Η ταινία Boyhood στους κυπριακούς κινηματογράφους

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Παίζουν: Ελάρ Κολτρέιν, Ίθαν Χοκ, Λορελάι Λινκλέιτερ, Πατρίσια Αρκέτ κ.ά.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της πρόσφατης διεθνούς παραγωγής προβάλλεται από τις 19 Σεπτεμβρίου στις κυπριακές αίθουσες.

Η ταινία Boyhood έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα όταν πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance και αμέσως μετά του Βερολίνου τον περασμένο χρόνο, ενώ αυτό το διάστημα στρέφει ξανά τα διεθνή φώτα πάνω της, κατά τη διεθνή της διανομή στους κινηματογράφους.

O Αμερικανός σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ παρουσιάζει μια ταινία η οποία χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι δε πρωταγωνιστές του μεγαλώνουν σε πραγματικό χρόνο και ενηλικιώνονται μαζί με τον ρόλο τους!

Οι καθημερινές στιγμές στη ζωή ενός αγοριού από την ηλικία των 6 έως 18 ετών είναι το θέμα της ταινίας: Ο Μέισον (Ελάρ Κολτρέιν) είναι 6 χρόνων και ζει με τη μητέρα του Ολίβια (Πατρίσια Αρκέτ), τον πατέρα του Μέισον (Ίθαν Χοκ) και την αδελφή του Σαμάνθα (Λορελάι Λινκλέιτερ) σε μια μικρή πόλη του Τέξας.

Η ταινία αποφεύγει το έντονο δράμα και συγκεντρώνεται στις μικρές στιγμές της ζωής που τείνουν να έχουν περισσότερη απήχηση δραματικά με το πέρασμα του χρόνου.

Πρόκειται για ένα λεπτό μωσαϊκό της ανθρώπινης εμπειρίας που, με τον δικό του ήσυχο και διακριτικό τρόπο, συλλαμβάνει τέλεια το βαθύ δέος τού να είσαι ζωντανός.

Γυρισμένη σε διάστημα 12 χρόνων, η ταινία του Λινκλέιτερ κυριολεκτικά απεικονίζει τους χαρακτήρες της να γερνούν.

Το κοινό βλέπει τα σημάδια του χρόνου όχι μόνο πάνω στους ήδη γνωστούς πρωταγωνιστές Ίθαν Χοκ και Πατρίσια Αρκέτ αλλά κυρίως πάνω στον νεοφερμένο Έλαρ Κολτρέιν που μεγαλώνει από ένα αθώο, μικρόσωμο μαθητή του δημοτικού σε ένα ψηλόλιγνο, σοφό πρωτοετή πανεπιστημίου.

Είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα, απαράμιλλο στην ιστορία του κινηματογράφου και ακόμη πιο εντυπωσιακό, διότι το συναισθηματικό βάρος της ταινίας ξεπερνά κατά πολύ αυτό που θα μπορούσε κατά τ’ άλλα να ήταν ένα φτηνό διαφημιστικό κόλπο.

Μια φορά τον χρόνο

Το κινηματογραφικό επιτελείο της ταινίας συναντιόταν μια φορά τον χρόνο, για δώδεκα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μια ταινία διάρκειας 163 λεπτών αποτελούμενη από 143 σκηνές γυρισμένες σε 39 ημέρες.

+ Η ταινία Boyhood προβάλλεται στους κινηματογράφους K-Cineplex σε όλες τις πόλεις και RIO Λεμεσού.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Κλασικός» Θεοδωράκης δια χειρός Μάριου Ι. Ηλία

Ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Ιωάννου Ηλία προσκλήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη να εξερευνήσει την ...

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος στην Κύπρο

Για ένα master class θα βρεθεί στην Κύπρο στα τέλη Μαϊου ο Γιώργος Αυγερόπουλος, ...

Ανακοίνωση για ακρόαση χορευτών

Η Ομάδα duoART [Dance Theatre] καλεί σε ακρόαση το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012,  επαγγελματίες ...

Εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο

Με αφορμή τη συμπλήρωση τετρακοσίων χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου ...

Καλοκαιρινό Σχολείο στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα

Καλοκαιρινό Πρόγραμμα για παιδιά 6 – 12 χρονών 21 Ιουνίου – 29 Ιουλίου 2016  [ ...

Η Λία Χαράκη πάει στην Καλαμάτα

Δύο χρόνια μετά την παρουσίαση της χορογραφικής της δουλειάς με τίτλο Giraffe, η Λία ...

X