Χιλιάδες παπαρούνες στον Πύργο του Λονδίνου

Δεκάδες χιλιάδες κεραμικές παπαρούνες έχουν κατακλύσει τον Πύργο του Λονδίνου, χωρόσημο της πόλης το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από το 1100 μέχρι το 1952.

Καθώς η Μεγάλη Βρετανία τιμά την 100ή επέτειο από την είσοδό της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια θάλασσα από κατακόκκινες παπαρούνες διασχίζει τη γέφυρα, βγαίνει απ’ τα παράθυρα και περιτριγυρίζει τον κήπο του Πύργου σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση με τίτλο Blood Swept Lands and Seas of Red [αιματοβαμμένα εδάφη και άλικες θάλασσες] την οποία ανέλαβαν ο κεραμίστας Paul Cummins και ο σκηνογράφος Tom Piper.

Πολλοί εθελοντές ανέλαβαν να τοποθετήσουν τα κεραμικά λουλούδια στο έδαφος. Πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία μέχρι να «ανθίσουν» 888,246 παπαρούνες, αντίστοιχες για έκαστο στρατιώτη από τη Βρετανία και τις αποικίες της χώρας, που σκοτώθηκαν κατά τον Α’ ΠΠ.

Κάθε απόγευμα θα τιμούνται σε ειδική τελετή 180 από τους πεσόντες, με ανάγνωση των ονομάτων τους.

Το κοινό καλείται να δώσει το όνομα και στοιχεία για άγνωστους πεσόντες στρατιώτες ώστε τα ονόματά τους να περιληφθούν στην τελετή τιμής και ανάγνωσης ονομάτων, που θα πραγματοποιείται κάθε απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες για υποβολή ονομάτων, εδώ.

Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί η συμμετοχή των Κυπρίων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι άρχισαν μαζικά να κατατάσσονται στον βρετανικό στρατό το καλοκαίρι 1916, για την επάνδρωση του ειδικού σώματος των έμμισθων ημιονηγών.

Ο αριθμός των Κυπρίων ημιονηγών, δηλαδή των μουλάρηδων που οδηγούσαν τα χιλιάδες υποζύγια τα οποία είχαν αγοράσει οι Βρετανοί για τις ανάγκες του πολέμου, ήταν εντυπωσιακά υψηλός. Σύμφωνα με τον ερευνητή δρ Πέτρο Παπαπολυβίου, υπολογίζεται τουλάχιστον στις 10-12 χιλιάδες άνδρες, με το σύνολο σχεδόν των στρατολογηθέντων να έχει υπηρετήσει στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Οι παπαρούνες αποτέλεσαν σύμβολο μνήμης εξαιτίας της μάχης στις πεδιάδες της Φλάνδρας που ήταν κατάμεστες με παπαρούνες. Κάθε 11η Νοεμβρίου, επέτειο του τέλος του Α’ ΠΠ, είναι Μέρα Μνήμης σε Μ. Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική όπου συνηθίζεται το κοινό να φοράει κονκάρδες σε σχήμα παπαρούνας. Εκείνη τη μέρα θα τοποθετηθεί στην εγκατάσταση και η τελευταία παπαρούνα στην εγκατάσταση.

Οι παπαρούνες πωλούνται προς 25 βρετανικές λίρες με ποσοστό 10% να διατίθεται σε έξι διαφορετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Οι επισκέπτες στον Πύργο ενθαρρύνονται να μοιράζονται τις φωτογραφίες τους με τις παπαρούνες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #TowerPoppies.


poppies-7
poppies-8 poppies1 Poppies lie in Tower of London moat to commemorate WW1 victims .

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διαθεματική έκθεση της Βάσιας Βανέζη στο Φυτώριο

Η Βάσια Βανέζη παρουσιάζει στις 4 Φεβρουαρίου στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, ένα στάδιο εργασίας ...

Έκθεση Auto-Bio στο Άμστερνταμ

Η Suzanne Biederberg Gallery στο Άμστερνταμ, θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής των Λευτέρη Ολυμπίου ...

Έξι Χρυσές Σφαίρες διεκδικεί η ταινία The Artist

Η ασπρόμαυρη βωβή ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσους με τίτλο The Artist διεκδικεί τα περισσότερα ...

Αρχαίοι κίονες στα ανοιχτά της Ζακύνθου

Μεγάλο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας, που  πιθανόν σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας πόλης  εντόπισαν ...

“Μπάνκσι” πωλήθηκε 2,4 εκατ. ευρώ για καλό σκοπό

Ένα τρίπτυχο του καλλιτέχνη του δρόμου Banksy για τη μεταναστευτική κρίση πωλήθηκε αντί 2,2 ...

Eθνικό Μέτωπο της Γαλλίας VS Μαντόνα

Αγωγή εναντίον της Μαντόνα θα καταθέσει το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας επειδή σε βίντεο ...

X