1st Cyprus Jazz & World Music Showcase στην τελική ευθεία

Το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το Θέατρο Ριάλτο, αναγνωρίζοντας την παρουσία και τις  επιρροές που η τζαζ και οι μουσικές του κόσμου ασκούν τα τελευταία χρόνια στην σύγχρονη κυπριακή μουσική δημιουργία, διοργανώνουν την 1η Πλατφόρμα Jazz & World Music και παρουσιάζουν σημαντικά έργα, συνθέτες  και βιρτουόζους  μουσικούς που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη διοργάνωση του Cyprus Jazz & World Music Showcase θα λάβουν μέρος 9 συγκροτήματα με 40 περίπου μουσικούς, σε ένα διήμερο με συναρπαστικές και πρωτότυπες μουσικές, που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των φίλων της μουσικής αυτής από όλη την Κύπρο.

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας, οι μουσικοί δημιουργοί της Κύπρου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δημιουργίες τους όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και σε προσκεκλημένους από το εξωτερικό, τους οποίους οι διοργανωτές κάλεσαν έχοντας ως στόχο την διεθνή προβολή και προώθηση των Κυπρίων καλλιτεχνών.

Την πρώτη πλατφόρμα θα παρακολουθήσουν διευθυντές και διοργανωτές φεστιβάλ, παραγωγοί και άλλες προσωπικότητες του χώρου της Jazz και Word music.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται διευθυντές μεγάλων φεστιβάλ όπως το Babel Med το οποίο θα εκπροσωπήσει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Sami Sadak, το Τζαζ Φεστιβάλ Σκοπίων με τον διευθυντή του Kostadin Shurbanovski, η Womex Music Expo με την Ματούλα Κουτσάρη, μέλος της παραγωγής, η Όλγα Ταμπουρή – Μπάμπαλη καλλιτεχνική διευθύντρια του Sani Festival, ο Bogdan Benigar, βοηθός διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Cankarjev Dom της Σλοβενίας και οι εκπρόσωποι του Jazz Festival της Σύρου Αθηνά Χειμαριού και Ευθύμιος Μαυρίκας.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα της πλατφόρμας θα καταγράφεται οπτικοακουστικά με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου αρχείου, το οποίο θα αποτελεί ένα επιπλέον μέσο προώθησης των δημιουργών της Κύπρου στο εξωτερικό.

Καθόλου τυχαία το 1ο Cyprus Jazz & World Music Showcase είναι αφιερωμένο στη μνήμη ενός σημαντικού δημιουργού της Jazz και World μουσικής, του Σάββα Χουβαρτά.

Συνθέτης, κιθαρίστας και εκπαιδευτικός, ο Σάββας Χουβαρτάς, παρόλο που έφυγε τόσο νωρίς πέρσι, άφησε ωστόσο σημαντική παρακαταθήκη το έργο του, σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους νεότερους καλλιτέχνες.

Έργα του Σάββα Χουβαρτά θα ακουστούν στο πλαίσιο του προγράμματος του Showcase.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Παρασκευή  26 Σεπτεμβρίου  

Michael MessiosSymmetry Band: Μιχάλης Μέσσιος: συνθέτης, κοντραμπάσο, Χάρης Ιωάννου: σαξόφωνα, Μάριος Τούμπας: πιάνο, Ιωάννης Βαφέας: ντραμς

H μουσική της μπάντας χαρακτηρίζεται από ποικιλία στιλ, δυνατές μελωδίες, μοντέρνα αρμονία και σύνθετα ρυθμικά μοτίβα.

Andreas Rodosthenous Quartet: Αντρέας Ροδοσθένους: ηλεκτρικό άταστο μπάσο, Γιώργος Μορφίτης: πιάνο, Ιάκωβος Πάρπας: σαξόφωνα, Στέλιος Ξυδιάς: ντραμς

Tο κουαρτέτο ασχολείται μέσα από τη συνεργασία των μουσικών του με τη μαγεία της διαδραστικής μουσικής και του αυτοσχεδιασμού.

SUR QuintetΗλίας Ιωάννου: τρομπέτα, Μορφίτης Γιώργος: πιάνο, Αντρέας Ροδοσθένους: ηλεκτρικό μπάσο, Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά, Ανδρέας Στεφάνου: ντραμς

Το κουιντέτο χαρακτηρίζεται από άμεσες, πρωτότυπες και ευφάνταστες αντιδράσεις στους αυτοσχεδιασμούς, αλλά και τις αυθόρμητες συνθέσεις του.

