Η φωτογράφος / νταντά Βίβιαν Μάγιερ

Η ιστορία μιας καταξιωμένης -μετά θάνατον- φωτογράφου του 20ού αιώνα, της Βίβιαν Μάγιερ, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη μέσα από το ντοκιμαντέρ του Τζον Μάλουφ «Finding Vivian Maier».

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, στις 20:30, στο Θέατρο Ένα (Β’ Δημοτική Αγορά).

Η ανακάλυψη

Ήταν γκουβερνάντα. Μ’ αυτόν τον επαγγελματικό τίτλο γνώριζαν όλοι τη Βίβιαν Μάγιερ (1926-2009), αν και η ίδια, όταν τη ρωτούσαν τι κάνει, απαντούσε «είμαι κάποιου είδους κατάσκοπος».

Μέχρι το 2007, όταν η ‘ταυτότητά’ της αποκαλύφθηκε: δύο χρόνια πριν τον θάνατό της, ένα κουτί γεμάτο αρνητικά βγήκε στο σφυρί σε μια τοπική δημοπρασία, απέναντι από το σπίτι του Τζον Μάλουφ, στο Σικάγο. Το μάτι του νεαρού σκηνοθέτη και φωτογράφου έπεσε πάνω στις φωτογραφίες και τις αγόρασε έναντι του ποσού των 380 δολαρίων. Οι φωτογραφίες ανήκαν στη Βίβιαν Μάγιερ, ήταν τραβηγμένες κατά δεκάδες εκατοντάδες και αποτελούσαν οι ίδιες ένα «ντοκιμαντέρ» της καθημερινής ζωής στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο των δεκαετιών ‘50-’60.

Το 2009, ο Μαλούφ βρήκε τη νεκρολογία της σε μια εφημερίδα (η Μάγιερ είχε γλιστρήσει στον πάγο, τραυματίστηκε και απεβίωσε στις 21 Απριλίου 2009, σε ηλικία 83 ετών). Φέτος, παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, τη σκηνοθεσία του οποίου συνυπογράφει με τον Τσάρλι Σίσκελ. Η ζωή της μυστηριώδους γκουβερνάντας και οι εξαιρετικές φωτογραφίες της -οι οποίες στο μεταξύ παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Όσλο, το Αμβούργο- ξεδιπλώνονται στα 84 λεπτά διάρκειας του ντοκιμαντέρ για την πρώτη γυναίκα που υπήρξε μανιακή… των σέλφις.

vivian_mayer2Undated, Chicago, IL Undated, Milwaukee, Wisconsin Undated, New York, NY

Πλούσια παρακαταθήκη

Στη διάρκεια της ζωής της, η Βίβιαν Μάγιερ τράβηξε μυστικά, με τη μοναδική Rolleiflex της, περισσότερες από 100 χιλιάδες φωτογραφίες τις οποίες έκρυβε σε κλειδωμένα ντουλάπια. Στο ντοκιμαντέρ του Μάλουφ μιλούν μέλη της οικογένειας όπου εργαζόταν η Μάγιερ αλλά και φωτογράφοι, θαυμαστές της δουλειάς της και φίλοι που νόμιζαν ότι την ήξεραν καλά αλλά δεν είχαν ιδέα για τις φωτογραφίες της. Παρουσιάζονται, επίσης, άγνωστες φωτογραφίες αλλά και σύντομα φιλμάκια που τράβηξε η ίδια.
Σήμερα ο Μάλουφ, η ζωή του οποίου άλλαξε δραστικά απ’ όταν αγόρασε το κουτί με τις φωτογραφίες, δημιουργεί ένα αρχείο με το υλικό που έχει στη διάθεσή του. Αναζήτησε, δε, τις φωτογραφίες που είχαν αγοράσει και άλλοι αγοραστές σε εκείνη τη δημοπρασία του 2007, συμπληρώνοντας περίπου το 90% του αρχείου. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η δουλειά της Βίβιαν Μάγιερ ανατροφοδότησε το ενδιαφέρον στην τέχνη της φωτογραφίας δρόμου.

+ Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται την Πέμπτη 7 Αυγούστου στις 20:30 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.

Το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 στηρίζει το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού και την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ ‘Finding Vivian Maier’, του John Maloof.

Την ίδια μέρα θα προηγηθεί στις 18:30 το ντοκιμαντέρ Point and Shoot, του Μάρσαλ Κάρι, το οποίο ακολουθεί τον 27χρονο Ματ Βαν Ντάικ σε ένα ταξίδι/εντατικό μάθημα ανδρισμού στη Λιβύη. Θα ακολουθήσει στις 22:00 το ντοκιμαντέρ Twin Sisters, για δύο κορίτσια που ενώ έχουν υιοθετηθεί η μια στη Νορβηγία και η άλλη στις ΗΠΑ, οι παράλληλες ζωές τους θα συναντηθούν. Η αυριανή μέρα θα κλείσει με το ντοκιμαντέρ Kings of the wind & Electric Queens για τη μεγαλύτερη έκθεση ζώων στην Ινδία.

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κατάλογος με τα υποψήφια έργα για τα Κρατικά Βραβεία για εκδόσεις 2012

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναρτηθεί ο κατάλογος των υποψήφιων έργων ...

Nicosia Book Fest στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2019

Το Nicosia Book Fest πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά στις 5 και 6 Οκτωβρίου ...

Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης

Η ΕΘΑΛ πάει Ριάλτο με το έργο «Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης». Η πρώτη ...

Διεθνής Μέρα Μουσείων 2016 στα Μουσεία Παγκύπριου Γυμνασίου

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ...

Η “Φλαντρώ” του Παντελή Χορν / Σατιρικό Θέατρο

Το Σατιρικό Θέατρο, πιστό στην αξία του ελληνικού θεατρικού έργου, παρουσιάζει το Σάββατο 23 ...

Απορρίπτει την δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών η Αθήνα

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των ...

X