αυτοαναιρεθούν», σημειώνει ο Βύρων Ιωάννου εκ μέρους των διοργανωτών, τονίζοντας ότι η επιλογή της παράκτιας περιοχής της Αγίας Νάπας είναι «κρίσιμη», όσο και ο στόχος του εργαστηρίου.

«Ο σχεδιασμός που συνήθως προσαρμόζει τον χώρο με στις ανθρώπινες ανάγκες, μπορεί να δώσει βέλτιστες λύσεις όταν οι συνθήκες είναι πραγματικά πιεστικές», καταλήγει ο κ. Ιωάννου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις και παρουσιάσεις ανοικτές στο κοινό από διακεκριμένους ομιλητές από την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

+ Συνεχής ενημέρωση για το εργαστήρι στο facebook/sudesco2014.

Το πρόγραμμα με τις ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις, εδώ.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αλκίνοος για το Μέγαρο Μουσικής: «Το στηρίζω!»

Με ένα μακροσκελές κείμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στηρίζει τη συνέχιση ...

Προθέρμανση για το φετινό Cyprus Film Days

Το φετινό φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012» ξεκινά στις 20 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί ...

Εικαστικές «Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης»

Καλλιτέχνες από 13 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο πρότζεκτ United States of Europe, το ...

Ο Neville Brody στην Κύπρο και στο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας 2013

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους graphic designers διεθνώς θα δώσει το «παρών» του στο ...

Το γέλιο | πρώτη ατομική για τον Peter Eramian

Η Omikron Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Peter Eramian, με τίτλο Το ...

Κόλιν Φάρελ και Γιώργος Λάνθιμος ξανά μαζί στο «The killing of a sacred deer»

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, σε σενάριο πάλι σε συνεργασία με τον Ευθύμη ...

X