Ανδρέας Νεοφύτου

Η συγκεκριμένη φωτογραφία λήφθηκε την παγωμένη Πρωτοχρονιά του 2013, από τη γέφυρα Golden Jubilee, στο Westminster του Λονδίνου. Φυσικά το κατά προσέγγιση σημείο από το οποίο θα λαμβανόταν η φωτογραφία προεπιλέχθηκε διαδυκτιακά μέρες πριν το οικογενειακό μας ταξίδι (τόσα πολλά να φωτογραφήσεις και πάντα τόσο λίγος χρόνος). Είναι μια μέθοδος που πάντα χρησιμοποιώ πριν από τα ταξίδια μου στο εξωτερικό. Γνώριζα επίσης ότι θα ήταν νυκτερινή φωτογραφία (αφού σαν τέτοια τη φαντάστηκα) και ότι με βάση τις αποστάσεις θα λαμβανόταν με τη χρήση υπερευρυγώνιου φακού. Είχα κάνει λοιπόν τη μελέτη μου.
Χτύπησε το ξυπνητήρι, σηκώθηκα από το κρεβάτι και μετά από 20 λεπτά έστηνα τριπόδι στην παγωμένη γέφυρα. Το φουσκωτό περίπολο της Ναυτικής Αστυνομίας με τους πολύχρωμους φάρους και ο χρόνος που χρειαζόταν να ταξιδέψει από τη γέφυρα προς το “Μάτι” ήταν η μεταβλητή που έπρεπε να λάβω υπόψη. Μετά από υπολογισμούς και υπομονή λίγων ωρών, τα 118 δεύτερα μού έδωσαν τη λύση, έναν “οδηγό” στο κυρίως θέμα μου και λίγο ενδιαφέρον στο προσκήνιο του καρέ μου.
Κλικ, μία λήψη. Κοίταξα στο πίσω μέρος της μηχανής και ήξερα ότι είχα κάτι καλό. Ώρα λοιπόν για λίγο ζεστό αγγλικό τσάι. Πίσω στο ξενοδοχείο όπου όλοι ακόμα κοιμούνται.
Είναι η καλύτερή μου φωτογραφία; Όχι, την καλύτερή μου φωτογραφία ευτυχώς δεν την έβγαλα ακόμα! Εξάλλου, οι 10.000 πρώτες μας φωτογραφίες είναι χάλια, είπε κάποτε ένας μεγάλος δάσκαλος. Μου έμαθε όμως ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή, αγάπη και κάποτε λίγη τύχη. Κάθε κλικ σε κάνει καλύτερο.
Φωτογραφίζω ό,τι θεωρώ ενδιαφέρον, ψηφιακά ή αναλογικά, με όποιον εξοπλισμό μού είναι προσβάσιμος και όσο περισσότερο έχω τη δυνατότητα να το κάνω. Το να μπορείς να κλείσεις μια στιγμή σε ένα φωτογραφικό καρέ για πάντα, είναι κάτι μοναδικό, δεν συμφωνείτε;

+ www.flickr.com/photos/antros/

Ημ.γέννησης: 19/07/1982

Εργασία: Φωτογράφος Σκηνών Εγκλημάτων για την Αστυνομία Κύπρου

Eπιρροές: Αλλωνών τα κλικ, κινηματογράφος, βιβλία, καθημερινές στιγμές

High point: Το να έχω την τιμή να είμαι μέλος στη Φωτογραφική παρέα του Group Seven

Low point: To να εξελίσσεται μπροστά μου μια φωτογραφικά υπέροχη στιγμή και να μην μπορώ να την “παγώσω”

Tip: Πάντα κουβάλα μαζί σου το όπλο σου, την φωτογραφική μηχανή σου…

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αλέξανδρος Δημητριάδης

Είχα καλύψει τα γεγονότα γύρω από την Αραβική Άνοιξη από το 2011 και αυτή ...

Μιχαλάκης Ππαλής, EFIAP

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2010, κατά τη διάρκεια ενός φωτογραφικού ταξιδιού στο ...

Μαρία Χριστοδούλου

Ρουμανία, πόλη Valcea Ιούνιος 2007 Η φτώχεια και η έλλειψη της στοιχειώδους εκπαίδευσης στις ...

Ιάκωβος Χατζησταύρου

Δυσκολεύτηκα πολύ να επιλέξω μία εικόνα, γιατί τα πρότζεκτ με τα οποία ασχολούμαι έχουν ...

Δέσπω Πασιά

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2010 και είναι μέρος μιας μελέτης των κομμωτηρίων της Λευκωσίας ...

Buket Ozatay

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2011 σε ένα χωριό στην Κούβα. Φεύγοντας από το χωριό, ...

X