Οι μικρομηκάδες ταξιδεύουν

Στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά και στην επαρχία προβάλλονται τις επόμενες μέρες αρκετές ταινίες μικρού μήκους κυπριακής παραγωγής, έχοντας επιλεγεί από δύο κινηματογραφικές διοργανώσεις και δη στο διαγωνιστικό τους τμήμα.

Πρόκειται για τα φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», στην Αθήνα το οποίο ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και «Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» το οποίο ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο.

«Παίζουν» ήδη

Ήδη προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας η πιο πρόσφατη ταινία του Μάριου Πιπερίδη με τίτλο «Immortalizer», μια πανέμορφη ταινία τοποθετημένη στην Κύπρο του 1878, αφιερωμένη στους φωτογράφους που καλούνταν να απαθανατίσουν τους νεκρούς μόλις εγκατέλειπαν τα εγκόσμια. Πρόκειται για μια δημοφιλή πρακτική κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, με σκοπό οι νεκροί να μείνουν «για πάντα ζωντανοί». Καταρρίπτοντας κάθε στερεότυπο, ο Πιπερίδης δημιούργησε μια ταινία -χρηματοδοτούμενη από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού- όπου η συντριπτική πλειονότητα των διαλόγων είναι στην τουρκική γλώσσα. Σενάριο, διεύθυνση φωτογραφίας και ερμηνείες στα καλύτερά τους.

Η ταινία Immortalizer θα προβληθεί και στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», την ερχόμενη βδομάδα.

Στο φεστιβάλ Δράμας προβλήθηκε χθες η ταινία του Μιχάλη Γεωργιάδη «Όμικρον θετικό», που αποτελεί τη μικρή καταγραφή μιας τραγικής ιστορίας στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής: ένα 10χρονο κορίτσι με μεσογειακή αναιμία χρειάζεται αίμα, η 20ή Ιουλίου 1974, όμως, δεν επιτρέπει τέτοιες… πολυτέλειες. Δοσμένη με εικόνες που δημιουργούν ένταση και την ατμόσφαιρα της τραγωδίας, η ταινία του Μ. Γεωργιάδη είναι ίσως η καλύτερη στη μέχρι τώρα προσωπική του κινηματογραφική πορεία.

Στο ίδιο φεστιβάλ προβάλλονται οι ταινίες «5 τρόποι να πεθάνεις» της Ντάινας Παπαδάκη και «Το νανούρισμα της πεταλούδας» της Τώνιας Μισιαλή.

Η κωμική ταινία της Ντάινας Παπαδάκη, σε σενάριο Φάνου Χριστοφίδη, είναι μια καλογραμμένη και καλογυρισμένη ταινία με θέμα έναν δυστυχισμένο σύζυγο ο οποίος αναζητεί τρόπους… για να πεθάνει κανείς. Μια πολύ φρέσκια ταινία, μακριά από την πεπατημένη και καθόλου μακάβρια όσο ακούγεται. Το αντίθετο.

Η νέα ταινία της Τώνιας Μισιαλή «Το νανούρισμα της πεταλούδας» δεν έκανε πρεμιέρα στην Κύπρο ακόμη, οπότε επιφυλασσόμαστε. Πάντως η νεαρή Κύπρια σκηνοθέτιδα δεν είναι άγνωστη στη διοργάνωση, καθώς πριν δύο χρόνια απέσπασε τον Αργυρό Διόνυσο με την ταινία της Dead End.

Όλες οι προαναφερθείσες ταινίες προβάλλονται και στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας».

Όσο για τις νέες «δυνάμεις» στον χώρο των μικρού μήκους ταινιών από την Κύπρο, θα έχουμε την ευκαιρία να τις «ανακαλύψουμε» στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο ανακοίνωσε τις ημερομηνίες του για τη φετινή χρονιά: το φεστιβάλ ξεκινά στις 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σημαντική ανακάλυψη στην Αίγυπτο

Νέες επιγραφές και νωπογραφίες ήρθαν στο φως στο Λούξορ της Αιγύπτου, οι οποίες απεικονίζουν ...

Ύστατο χαίρε στον Μιχάλη Κακογιάννη

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη, στο Ναό Διονυσίου ...

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ξεσπαθώνει!

Κείμενο του Αλκίνοου Ιωαννίδη ως απάντηση σε έναν Άγγλο που του είπε πως οι ...

H Nico Sell πρώτη ομιλήτρια στο TEDxLimassol

Η Nico Sell, η «πιο προστατευμένη γυναίκα στον κόσμο» είναι η πρώτη ομιλήτρια στο ...

FRESH PICS / Φωτογραφική έκθεση φοιτητών στο Θέατρο Ριάλτο

Συνεχίζοντας τη δράση του στον εικαστικό χώρο και θέλοντας να δώσει βήμα σε νέους ...

Ταινίες από 15 ευρωπαϊκά φεστιβάλ στο ARTος

Το περιβάλλον των ταινιών μικρού μήκους της Ευρώπης χαρτογραφούν οι προβολές της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας ...

X