Όταν βρέθηκε ο Λέων της Αμφίπολης

Σπάνιες εικόνες από την ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης κρύβει στις σελίδες του το βιβλίο «Τhe Lion Monument at Amphipolis» [1941], του Oscar Broneer, Σουηδοαμερερικανού αρχαιολόγου, ο οποίος εργάστηκε στην Ελλάδα στις ανασκαφές της Κορίνθου.

Ο Oscar Broneer είναι ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως το ναό του Ποσειδώνα στον Ισθμό της Κορίνθου το 1952.

booksΤο βιβλίο αποτελεί έκδοση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά και περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό «οδοιπορικό» στην αρχαιολογική ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης, ο οποίς επανήλθε στην επικαιρότητα με τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο λόφο Καστά και την βεβαιότητα πια των αρχαιολόγων πως το επιβλητικό γλυπτό, το οποίο βρέθηκε σε κομμάτια στις όχθες του ποταμού Στρυμώνα, ήταν τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου που ανασκάπτεται σήμερα.

 OSCAR_BONEER_LION4 OSCAR_BONEER_LION5OSCAR_BONEER_LION3OSCAR_BONEER_LION2  OSCAR_BONEER_LION6 OSCAR_BONEER_LION7 OSCAR_BONEER_LION8 OSCAR_BONEER_LION9 OSCAR_BONEER_LION10

To ιστορικό της ανακάλυψης

Η ανακάλυψη του Λέοντα αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή στην ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας: Το 1912, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, Έλληνες στρατιώτες παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Το έτος 1913 έγιναν ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως την μετέπειτα λανθασμένα αναγνωρισθείσα ως βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντος.

Κατά τον Αύγουστο το 1916, Άγγλοι στρατιώτες που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα στη γέφυρα της Αμφίπολης βρήκαν τα μαρμάρινα κομμάτια του λιονταριού και προσπάθησαν να τα μεταφέρουν ως την θάλασσα προκειμένου να τα φυγαδεύσουν στην Αγγλία, ωστόσο η προσπάθεια τους ματαιώθηκε από τους Βουλγάρους οι οποίοι μόλις είχαν καταλάβει το Παγγαίο και άρχισαν να τους βομβαρδίζουν.

Το λιοντάρι της Αμφίπολης έχει ύψος 5.30μ. και εικονίζεται καθιστό στα πίσω πόδια.

Μετά το 1917 τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη συγκεντρώθηκαν κοντά στο θεμέλιο που ταυτίστηκε λανθασμένα, ως θεμέλιο της βάσης του μνημείου. Πρώτος ο Α. Ορλάνδος μελέτησε μαζί με τον P. Perdrizet το υλικό μέχρι τη δεκαετία του ’’30. Το 1936 οι J. Roger και O. Broneer συνεχίζουν τη μελέτη και την αποκατάσταση του μνημείου στη θέση αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα με την κατασκευή μιας συμβατικής βάσης.

Με πρωτοβουλία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Λίνκολν ΜακΒι, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Rooftop Thursdays: οι νύχτες μουσικής επιστρέφουν στο Σπίτι της Συνεργασίας

Οι νύχτες ζωντανής μουσικής στο Σπίτι της Συνεργασίας επιστρέφουν από την Πέμπτη 11 Μαΐου ...

Δύο νησιά στη Μεσόγειο βρίσκουν τις γλώσσες τους στη μουσική

Ένα άρθρο με θέμα τη γλώσσα στη μουσική στην Κύπρο και την Μάλτα αναρτήθηκε ...

Μπερλινάλε 2015 | Η ταινία El Club κερδίζει τις εντυπώσεις

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Πανίκκος Χρυσάνθου Ακόμα μια ταινία απ’ αυτές που λες «άξιζε ...

Eργαστήρια θεάτρου και μουσικού παραμυθιού για παιδιά στο Πρακτορείο

Τα εργαστήρια θεάτρου και μουσικού παραμυθιού για παιδιά από 6 έως 11 ετών θα ...

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Θέατρο Ένα

Τα νέα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου ανακοίνωσε σήμερα το Θέατρο Ένα, έπειτα από ...

Πέραν των τριάντα οι συμμετοχές στον φετινό Θεατρικό Διαγωνισμό Κωστή Κολώτα

Οι συμμετοχές στον φετινό Διαγωνισμό Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη του Κωστή Κολώτα ξεπέρασαν σε ...

X