Όλα καλά

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Στο Τορίνο βρέθηκε το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, όπου συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τον ρόλο του πολιτισμού στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

* Πάλι καλά, γιατί τον περασμένο Απρίλη, όταν η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας διοργάνωσε ένα φόρουμ πολιτισμού στο οποίο και πάλι συμμετείχαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Πολιτισμού, ο κ. Καδής έστειλε τη γενική διευθύντρια του υπουργείου του.

* Ο ίδιος προτίμησε να συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Αθήνα για την αποκάλυψη μνημείου για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

* Καθείς με τις προτεραιότητές του.

* Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά ο υπουργός πήγε.

* Κι όχι μόνο πήγε, έκανε παρέμβαση στο άτυπο Συμβούλιο λέγοντας: «Ο πολιτισμός με χαρακτηριστικά του τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής προόδου και να συμβάλει στην επίτευξη έξυπνης, αειφόρου και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, όπως ορίζεται στη στρατηγική ‘Ευρώπη 2020’».

* Επισήμανε, δε, τη μεγάλη [σ.σ. τεράστια] σημασία που προσδίδει η Κύπρος στον πολιτισμό, όχι μόνο σε σχέση με τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά πρωτίστως στη βελτίωση των δεικτών ποιότητας ζωής και κοινωνικής ευημερίας. Ο υπουργός προέβαλε, επίσης, την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη για να αναδειχθεί περισσότερο ο ρόλος του πολιτισμού στη νέα πολιτική ατζέντα της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αυτός θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στους πόρους που θα διατεθούν προς την κατεύθυνση αυτή κατά τα προσεχή έτη.

* Ζω σε άλλη χώρα και δεν το κατάλαβα;

* Ο υπουργός, πάντως, είπε και μία αλήθεια: υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευαισθησία της Κύπρου σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και παρεμπόδισης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

* Ήταν στο πλαίσιο αυτού του άτυπου Συμβουλίου που ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Dario Franceschini παρέδωσε εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα αρχαία ελληνικά νομίσματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην Ιταλία το 2008.

* Μετά απ’ αυτό, ο Έλληνας υπουργός επέστρεψε στην Αμφίπολη για να τα κάνει, για μία ακόμα φορά, μαντάρα: «Δεν είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο τάφος», δήλωσε το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό για να επανέλθει το απόγευμα -αφού κατάλαβε πως χάλασε το σασπένς- και να «διευκρινίσει» πως δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο… Αλλά η πιθανότητα παραμένει… Επειδή εκτός από τους γαϊδάρους, πετά κι ο Μεγαλέξανδρος.

* Νεκρός από την Αίγυπτο.

You May Also Like

Γιατί επείγει ένα restart στον πολιτισμό

«Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία, κατανοούμε την απόγνωση. Το κουράγιο των δημιουργικών ανθρώπων να συνεχίζουν να ...

Το δημόσιο αίσθημα, αισθητά προβληματικό

Μία ακόμη υπέροχη μέρα ξημέρωσε στο νησί των Αγίων όταν συμπολίτες μας αντίκρισαν για ...

Και θέατρο και μουσείο και πολλά μας είναι

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Η είδηση της εβδομάδας -που δεν ήταν ακριβώς είδηση γιατί ...

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Σε πολύ διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν η ε/κ και η ...

Ημέρες Θεάτρου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Λίγο έλειψε να περάσει στο ντούκου η Παγκόσμια Ημέρα ...

Αποκατάσταση για μια παράσταση

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Γράφαμε στις 10 Ιουνίου σ’ αυτή τη στήλη πως ...

X