Νέα ευρήματα στην Αμφίπολη / μια ανάσα από το μνημείο

Δύο ιωνικά επίκρανα [άνω μέρος κίονα] επικαλυπτόμενα με fresco και ζωγραφισμένα με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης.

Κατά τη χθεσινή μέρα αφαιρέθηκε μεγάλο μέρος των χωμάτων πίσω από τις σφίγγες προς την είσοδο του τάφου/ταφικού μνημείου σε βάθος περίπου δύο μέτρων, ενώ αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο καλύπτεται με fresco και φαίνεται σαν ιωνικό επιστύλιο [ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι μαρμάρου που συνδέει τους κίονες και λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται «επί των στύλων»].

Το μαρμάρινο θύρωμα φέρει διακόσμηση στα χρώματα των επικράνων.

Κατά τη σημερινή μέρα, οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν την αποχωμάτωση πίσω από τις δύο σφίγγες και προς την είσοδο του ταφικού μνημείου και ίσως βγάλουν ακόμα μία σειρά δόμων από τον προστατευτικό τοίχο. Ετσι θα έχουν όλα τα δεδομένα ώστε να αποφασίσουν αν μπορούν να συνεχίσουν την απελευθέρωση της πρόσοψης, αν χρειάζονται κάποιες στερεώσεις ή αντιστηρίξεις και με ποιον τρόπο θα εισέλθουν στον τάφο.

epikrano_epistylio

Μνημείο μοναδικό στα Βαλκάνια

Μνημείο «μοναδικών διαστάσεων και καλλιτεχνικής επιμέλειας σε όλη τη Βαλκανική» χαρακτήρισε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, μιλώντας χθες στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.  Υπογράμμισε, δε, ότι οι εργασίες στον χώρο συνεχίζονται σύμφωνα με την αρχαιολογική δεοντολογία.

«Είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε», είπε ακόμη, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καθορίσει το χρονικό πλαίσιο για οριστικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται συνεχώς από ευρήματα πως ο Λέων της Αμφίπολης και οι σφίγγες προέρχονται κατασκευαστικά από το ίδιο εργαστήριο και πως τα δύο γλυπτά θα αποκατασταθούν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα Το Έθνος, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης καταγράφει αύξηση πάνω από 50% στον αριθμό των επισκεπτών τις τελευταίες μέρες.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βραβείο LUX 2014 | Girlhood

Με την ταινία Girlhood ξεκινά στις 3 Δεκεμβρίου η προβολή των τριών ταινιών οι ...

Πέθανε ο Ζοάο Ζιλιμπέρτο, ένας από τους πατέρες της μπόσα νόβα

Ο Βραζιλιάνος Ζοάο Ζιλμπέρτο, ένας από τους θρύλους της μπόσα νόβα, πέθανε σε ηλικία ...

«Διαιρεμένος Παράδεισος» | Η Κύπρος στο Βερολίνο

Μια πολυδιάστατη έκθεση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Κύπρος παρουσιάζεται στο Βερολίνο μέχρι ...

Τελετή βράβευσης των 30ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου

Στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ Εύης Γαβριηλίδης, έγινε χθες 7 Μαΐου η βράβευση των σχολείων ...

Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2017 | Οι νικητές

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης παρέλαβε το φετινό Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη ...

Εθνολογικό Μουσείο: Παρέμβαση από τους εκτελεστές της διαθήκης

Επιστολή μέσω της οποίας εισηγούνται το Εθνολογικό Μουσείο (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) να παραμείνει ως ...

X