Εγκαίνια με σειρά εκδηλώσεων για το Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος

Ενα τριήμερο γεμάτο τέχνη και πολιτισμό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ από τις 3 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου πολιτιστικού χώρου της Λεμεσού.

Την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, ο ραδιοφωνικός σταθμός Κανάλι 6 σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Λεμεσού θα παρουσιάσει τις συμμετοχές που υποβλήθηκαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Λεμεσός και Θάλασσα» και θα βραβεύσει τις καλύτερες από αυτές. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής στις 7:30 το βράδυ.

Θα συμμετέχει το φωνητικό σύνολο της Διάστασης με τον Στέφανο Γεωργιάδη στο τραγούδι, υπό τη διεύθυνση της Ανδριάνας Σεργίδου. Στο πιάνο ο συνθέτης Βάσος Αργυρίδης.

Η εκδήλωση θα έχει εορταστικό χαρακτήρα καθώς συμπίπτει με τα 23 χρόνια από τη λειτουργία του ραδιοσταθμού Κανάλι 6, τα 30χρονα της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου – Τμήμα Λεμεσού και τα 30χρονα του Πολιτιστικού Ομίλου Διάσταση.

trakasol_limassol ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

trakashol_limassolΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

Λόγια της θάλασσας

Το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, το Κανάλι 6 θα παρουσιάσει την παράσταση «Τα Λόγια της Θάλασσας».
Είκοσι σύγχρονοι Κύπριοι ποιητές απαγγέλλουν ποιήματά τους με θέμα τη θάλασσα, με συνοδεία μουσικής σε επιμέλεια της ραδιοφωνικής παραγωγού Μαριάννας Γαλίδη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί Σάββας Ισοβίτης, Κατερίνα Παπαϊακώβου, Αλέξανδρος Κυριάκου, το κιθαριστικό σύνολο Acordes, οι Avanti 4 και οι Παραμυθίες.

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, ζωντανεύουν τραγούδια, παραμύθια, μύθοι και θρύλοι της θάλασσας στην εκδήλωση με τίτλο «Θαλασσινές Ιστορίες» με μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς και αφηγητές.

Στο τραγούδι οι Όλγα Βενετσιάνου, Αντρέας Πρωτοπαπάς, Στέφανος Στεφάνου και Χρήστος Κατσουνωτός, σε μουσική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ζορπά.

Οι Φίλιππος Σοφιανός, Ερμίνα Κυριαζή, Σκεύη Παπαμιλτιάδους και  Μιχάλης Παπαευαγόρου θα συνδράμουν με την απαγγελία και ανάγνωση κειμένων. Αφηγήτρια η Σκεύη Τσιάκκα. Την παράσταση «Θαλασσινές Ιστορίες» επιμελείται ο ραδιοφωνικός παραγωγός Φάνης Κρίγκος.

Ετών εκατό +1

Το Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ στεγάζεται στο ομώνυμο συγκρότημα διατηρητέων αποθηκών το οποίο ανεγέρθηκε το 1913.

Οι αποθήκες Τρακασόλ λειτούργησαν ως εργοστάσιο και αποθήκη χαρουπιών μέχρι το 1950, και αργότερα ως αποθήκη του τελωνείου.

Το κτηριακό συγκρότημα αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή στα πλαίσια κατασκευής της μαρίνας Λεμεσού και μέρος του επαναχρησιμοποιήθηκε ήδη, στεγάζοντας τη ναυτική σχολή Hanseatic.

Οι αποθήκες – εργοστάσιο χαρουπιών, συνολικού εμβαδού 3000 τ.μ. με μήκος πρόσοψης 85 μέτρα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον από την οπτική της βιομηχανικής ιστορίας.

«Ανοιχτό σε όλους»

Τη διαχείριση του πολιτιστικού κέντρου ανέλαβε η εταιρεία Παπαδόπουλος και Σχοινής Παραγωγές, η πολύχρονη παρουσία της οποίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου αποτελεί εγγύηση για την επιτυχημένη έκβαση του εγχειρήματος.

Μιλώντας στο «Π», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι το πολιτιστικό κέντρο θα απευθύνεται σε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς, σε κυπριακά συγκροτήματα και νέους καλλιτέχνες που επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους.

Στις Αποθήκες Τρακασόλ θα φιλοξενούνται μεταξύ άλλων παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις.

Μπορεί επίσης να φιλοξενεί πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις σε μια κινητή σκηνή που μπορεί να στηθεί οπουδήποτε μέσα στον χώρο. «Φιλοδοξία μας», τόνισε ο Μάριος Παπαδόπουλος, «είναι να συμβάλουμε στην ανάδειξη όλων των μορφών της τέχνης και οι ’Τρακασόλ’ να καθιερωθούν ως ένα πολιτιστικό κέντρο εγνωσμένης αξίας, ανοικτό σε όλους τους πολίτες της Λεμεσού και της Κύπρου ευρύτερα».  

+ Η είσοδος στις εκδηλώσεις της 3ης και 4ης Οκτωβρίου είναι ελεύθερη. Εισιτήρια για την εκδήλωση στις 5 Οκτωβρίου προς 5 ευρώ. Όλα τα έσοδα θα δοθούν στο Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πλατφόρμα Χορογραφίας: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

Αιτήσεις συμμετοχής στη 19η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου 2019 δέχονται από την 1η Απριλίου οι ...

ΤΕΡΨηΧΟΡοι | Μουσικοχορευτική Παράσταση

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών πραγματοποιεί μουσικοχορευτική παράσταση, τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, στο ...

Cyprus Jazz Workshop για 5η χρονιά

Το Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά τον πετυχημένο ...

Ακουαρέλες του Αδαμάντιου Διαμαντή στην γκαλερί Opus 39

«Διαμαντής εν ύδατι, 1929 -1980» είναι ο τίτλος της έκθεσης με ακουαρέλες του Αδαμάντιου ...

Στην Κύπρο οι μέταλ Moonspell στις 27 Σεπτεμβρίου

Από την Λευκωσία θα ξεκινήσουν τη φετινή τους περιοδεία με τίτλο Alpha Noir οι ...

Κώστας Γαβράς: «Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί»

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς βρέθηκε στη συγκέντρωση «Είμαστε όλοι Έλληνες» του ...

X