Άι άι άι γιαααααααα

Βάλια Καϊμάκη valia@inrec.gr

Τρίτη απόγευμα, 7.31. Είμαι συντονισμένη στο διαδίκτυο και περιμένω τις ανακοινώσεις της Apple. Ανάμεσα σε άλλα, περιμένουμε το νέο iPhone 6, το νέο iPad mini και πάνω απ’ όλα το σούπερ καινούργιο iWatch.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η 9η Σεπτεμβρίου είναι μια μεγάλη μέρα στο τεχνολογικό ημερολόγιο. Η Apple ξέρει και προϊόντα να φτιάχνει και να τα πλασάρει σωστά στην αγορά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πώς το iPhone είναι κυρίαρχο ανάμεσα στα έξυπνα κινητά και πως η Ευρώπη από τη μία μέρα στην άλλη, τα τελευταία επτά χρόνια, γέμισε με καταστήματα αποκλειστικά της Apple. Από την άλλη, όπως έλεγε το πρωί και ο φίλος μου ο Σωτήρης, για μας άι σιχτίρ έχει μόνο και μάλιστα με την τελευταία έκδοση του λογισμικού. Και η αλήθεια είναι πώς όταν βλέπω κάποιον με iPhone, κάπως η καρδιά μου χάνει ένα χτύπο. Πιο ακριβό από τον κατώτατο μισθό; Γιατί βρε παιδιά, ένα τηλέφωνο δεν είναι;

Αλλά μάλλον όχι. Το iPhone είναι τρόπος ζωής, είναι status, είναι σύμβολο, είναι ευκολία. Περιμένοντας τις ανακοινώσεις από το Κουπερτίνο, στο κεντρικό κατάστημα της Apple στο Λονδίνο, στη Ρίτζεντ στριτ, έχει ήδη κατασκηνώσει κόσμος, παρ’ όλο που η συσκευή δεν θα φτάσει εκεί παρά στις 19 Σεπτεμβρίου. Εντάξει, συμφωνούμε, οι περισσότεροι ψάχνουν, κυρίως, τα 15 λεπτά διασημότητας, είναι, ωστόσο, ενδεικτικό ότι κανείς δεν τα έψαξε έξω από άλλα μαγαζιά.Η “ελληνοποίηση” του Siri, του “βοηθού” του iPhone, είναι ένα από τα σούπερ αναμενόμενα σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού το Siri πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του τηλεφώνου.

Ωστόσο ο λόγος που έχω στηθεί και περιμένω δεν είναι ούτε το iPhone 6, ούτε το iPad mini αλλά το iWatch. Μετά τα γυαλιά της Google [τα οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου] το ρολόι θα είναι η επόμενη σημαντική εφαρμογή σε αυτό που ονομάζουμε “φορετούς” υπολογιστές ή “φορετή” τεχνολογία. Η δική μου ιδέα για την τεχνολογία που φοριέται είναι ένα παντελόνι που θα με σφίγγει αφόρητα όταν ξεπερνάω μια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού. Ή ακόμα ένα ζευγάρι παπούτσια που θα είναι αθλητικά όλη την ημέρα και μόλις το θελήσω θα γίνονται γόβες στιλέτο.

Αλλά μάλλον η Apple δεν θα έχει κάτι τέτοιο υπόψη της. Και παρά τους αστεϊσμούς μου, η τεχνολογία που φοριέται είναι η μία από τις δύο μεγάλες τάσεις του μέλλοντος. Η άλλη είναι η επαυξημένη πραγματικότητα. Τα γυαλιά της Google συνδύαζαν και τα δύο. Και δεν σας κρύβω την περιέργειά μου για ένα αντικείμενο που δεν το έχω ακόμα δει, δεν γνωρίζω τι θα είναι, αλλά ξέρω καλά πώς είναι μια κλεφτή ματιά προς το μέλλον.

Τρίτη 22:00.
Το μεγάλο νέο είναι ότι τελικά η Apple προχώρησε στο “phablet” [λέξη σύνθετη από το phone+tablet] λανσάροντας τη μία έκδοση του iPhone 6 σε οθόνη 4,7 ιντσών και τη δεύτερη [την plus) σε οθόνη 5,5! Όσο για το ρολόι, προσπαθώ να καταλάβω τι κάνει ακριβώς [εκτός από το να λέει την ώρα]. Θα κυκλοφορήσει, λένε, στις αρχές του ’15 και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι το “interface”, δηλαδή ο τρόπος επαφής του χρήστη με το μηχάνημα, θα είναι εντελώς διαφορετική από τα άλλα i-. Για παράδειγμα, αναγνωρίζει και βαθμό πίεσης από το δάχτυλο και όχι μόνο την κύλιση. Στην ουσία θα επικοινωνεί πλήρως με το τηλέφωνο. Για παράδειγμα μπορεί να ελέγξει τη μουσική ή να μαγνητοφωνήσει ένα μήνυμα και να το στείλει σε e-mail. Αλλά γι’ αυτά χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν ισχυρά δίκτυα νέας γενιάς και φθηνή πρόσβαση σε αυτά. Κι εμείς είμαστε ακόμα πολύ μακριά είτε την κουβαλάμε, είτε τη φοράμε την τεχνολογία.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί

Πριν από έναν χρόνο, ο Νικόλας Νεγρεπόντης, καθηγητής του ΜΙΤ και ένας από τους ...

Game of Thrones σε 1 sec

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Διάβαζα πρόσφατα ότι Βρετανοί ερευνητές σημείωσαν νέο παγκόσμιο ...

Άνθρωπος εναντίον μηχανής

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τη διετία 1995-96 όλος ο κόσμος της τεχνολογίας παρακολουθούσε ...

Wanted στον κυβερνοχώρο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr  Από τα πορτρέτα της περασμένης εβδομάδας, μείναμε με τη γλυκιά ...

Twitter εναντίον Ισλαμικού Κράτους

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Την Πέμπτη 26 Μαρτίου, για πρώτη φορά, οι ...

Σούπερ… οι υπολογιστές μας

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει από κοινού ...

X