Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

«Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να τονίσω τον δικοινοτικό χαρακτήρα αυτού του Κέντρου, απ’ όπου θέλουμε να κτίσουμε γέφυρες πολιτισμού ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Μ’ αυτά τα λόγια ο Κώστας Σεβέρης καλωσόρισε το βράδυ της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πλήθος κόσμου στο νεοσύστατο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη.

Γεμάτο τέχνη, βιβλία και πολύτιμους θησαυρούς της ιστορίας της Κύπρου από τον 18ο μέχρι τον 20ό αιώνα, το Κέντρο έγινε χθες ξεκάθαρο πως περισσότερο απ’ όλα, υπηρετεί την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία.

Το Κέντρο είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς έχει στηριχθεί οικονομικά τόσο από το Ίδρυμα Σεβέρη όσο και από το USAID και τον μηχανισμό EEA Grants Norway.

egkainia3 egkainia1 egkainia2«Θα αναρωτιέστε γιατί η Νορβηγία χρηματοδοτεί τέτοια πρότζεκτ στην Κύπρο. Είναι από ειλικρινή αγάπη γι’ αυτό το νησί», ανέφερε η Πρόεδρος των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων ΕΟΧ Νορβηγίας, Ingrid Schulerud, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπεις τον ιδιωτικό τομέα να επενδύει στην κουλτούρα και στον πολιτισμό, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αστάθειας.

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής John M Koening, αναφώνησε πως «ζωντάνεψε ξανά η άλλοτε πολύβουη οδός Ερμού», ενώ κάνοντας αναφορά στον Σεφέρη και στον στίχο του ότι «η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη», δήλωσε πως το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κ&Ρ Σεβέρη είναι απόδειξη γι’ αυτό.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων ανέβηκε στο βήμα και έδωσε τα συγχαρητήριά της στον Κώστα και τη Ρίτα Σεβέρη η επίτροπος Αντρούλλα Βασιλείου, ενώ εξήρε τη συμβολή τους στις προσπάθειες που γίνονται για γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν στο νησί.

Τέλος, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια «να δώσουμε συνέχεια στο κοινό παρελθόν μας» μέσα από αυτό το Κέντρο το οποίο θα αποτελεί «όχι μόνο λίκνο τέχνης και πολιτισμού στη χώρα μας, αλλά και κέντρο ιστορικής έρευνας και χώρο συνύπαρξης των κοινοτήτων της Κύπρου».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «ο Κώστας και η Ρίτα Σεβέρη, μετέτρεψαν με τον πιο παραστατικό τρόπο, ένα όραμα ζωής σε έργο ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων».

Κλείνοντας συνεχάρη τους δημιουργούς και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους στόχους του Κέντρου που θα συμβάλλουν ώστε «ανατρέχοντας στο παρελθόν να συνειδητοποιήσουμε ότι υπήρξαν και χρόνια ειρήνης που μας έδωσαν κάποτε την ευημερία, αλλά και – δυστυχώς από λάθη – παραλείψεις, παρεμβάσεις και προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε».

Το πιο θερμό χειροκρότημα, πάντως, εισέπραξε δικαίως η Ρίτα Σεβέρη: «Η δουλειά για αυτό το Κέντρο ήταν συλλογική, όμως το όραμα ανήκε σε έναν άνθρωπο. Δεν χρειάζονται και περισσότεροι», ανέφερε ο Κώστας Σεβέρης για να τονίσει πως η αγάπη της Ρίτας Σεβέρη για το νησί και η πεποίθησή της ότι η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί, ήταν τα κύρια συστατικά για τη δημιουργία του Κέντρου.

+ Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη βρίσκεται στην οδό Ερμού 285, στη Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22300999 και www.severis.org.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χαμπιαούρης – Μενδώνη τα είπαν στην Αθήνα

Μια «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση είχαν το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, ...

Yoko Ono | «Τake me to the land of hell»

Δραστήρια παρά τα 80 της χρόνια, η Γιόκο Όνο επιστρέφει στη δισκογραφία στις 17 ...

Λεωφόρος Τζορτζ Μάικλ η Ευαγόρου, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Την απόφαση να μετονομάσει μια σειρά από οδούς για να τιμήσει ανθρώπους των τεχνών ...

Η ομάδα Παραβάν στην Κουατριενάλε της Πράγας

Ανάμεσα σε ομάδες από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αμερική, την Ελβετία και πολλές ...

Play On! με τέσσερα νέα κυπριακά θεατρικά έργα

Η επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του προγράμματος PLAY για την ανάδειξη έργων κυπριακής θεατρικής γραφής, ...

ΘΟΚ: Σπάει και η σιωπή για το θέμα των υαλοπινάκων

Σε σπάσιμο νεύρων φαίνεται πως εξελίσσεται το σπάσιμο υαλοπινάκων στο νέο Θέατρο ΘΟΚ: σε ...

X