Cyprus Jazz & World Music Showcase 2014 | TRI-COOL-ORE

Οι TRI-COOL-ORE συμμετέχουν στο 1ο Cyprus Jazz and World Music Showcase το οποίο πραγματοποιείται στο Θέατρο Ριάλτο στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Το σχήμα των TRI-COOL-ORE ενσωματώνει την ελληνική έκφραση και παράδοση στον παγκόσμιο χαρακτήρα της τζαζ.

Μέλη του σχήματος είναι οι Άγγελος Δούκας: πιάνο, πλήκτρα, Βασίλης Βασιλείου: ντραμς, κρουστά και Νίκος Δούκας: ηλεκτρικό μπάσο, λούπες.

Οι TRI-COOL-ORE παρουσιάζονται στο Showcase το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.

Τι θα ακούσουμε από σας;

Θα ακούσετε συνθέσεις μας οι οποίες φλερτάρουν με την ελληνική μουσική  του σήμερα, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε και την βιώνουμε. Πλαισιωμένη με ενορχηστρώσεις τις οποίες συναντούμε σε αυτό που ονομάζεται παγκόσμιος χαρακτήρας της jazz με κοινό παρανομαστή την πολυρυθμία την οποία αντλούμε κυρίως από διάφορες περιοχές και μουσικές παραδόσεις.

Εμείς βλέπουμε τις εμφανίσεις μας σαν παραστάσεις με αρχή, μέση και τέλος. Λόγω του περιορισμού του χρόνου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και επειδή τα κομμάτια μας είναι αρκετά μεγάλα, 3-4 θα καταφέρουμε να παίξουμε.

Τα δύο από αυτά θα είναι το https://soundcloud.com/tricoolore/mountains-view-live-in-aglajazz-2014 και το https://soundcloud.com/tricoolore/25-live-in-aglajazz-2014. Τα υπόλοιπα δύο ανάλογα με το κλίμα… θα τα επιλέξουμε επιτόπου.

Πώς αξιολογείτε την προσπάθεια του 1ου Cyprus Jazz & World Music Showcase;

Είναι πρωτοφανές φαινόμενο. Νομίζω πρώτη φορά στην Κύπρο διοργανώνεται φεστιβάλ όπου θα παρουσιάσουν εννέα σχήματα δικές τους συνθέσεις! Είναι κάτι που λείπει από το νησί και πιστεύουμε σε αυτό. Αυτός ο θεσμός δίνει βήμα στους δημιουργικούς μουσικούς να παρουσιάσουν ευρύτερα την δουλειά τους, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Το μεγαλύτερο όφελος που πιστεύουμε ότι θα πετύχει αυτός ο θεσμός είναι να δώσει την ελπίδα ότι η μουσική αυτών των δημιουργών μπορεί να ταξιδέψει… Και όταν υπάρχει δημιουργία η οποία αποτυπώνεται σε έργα  τότε μπορούμε να κοιταχθούμε κατάματα και να μιλάμε για μουσικό πολιτισμό… σε πείσμα των εποχών που ζούμε.

Ευχόμαστε αυτός ο θεσμός να παραδειγματίσει και τους υπόλοιπους διοργανωτές φεστιβάλ έτσι ώστε να επενδύσουν πάνω στην μουσική δημιουργία του τόπου, σε όποιο είδος μουσικής και να αναφέρεται.

Πώς θα θέλατε να δείτε την τζαζ/world music μουσική σκηνή της Κύπρου να εξελίσσεται;

Αυτό που πλασάρεται σήμερα από τη μουσική βιομηχανία ως τζαζ/world music είναι μια «μούφα» τυλιγμένη σε ένα ακαδημαϊκό χαρτί σερβιρισμένη με ένα πανάκριβο κρασί…  Η μουσική εξελίσσεται μαζί με μας τους ίδιους και αντικατοπτρίζει τον ψυχικό μας κόσμο καθώς και την συνύπαρξη μας με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Δεν χωράνε ταμπέλες και μουσικά στερεότυπα σ αυτό… Αυτό εμποδίζει την εξέλιξη και την ελευθερία και θα πρέπει να πάψουμε  να το ταϊζουμε…

Θα θέλαμε να δούμε περισσότερα «στέκια» όπου να ακούγεται αυτή η μουσική, να συναντιόμαστε, να συνεργαζόμαστε, να τζαμάρουμε μεταξύ μας και γενικότερα να μοιραζόμαστε το πάθος και την αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε.

Πώς θα θέλατε να δείτε το σχήμα και τη μουσική σας να εξελίσσονται;

Το σημαντικότερο για μας είναι να παραμείνουμε φίλοι. Να βρισκόμαστε να κλαίμε για τον πόνο μας και να λέμε τη χαρά μας ο ένας στον άλλον με αυτό που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα… με τα όργανα μας και τη μουσικούλα μας, χωρίς πολλά πολλά. Να μην αναλωνόμαστε σε μουσικά «πρέπει» και «πιστεύω» και κυρίως σε ταμπέλες ή μουσικές φόρμες.

Να ταξιδεύουμε και να παίζουμε σε διάφορες χώρες, ανταλλάσοντας απόψεις και εμπειρίες με ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικούς κόσμους έχοντας σαν κοινή πλατφόρμα τη μουσική.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Showcase εδώ

+ Πληροφορίες: www.rialto.com.cy / www.cymic.org.cyκαι event στο facebook. Εισιτήρια προς 6 και 10 ευρώ (για 2 μέρες). Ταμείο: 77777745, E-tickets: www.rialto.com.cy.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τι θα δούμε στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Kύπρου «Όψεις του Κόσμου»  

Το Φεστιβάλ Animation Κύπρου Όψεις του Κόσμου, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό της ...

VERAMàND STUDIO | Γίνε η εξέλιξη, και το καλοκαίρι

Το VERAMàND STUDIO παρουσιάζει μια σειρά από καλοκαιρινές δράσεις που σχεδίασαν οι Χρίστος Κρασίδης ...

Οι ταινίες στο Διαγωνιστικό τμήμα της φετινής Μπερλινάλε

Με λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη του 66ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ...

«Ου…Πατσιά…Ρα»: νέα σύνθεση του Άντη Σκορδή

Σε πρώτη εκτέλεση θα ακούσουμε τον ερχόμενο Νοέμβριο τη νέα σύνθεση του πολυβραβευμένου Κύπριου ...

Τελευταίο αντίο στον Βασίλη Διοσκουρίδη

Κηδεύτηκε την Πέμπτη από το Α΄Νεκροταφείο ο διανοούμενος Βασίλης Διοσκουρίδης που έφυγε την Τρίτη ...

«Μπαμ!» στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μεσαορίας

Στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μεσαορίας [Mesarya Tiyatrosu Festival] προσκλήθηκε και συμμετέχει η Παραπλεύρως Παραγωγές, με ...

X