Η ταινία Boyhood στους κυπριακούς κινηματογράφους

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Παίζουν: Ελάρ Κολτρέιν, Ίθαν Χοκ, Λορελάι Λινκλέιτερ, Πατρίσια Αρκέτ κ.ά.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της πρόσφατης διεθνούς παραγωγής προβάλλεται από τις 19 Σεπτεμβρίου στις κυπριακές αίθουσες.

Η ταινία Boyhood έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα όταν πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance και αμέσως μετά του Βερολίνου τον περασμένο χρόνο, ενώ αυτό το διάστημα στρέφει ξανά τα διεθνή φώτα πάνω της, κατά τη διεθνή της διανομή στους κινηματογράφους.

O Αμερικανός σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ παρουσιάζει μια ταινία η οποία χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι δε πρωταγωνιστές του μεγαλώνουν σε πραγματικό χρόνο και ενηλικιώνονται μαζί με τον ρόλο τους!

Οι καθημερινές στιγμές στη ζωή ενός αγοριού από την ηλικία των 6 έως 18 ετών είναι το θέμα της ταινίας: Ο Μέισον (Ελάρ Κολτρέιν) είναι 6 χρόνων και ζει με τη μητέρα του Ολίβια (Πατρίσια Αρκέτ), τον πατέρα του Μέισον (Ίθαν Χοκ) και την αδελφή του Σαμάνθα (Λορελάι Λινκλέιτερ) σε μια μικρή πόλη του Τέξας.

Η ταινία αποφεύγει το έντονο δράμα και συγκεντρώνεται στις μικρές στιγμές της ζωής που τείνουν να έχουν περισσότερη απήχηση δραματικά με το πέρασμα του χρόνου.

Πρόκειται για ένα λεπτό μωσαϊκό της ανθρώπινης εμπειρίας που, με τον δικό του ήσυχο και διακριτικό τρόπο, συλλαμβάνει τέλεια το βαθύ δέος τού να είσαι ζωντανός.

Γυρισμένη σε διάστημα 12 χρόνων, η ταινία του Λινκλέιτερ κυριολεκτικά απεικονίζει τους χαρακτήρες της να γερνούν.

Το κοινό βλέπει τα σημάδια του χρόνου όχι μόνο πάνω στους ήδη γνωστούς πρωταγωνιστές Ίθαν Χοκ και Πατρίσια Αρκέτ αλλά κυρίως πάνω στον νεοφερμένο Έλαρ Κολτρέιν που μεγαλώνει από ένα αθώο, μικρόσωμο μαθητή του δημοτικού σε ένα ψηλόλιγνο, σοφό πρωτοετή πανεπιστημίου.

Είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα, απαράμιλλο στην ιστορία του κινηματογράφου και ακόμη πιο εντυπωσιακό, διότι το συναισθηματικό βάρος της ταινίας ξεπερνά κατά πολύ αυτό που θα μπορούσε κατά τ’ άλλα να ήταν ένα φτηνό διαφημιστικό κόλπο.

Μια φορά τον χρόνο

Το κινηματογραφικό επιτελείο της ταινίας συναντιόταν μια φορά τον χρόνο, για δώδεκα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μια ταινία διάρκειας 163 λεπτών αποτελούμενη από 143 σκηνές γυρισμένες σε 39 ημέρες.

+ Η ταινία Boyhood προβάλλεται στους κινηματογράφους K-Cineplex σε όλες τις πόλεις και RIO Λεμεσού.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ιστορία χωρίς τέλος» στο Wherehaus 612

Η θεατρική ομάδα Never Ending Story παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ιστορία χωρίς τέλος», βασισμένη ...

Salt / Αλάτι: Ομαδική έκθεση στο The Trade

«Αλάτι» είναι ο τίτλος της έκθεσης τριών καλλιτεχνών η οποία παρουσιάζεται μέχρι τις 29 ...

Αναλόγιο “Αιδοίων Μονόλογοι”

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου σε συνεργασία με την Alpha Square παρουσιάζουν το ...

Ο διάλογος μέσω επιστολών ΕΓΕΚ-ΡΙΚ για το νέο λογότυπο της κρατικής τηλεόρασης

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου μετά από την έντονη συζήτηση που αναπτύχθηκε ανάμεσα ...

Ο Dimitri G στο Eyekon Comic Con

To φετινό Eyekon Comic Con ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο ενδιαφερόμενο κοινό. Ο ...

«Δεντροχρονολόγηση» για τη μελέτη των βυζαντινών εκκλησιών της Κύπρου

Μια επαναστατική μέθοδο χρησιμοποιεί το Εργαστήριο Δεντροχρονολόγησης στην Κύπρο (Cyprus Dendrochronology Laboratory – CDL), ...

X