«Διαιρεμένος Παράδεισος» | Η Κύπρος στο Βερολίνο

Μια πολυδιάστατη έκθεση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Κύπρος παρουσιάζεται στο Βερολίνο μέχρι και την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου.

Την έκθεση διοργανώνει το δραστήριο πολιτιστικό γραφείο της πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, με την ευκαιρία των 40 χρόνων της επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα 25 χρόνια επανένωσης της Γερμανίας.

Με τίτλο «Διαιρεμένος Παράδεισος», η έκθεση εκτείνεται σε έξι αίθουσες του πολιτιστικού κέντρου Kunstquartier Bethanien όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες του Λιθουανού Αρούνα Μπαλτένα και του Κύπριου Θοδωρή Τζαλαβρά με θέμα τη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Παρουσιάζονται, επίσης, φωτογραφίες του Έλληνα Γιώργου Καλογερόπουλου, ο οποίος «ταξίδεψε» τις φωτογραφίες των δύο πρώτων φωτογράφων σε περιοχές του Βερολίνου και τις φωτογράφισε ξανά (picture in picture) σε σημεία που θυμίζουν ότι το σημερινό Βερολίνο που σφύζει από ζωή ήταν μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία μέχρι σήμερα.

Μία φωτογραφία στο πλαίσιο της έκθεσης ανήκει στον Θάνο Σαββίδη.

Στην είσοδο της έκθεσης δίνονται πληροφορίες για την Κύπρο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παρουσιάζεται η έκθεση «Human Rights, The case of Cyprus» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και φωτογραφίες του Ελληνογερμανού Μάρκους Γκίττις από την πράσινη γραμμή. Σε άλλη αίθουσα βρίσκονται έργα της Γερμανίδας εικαστικού Silvia Dzubas με θέμα την υπέρβαση τειχών και εμποδίων μέσω της επικοινωνίας.

DIVIDED_PARADISE5 DIVIDED_PARADISE2 DIVIDED_PARADISE3 DIVIDED_PARADISE4

Στην αίθουσα με αναπαράσταση του «τείχους», μιας προσπάθειας για να τονιστεί το αναχρονιστικό γεγονός της διαίρεσης, οι επισκέπτες μπορούν να γράφουν μηνύματα, ενώ στην αίθουσα Echo of Silence υπάρχει κατασκευή με κλειδιά, αφιερωμένη στους πρόσφυγες και εκτοπισμένους της Κύπρου και του κόσμου, με ποίηση Σεφέρη, Μόντη κ.ά.

Στην ίδια αίθουσα υπάρχουν φωτογραφίες του Τ/Κύπριου Χουλούσι Χάλιτ με θέμα τις αιωνόβιες ελιές, σύμβολο ειρήνης, ενώ προβάλλονται δύο ταινίες: «Τα δάκρυα της Αντιγόνης» του Διομήδη Νικήτα και «Water Surfaces» της Νίκης Μαραγκού σε σκηνοθεσία Βουβούλα Σκούρα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τα κλεμμένα έργα τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη Αθήνας

Με τραγικό τρόπο έγιναν γνωστά τα έργα που κλάπηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από ...

H «μπανάνα» του Κατελάν βρήκε σπίτι στο Guggenheim

Το πολυσυζητημένο έργο του Ιταλού προβοκάτορα καλλιτέχνη δωρήθηκε στο Μουσείο της Νέας Υόρκης και ...

Επιστρέφει το «Θέατρο στη Γειτονιά» από το Δήμο Λεμεσού

Θεατρικές παραστάσεις σε συνοικίες της Λεμεσού οργανώνει και φέτος η  Επιτροπή Περιφερειακής Επικοινωνίας και ...

«Κινηματογραφική» κατάληψη της Cinecittà

«Οι κινηματογραφικές εγκαταστάσεις μας δεν πρόκειται να κλείσουν», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των Cinecitta Studios ...

Jean Sibelius / Ρεσιτάλ Τραγουδιού / The Shoe Factory

Τιμώντας την επέτειο 150 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Φινλανδού συνθέτη Ζαν Σιμπέλιους ...

Κινηματογραφικός «Τεν Τεν»

Μπορεί  να είναι ήδη 82 ετών, ωστόσο ο περίφημος Βέλγος Τεν Τεν εισβάλλει νεότατος ...

X