Παγκόσμια -αγία- Τράπεζα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Νέο ‘σύστημα’ για τις επιχορηγήσεις ετοιμάζεται αυτό το διάστημα στις Πολιτιστικές υπηρεσίες, ώστε να είναι πιο συγκεκριμένες και στοχοθετημένες.

* Και για να μην παρουσιάζονται τα παράδοξα που είδαμε με την αποκάλυψη των επιχορηγήσεων την περασμένη βδομάδα.

* Όπως οι έξι χιλιάδες για μετάφραση έργου στα αλβανικά και τα συναφή.

* Θα υπάρξει μια ανάπαυλα αυτή τη βδομάδα, αλλά, άμα τη επιστροφή των παραθεριστών, οι αλλαγές που ζητήθηκαν μετά τις πολυσέλιδες εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις Πολιτιστικές υπηρεσίες θα πάρουν τον δρόμο τους.

* Θα μπούμε στον πειρασμό να λέμε “ευτυχώς που υπάρχει και η Παγκόσμια Τράπεζα”!

* Η οποία στην έκθεσή της αναφέρει: “Οι Πολιτιστικές υπηρεσίες έχουν πολύ ευρύτερη αποστολή από την παιδεία, καθώς επηρεάζουν ολόκληρη τη χώρα και είναι ο καθρέφτης της Κύπρου στον υπόλοιπο κόσμο. Το τμήμα των Πολιτιστικών υπηρεσιών εντός του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού χρειάζεται να βρίσκεται σε καλύτερο συντονισμό με το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ώστε να πραγματοποιεί την αποστολή του για διατήρηση και εξέλιξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, να διασφαλίζει την πρόσβαση σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους τους πολίτες [περιλαμβανομένων παιδιών και νέων] και να στηρίζει μια ευρεία γκάμα πολιτιστικών δράσεων”.

* Στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει την ανάπτυξη ενός 5ετούς σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τα δύο προαναφερθέντα υπουργεία [και το 5ετές θεωρείται μεσοπρόθεσμο πλάνο] και έπειτα να αναζητήσει οικονομική στήριξη από την Ευρώπη για να καλύψει τις προγραμματισμένες πολιτιστικές της δράσεις.

* Κάπως έτσι οι ΠΥ θα καταφύγουν στα διαρθρωτικά ταμεία για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη που -εάν εγκριθεί από το Υπουργικό, τέλη Αυγούστου- θα χωροθετηθεί στον χώρο της Αρχιγραμματείας, έναντι του υπουργείου Οικονομικών [αυτού που καταλαμβάνει ως χώρο στάθμευσης το παλιό ΓΣΠ και δεν μπαίνει καν στον κόπο να κάνει μια ασφαλτόστρωση / χωματσιά ολέ].

* Εξαιτίας των εισηγήσεων στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προέκυψε και η διυπουργική επιτροπή για τον πολιτισμό και το “συγύρισμα” που θα δούμε τους επόμενους 18 μήνες.

* Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα της περασμένης Κυριακής, θα επανέλθουμε μετά τις διακοπές, ώστε να επιστρέψει από τις δικές του μέρες ανάπαυλας και ο διευθυντής των Πολιτιστικών υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς.

* Ο ίδιος, πάντως, δικαιούται να νιώθει ικανοποίηση για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στον πολιτισμό: εκτός από την εξασφάλιση κονδυλίων για την έναρξη εργασιών στο κτήριο της ΣΠΕΛ στη Λευκωσία και στις αποθήκες Παπαδάκη στη Λεμεσό, που θα μετατραπούν σε παράρτημα της Κρατικής Πινακοθήκης και σε Δημοτικό Κέντρο Τεχνών αντίστοιχα, εξασφάλισε για τον τομέα του κινηματογράφου -που είχε πληγεί σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια- το κονδύλι του ενός εκατ. ευρώ.

* Ξεκούραση και επαναφορά τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, με διαφάνεια και αποκαλύψεις.

* Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

* Καταλάβατε, ή να το πω στα αλβανικά;

You May Also Like

Και θέατρο και μουσείο και πολλά μας είναι

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Η είδηση της εβδομάδας -που δεν ήταν ακριβώς είδηση γιατί ...

Από Ελ Γκρέκο μέχρι… Deep Purple

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ήταν ιδιαίτερα συμπαθητική η -τριπλή, παρακαλώ- εκδήλωση προς τιμήν ...

Μικρά, καθημερινά

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Έναν αγιασμό να τον κάνει ο ΘΟΚ. Και το ...

Πέρσες: a fine tuning

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Αν είχαν soundtrack οι «Πέρσες», θα περιλάμβαναν Γιάννη Αγγελάκα [πριν ...

Όταν ζεις με τον εχθρό

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πήρα ένα τηλεφώνημα την περασμένη βδομάδα από μια κυρία ...

Μικρά και χρήσιμα

* Remote Pafos! Go Go Go! Η θεατρική ομάδα Rimini Protokoll βρέθηκε από το ...

X