Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2014

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου, επανέρχεται δυναμικά στο Θέατρο Ριάλτο από τις 11 μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου 2014.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει οκτώ κυπριακές και 64 διεθνείς ταινίες μικρού μήκους, τρία παράλληλα θεματικά προγράμματα και ένα masterclass για το κινηματογραφικό είδος της μικρού μήκους ταινίας.

Mια απρόσμενη έναρξη επιφυλάσσει φέτος το φεστιβάλ για το κοινό που θα παρευρεθεί την πρώτη φεστιβαλική νύχτα.

Διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Κύπρου και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ.

Με στόχο την προβολή και την προώθηση της μικρού μήκους ταινίας, το Φεστιβάλ προβάλλει τις κινηματογραφικές δημιουργίες ταλαντούχων νέων αλλά και καθιερωμένων σκηνοθετών από την Κύπρο και το εξωτερικό, στο πλαίσιο ενός διαγωνιστικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν οι πλείστες ταινίες.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές ταινίες και ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Για τους διοργανωτές του, το Φεστιβάλ αποτελεί μια πηγή έμπνευσης για τους μικρομηκάδες αλλά και το ευρύ κοινό που πιστά το παρακολουθεί κάθε χρονιά. Παρέχει ακόμη τα μέσα για να προβληθεί η εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή μαζί με τη διεθνή στα πλαίσια ενός φεστιβάλ που ολοένα μεγαλώνει και γίνεται ο βασικός πηρύνας για τους δημιουργούς και τους φανατικούς της μικρού μήκους ταινίας στην Κύπρο. Δίνει, επίσης, βήμα στους σκηνοθέτες και παραγωγούς να μιλήσουν για το έργο τους και να εμπλακούν σε ένα δημιουργικό διάλογο μαζί με το κοινό. Όλα αυτά στην καρδιά του υπέροχου Κυπριακού φθινοπώρου, στο κέντρο της πόλης της Λεμεσού.

Στο επίσημο πρόγραμμά του, το Φεστιβάλ έχει ενσωματώσει τρία παράλληλα προγράμματα:

1) ‘Cult Retrospective’, μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους αφιερωμένη σε ταινίες cult,

2) ‘Amaze me’, ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα έκπληξη με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο το κόσμο, και κριτές τους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και

3) «Όψεις του Φανταστικού»: μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στην 13η έκδοση του ‘Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου’.

Στις ταινίες και τους δημιουργούς θα δοθούν τα εξής βραβεία:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής. Παράλληλα, χορηγούνται από την εταιρεία Green Olive βραβεία συνολικής αξίας 9,500 ευρώ.

Όπως και πέρυσι, την επιλογή του διεθνούς προγράμματος έκανε η Καλλιτεχνική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Κύπριους σκηνοθέτες Αλεξία Roider και Ιωακείμ Μυλωνά.

 

Κριτική Επιτροπή

Την πενταμελή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου και συγκεκριμένα οι:

Jacques Curtil (Πρόεδρος Επιτροπής), ένας από τους διευθυντές του ξακουστού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κλερμόν-Φεράν

Dan Muggia, ηγετική μορφή της αναγέννησης της ισραηλινής σκηνής ταινιών μικρού μήκους, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Pitigliani στην Ιταλία, ηθοποιός, κριτικός, καθηγητής και επιμελητής. Μέχρι το 2004, υπηρέτησε ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Κινηματογράφου του Ισραήλ

Dana Dimitriu Chelba, Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου & μέλος της επιτροπής για την επιλογή των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Παραγωγών της Ρουμανίας (IPIFF)

Enrico Vannucci, Σύμβουλος ταινιών μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου Ozu Film Festival, καθώς και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ViaEmili@DocFest

Σπύρος Χαραλάμπους, Βραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, κυρίου Ανδρέα Χρίστου και στηρίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κύριος Χορηγός του Φεστιβάλ η PrimeTel.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Μάθετε περισσότερα για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2014 στην επίσημη σελίδα του www.isffc.com.cy και στην σελίδα του φεστιβάλ στο facebook η οποία ανανεώνεται καθημερινά.

Facebook: Int’l Short Film Festival of Cyprus

Twitter:@RialtoTheatreCy /#isffc14

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου)

Πληροφορίες:  Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45

www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διαδραστική ξενάγηση στα Μουσεία με την εφαρμογή CHESS

Οι επισκέπτες σε διάφορα μουσεία σε όλη την Ευρώπη θα μπορούν, σύντομα, να δημιουργούν ...

Οι ΚΟΤΣΟΙ της κ.Έλλης

Στις 29 Φεβρουαρίου η κομμώτρια Κυρία Έλλη Ιωάννου Χριστοφή, που χτένιζε και συνεχίζει να ...

Η Πάολα Ρεβενιώτη στο Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Επανέρχεται στην Κύπρο η έκθεση φωτογραφίας «Διόρθωση», της Ελληνίδας τρανς ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη. Η ...

Ατακάμα: μία ατομική έκθεση της Νικομάχης Καρακωστάνογλου-Μπουτάρη

Οι υδατογραφίες από την Ατακάμα αφυπνίζουν το πνεύμα αποτυπώνοντας μια ουδετερότητα πάνω στο χαρτί. ...

Φεστιβάλ Φέγγαρος | το πρόγραμμα

Kαλλιτέχνες και συγκροτήματα από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και το Ισραήλ, κινούμενα ...

X