Καθημερινές ανακοινώσεις για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Τακτική ενημέρωση από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού θα έχουμε στο εξής σχετικά με την ανασκαφή στον τύμβο Καστά, όπου είναι στραμμένα τα διεθνή βλέμματα.

Διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί μετακίνησης των δύο μαρμάρινων σφιγγών στην είσοδο του τάφου, το ΥΠΠΟ της Ελλάδας ανέφερε με χθεσινή ανακοίνωσή του ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για έγκυρη ενημέρωση.

«Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ήδη σήμερα (χθες) ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν».

Ανοίγεται η είσοδος

Χθες το πρωί, ειδικός γερανός έφτασε στον χώρο της ανασκαφής προκειμένου να αποσπάσει με προσοχή τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες, οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν περί τον μισό τόνο έκαστη. Άλλες πληροφορίες θέλουν τους γερανούς να χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση των όγκων προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, μια τεχνική που χρησιμοποιείται και στην Ακρόπολη.

Ψηφιδωτό στο φως

Πριν το τριήμερο διάλειμμα του Δεκαπενταυγούστου και την επανέναρξη των ανασκαφικών εργασιών, επιβεβαιώθηκε πως πίσω από τον τοίχο και μέχρι την είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

Τώρα το ερώτημα που βασανίζει όλους είναι κατά πόσον ο τάφος έχει συληθεί και, σε μια τέτοια περίπτωση, εάν η σύληση έγινε από την οροφή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η οροφή ίσως κατέρρευσε με τρόπο που τα χώματα να έχουν γεμίσει τον τάφο. Πάντως, γεωφυσική διασκόπηση η οποία διενεργήθηκε στον χώρο έδειξε τοίχους, αν και οι διασκοπήσεις δεν είναι πάντοτε ακριβείς.

Το αίνιγμα των σφιγγών

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο διαδικτυακό περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνη», μία και μόνη συζήτηση επικρατεί ανάμεσα σε ντόπιους και επισκέπτες στο καφενείο της Μεσολακιάς, του μικρού χωριού των 300 κατοίκων όπου βρίσκεται η αρχαία Αμφίπολη. Τι κρύβουν οι σφίγγες και σε ποιον ανήκει ο τάφος; Στη σύζυγο του Μ. Αλέξανδρου, Ρωξάνη, που δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο το 311 π.Χ. ή στο παιδί του; Στον επικεφαλής του στόλου του Νέαρχο ή στον Σπαρτιάτη Βρασίδα;
Στο μεταξύ, εικάζεται ότι οι ακέφαλες σφίγγες μεταφέρθηκαν στο ταφικό μνημείο ως κτερίσματα και δεν ήταν προϊόν τοπικού εργαστηρίου, καθώς η αψίδα της εισόδου δεν θα μπορούσε να χωρέσει το κεφάλι και το φτερό τους. Από την άλλη, σε χθεσινές του δηλώσεις στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νομισματολόγος – ερευνητής Αστέριος Τσίντσιφος υποστηρίζει ότι οι Σφίγγες της Αμφίπολης είναι αποτυπωμένες σε αρχαία νομίσματα που έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.

Για την ιστορία

Από το λιμάνι της αρχαίας Αμφιπόλης, κομβικού σημείου όπου συναντιόνταν οι λεγόμενες «Εννέα Οδοί», ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία του για να κατακτήσει την Ασία.
Τον λόφο του Καστά πρωτοάγγιξε με την αρχαιολογική του σκαπάνη, τη δεκαετία του ’60, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης. Τα ευρήματα που έφερε στο φως δεν προκάλεσαν ενδιαφέρον και η πρώην στενή συνεργάτιδά του Κατερίνα Περιστέρη συνέχισε τις ανασκαφές από το 2012, ακολουθώντας διαφορετική ανασκαφική πορεία: ξεκίνησε περιμετρικά, στο κάτω μέρος του λόφου και όχι στην κορυφή.

Νηφαλιότεροι το ’13

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι με την έναρξη των ανασκαφών το ’12, το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ήταν νηφαλιότερο. Πριν ακριβώς έναν χρόνο, εξέδωσε ανακοίνωση για να ρίξει τους τόνους σχετικά με την πιθανή εξεύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη» (22.08.2013).
Η ανασκαφή έχει μεν προχωρήσει, ωστόσο μέχρι οι αρχαιολόγοι να μπουν στον ίδιο τον τάφο -ή τάφους- και να ταυτοποιήσουν πιθανά ευρήματα, εξακολουθεί να είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε εικασία, ακόμη και αν προέρχεται από την ίδια την επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη: «Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος», είναι η πιο πρόσφατη δήλωση της ιδίας, στην οποία ανέφερε επίσης: «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος»…

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θριάμβευσε η «Αγάπη» στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η ταινία «Αγάπη» [Amour] του Αυστριακού σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε ξεχώρισε στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ...

Οι «Σκοτεινές Ιστορίες» του Ανδρέα Καραγιάν στην εφημερίδα Πολίτης

Ο Ανδρέας Καραγιάν παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο «Σκοτεινές Ιστορίες» στις 20 Ιανουαρίου ...

Ανακαλύφθηκε το πρώτο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Στη Ρώμη βρέθηκαν ο ειδικός στον Ντα Βίντσι, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Ερνέστο Σολάρι και η γραφολόγος Ιβάνα ...

Iced Earth: ίσως η καλύτερη metal συναυλία στην Κύπρο [vid]

Περί τις δύο χιλιάδες οπαδοί της μέταλ τίμησαν τους Iced Earth στην πρώτη συναυλία ...

Το μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού 2014

Ο Γάλλος  χορογράφος, χορευτής, διευθυντής του Centre Chorégraphique de Créteil, του Val de Marne ...

Η Σκάλα του Μιλάνου απορρίπτει χρηματοδότηση από τη Σ. Αραβία

Η Σκάλα του Μιλάνου θα επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ στη Σαουδική Αραβία στον απόηχο της ...

X