The Amalgamation Project: Βασιλική Αναστασίου: φωνή, συνθέσεις, Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα, εναρμόνιση τραγουδιών, Άλκης Αγαθοκλέους: νέυ, Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο, Στέλιος Ξυδιάς: ντραμς

Το σχήμα αποτελεί ένα συναπάντημα μουσικών παραδόσεων, κυρίως της Μεσογείου και των Βαλκανίων με επιρροές Jazz.

Cafe Balkan: Αλέξανδρος Γαγάτσης: βιμπράφωνο, Βασίλης Κομματάς: κλαρίνο, σοπράνο σαξόφωνο, Μαρία Ψειροπούλου: φωνή, Γλαύκος Κοντεμενιώτης: πιάνο, Cahit Kutrafali: ηλεκτρικό μπάσο, Ιωάννης Βαφέας: ντραμς

Η μουσική τους βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό αξιοποιεί το χιούμορ και αντικατοπτρίζει ένα μείγμα καλλιτεχνικών βιωμάτων και μουσικών εμπειριών.

  • Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου

TakoushisKarapatakis project with Zacharias Spyridakis: Μάριος Τακούσιη : πιάνο, Γαβριήλ Καραπατάκης: άταστο μπάσο, Zαχαρίας Σπυριδάκης: κρητική λύρα

Πηγή έμπνευσης για τις αυθεντικές ιδέες και συνθέσεις των τριών καλλιτεχνών αποτελεί η μεσογειακή κουλτούρα και παράδοση, οι επιρροές των οποίων εμπεριέχονται στις μελωδίες τους.

Greg Makamian Quartet: Γκρέκ Μακαμιάν: κοντραμπάσο, Χάρης Ιωάννου: σαξόφωνο, Ορέστης Μίαρης: κιθάρα, Μάριος Σπύρου: τύμπανα

Η μουσική του σχήματος είναι επηρεασμένη από την Bop εποχή της Jazz και παρουσιάζει κομμάτια που έχουν γραφτεί και ενορχηστρωθεί από τον Greg Makamian.

TRICOOLORE: Άγγελος Δούκας: πιάνο, πλήκτρα, Βασίλης Βασιλείου: ντραμς, κρουστά, Νίκος Δούκας: ηλεκτρικό μπάσο, λούπες .

Το σχήμα ενσωματώνει την ελληνική έκφραση και παράδοση στον παγκόσμιο χαρακτήρα της jazz.

Ireneaos Koulouras Trio: Ειρηναίος Κουλουράς: κοντραμπάσο, Γιώργος Κρασίδης: σαξόφωνο, Γιώργος Κούλας: ντραμς.

Το ιδιαίτερο ύφος του σχήματος προκύπτει μέσα από ένα μείγμα μοντέρνας jazz, παραδοσιακής, μεσογειακής και έθνικ μουσικής, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς.

+ Θέατρο Ριάλτο 26 & 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30

Πληροφορίες: www.rialto.com.cy / www.cymic.org.cyκαι event στο facebook

Εισιτήρια: 6€  –  10€ (για 2 μέρες)

Ταμείο: 77777745, E-tickets: www.rialto.com.cy

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  • Show Comments

You May Also Like

Comic Book Festival στις 10 Νοεμβρίου στη Λευκωσία

Επιστρέφει για τρίτη χρονιά το Comic Book Festival, στην Στοά Παπαδοπούλου, στην παλιά Λευκωσία. ...

Γλυπτό του Παρθενώνα «δανεικό» στη Ρωσία

Για πρώτη φορά απ’ όταν μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα μάρμαρα του ...

Οργή Σαμαρά για τον δανεισμό γλυπτού του Παρθενώνα

Για πρώτη φορά απ’ όταν μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα μάρμαρα του ...

Αρχή με «Κάτω απ’ τη σκάλα» για την ΕΘΑΛ

Με το σκεπτικό της παρουσίασης κωμικών έργων «υψηλών επιδόσεων» και παραγωγών «που απαιτούν ατομικά ...

H οσκαρική Moonlight στους κινηματογράφους

Στα K-Cineplex από τις 9 Μαρτίου θα προβάλλεται η ταινία Moonlight, η οποία απέσπασε ...

«Το κλουβί με τις τρελές» στη σκηνή του Θεάτρου ΕΝΑ

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Το κλουβί με τις τρελές», στην Κύρια ...

X