Αναδρομική έκθεση του Στέλιου Βότση

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την οικογένεια του καλλιτέχνη Στέλιου Βότση, οργανώνουν αναδρομική έκθεση του έργου του με τίτλο «Μνήμη Στέλιου Βότση – Μία διαδρομή στην καλλιτεχνική του πορεία».

Η έκθεση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό μνημόσυνο στη μεγάλη καλλιτεχνική μορφή του τόπου μας που έφυγε αδόκητα στις 9 Νοεμβρίου 2012.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στις 7:00 μ.μ.  Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Ο Στέλιος Βότσης γεννήθηκε το 1929 στη Λάρνακα. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art, το Sir John Cass College of Art και στη Royal Academy στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από το Slade School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1955.

Εκπρόσωπος της γενιάς των Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης ενσάρκωσε, με εκπληκτική ενάργεια, μέσω του ρηξικέλευθου έργου του, τον προσανατολισμό της κυπριακής τέχνης προς τις κατακτήσεις του παγκόσμιου εικαστικού γίγνεσθαι και τη συνακόλουθη, αναπόφευκτη ρήξη της με τις τότε παραδεδεγμένες αξίες.

Ο Βότσης υπήρξε από τους πρώτους Κύπριους καλλιτέχνες που ενστερνίστηκαν οργανικά τα διδάγματα της Αφηρημένης Τέχνης, αφού σε αυτό το εικαστικό ρεύμα διείδε την ταύτιση με τη δική του κοσμοθεωρία για την κοσμική Αρμονία που συνέχει το Σύμπαν.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ένας Ευαγόρας alien

Από το πασίγνωστο «Αχ Τζερύνεια μάνα μου» στους πειραματισμούς των ηλεκτρονικών ήχων, ο Ευαγόρας ...

Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος – Υποβολή προτάσεων από κυπριακά θεατρικά σχήματα

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς ...

H Τζένιφερ Χάτσον θα τραγουδήσει στη μνήμη της Γουίτνεϊ Χιούστον

The show must go on σύμφωνα με τους διοργανωτές της σημερινής [12 Φεβρουαρίου] τελετής ...

USE-IT Nicosia / Πόσο καλά ξέρεις την πόλη;

USE-IT Nicosia: Ένας χάρτης/τουριστικός οδηγός για τη Λευκωσία από νέους για νέους όλων των ...

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους

Γράφει ο Πέτρος Παπαπολυβίου (αναπληρωτής καθηγητής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο ΠΚ) Με μια πολύ ...

Στην Κύπρο για διάλεξη ο καθηγητής που έδωσε την έμπνευση για τον ‘Κώδικα Ντα Βίντσι’

Η Κύπρος φιλοξενεί εκδηλώσεις στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών με αφορμή τα 500 χρόνια ...

X