Βιολιά σε ένταση | Αξιοσημείωτη η θέση βουλευτών υπέρ Καριόλου

Η Ελεγκτική υπηρεσία, αντί του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, βρέθηκε «κατηγορούμενη» κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, με θέμα την αξιολόγηση του θεσμού του προγράμματος, το έργο και τον ρόλο του.

Η σχεδόν δίωρη συνεδρία πραγματοποιήθηκε επ’ αφορμή των διαπιστώσεων του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας για ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και έπειτα από πρόταση της βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αθηνάς Κυριακίδου.

Η συνεδρία εξελίχθηκε υπό τύπον δίκης του καλλιτεχνικού διευθυντή του προγράμματος, Ματθαίου Καριόλου, ωστόσο κατέληξε να «δικάζεται» ο γενικός ελεγκτής για τη σύστασή του να τερματιστεί ή να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία του προγράμματος, μέχρι την επανεξέτασή του, σύσταση η οποία δεν είναι στις αρμοδιότητές του.

Όλοι παρόντες

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του μέλους του δ.σ. της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Μίκη Κωστέα, του προέδρου των Μουσικών της Ορχήστρας, Νίκου Ιωάννου, του καλλιτεχνικού διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και του Μουσικού Εργαστηρίου της ΣΟΝΚ Γιώργου Κουντούρη, πολλών γονέων που δήλωναν υπέρ ή κατά του Ματθαίου Καριόλου.

Παρών ήταν, βεβαίως, και ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Προγράμματος, Ματθαίος Καριόλου, ο οποίος βρέθηκε τις τελευταίες βδομάδες στο στόχαστρο δημοσιευμάτων με αφορμή επιστολή του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, και την αναφορά πως ο κ. Καριόλου αμείβεται με 6.300 ευρώ μηνιαίως για διδασκαλία μιάμιση εβδομάδας τον μήνα.

Σε σχέση με τα ποσά που λαμβάνει στο σύνολό του το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων (στο οποίο φοιτούν παιδιά με ταλέντο στα έγχορδα όργανα: βιολί, βιόλα, κοντραμπάσο), ο κ. Παρασκευάς διευκρίνισε στη συνεδρία και αργότερα στο «Π» ότι:

το πρόγραμμα είχε κονδύλι ύψους 370 χιλιάδων ευρώ για το 2013, το οποίο μειώθηκε στις 300 χιλιάδες ευρώ για το 2014. Ωστόσο το 2013 δεν χρησιμοποιήθηκε ολόκληρο το κονδύλι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποθεματικό, το οποίο και χρησιμοποιείται.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά, οι λόγοι για τους οποίους δεν χρησιμοποιείται ολόκληρο το κονδύλι, είναι κατ’αρχήν το ότι το πρόγραμμα δεν αναπτύχθηκε στον βαθμό του αρχικού σχεδιασμού του (για 100 παιδιά ενώ σήμερα φοιτούν 54), ούτε ενοικιάστηκε ειδικό κτήριο για τη στέγασή του, ενώ γίνονται εξοικονομήσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών συστάσεων.

Ο μισθός του κ. Καριόλου, πάντως, προέρχεται από το εν λόγω κονδύλι και δίνεται κανονικά τη στιγμή που γίνεται εξοικονόμηση σε άλλους τομείς, όπως η αγορά νέων οργάνων για τα παιδιά.

Καταγγελίες στο κενό

Στη χθεσινή συνεδρία έδωσαν το «παρών» τους και γονείς παιδιών τα οποία εξακολουθούν να φοιτούν στο πρόγραμμα αλλά και παιδιών που έφυγαν.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας μητέρας της οποίας και τα δύο παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα στο εν λόγω πρόγραμμα, τα παιδιά έφυγαν σε κατάσταση αμόκ, δηλώνοντας πως δεν θέλουν να πατήσουν ξανά το πόδι τους στο πρόγραμμα. Οι δηλώσεις της μητέρας έπεσαν στο κενό και μόνο η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σοκαρισμένη από την εν λόγω αναφορά, κάνοντας λόγο για καταγγελία κακοποίησης παιδιών.

Τέτοιο ήταν το κλίμα, ώστε γονείς παιδιών που εξακολουθούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα αμφισβήτησαν τα λεγόμενα της μητέρας.

Ευρώ VS ποιότητα

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το θέμα του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων βρέθηκε στη Βουλή.

Ήταν, όμως, η πρώτη που βουλευτές άφηναν κατά μέρος το θέμα «ευρώ», χάριν του αποτελέσματος.

Είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του Ματθαίου Καριόλου, εκπροσώπησε την Κύπρο πολλές φορές στο εξωτερικό εισπράττοντας πολύ καλές κριτικές.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα αναλώθηκε η συνεδρία, αφήνοντας κατά μέρος την ουσία: ότι το κράτος εκχωρεί ποσά σε ένα πρόγραμμα το οποίο επί οκτώ χρόνια δεν αξιολόγησε ποτέ (όσο καλό κι αν είναι το αποτέλεσμα), ενώ δεν εξηγήθηκε επαρκώς γιατί όλο αυτό το διάστημα γίνεται ανάθεση για μια θέση η οποία χρηματοδοτείται από το κράτος. Και μάλιστα όταν, την αρχική πρόταση για δημιουργία του προγράμματος, είχε ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του.

ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Ομπάμα κι εμείς στην Ακρόπολη

Μπορείς να ξεπεράσεις αυτή τη φωτογραφία;! Στείλε μας την δική σου φωτογραφική ανάμνηση στην ...

14ο Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου

Σε τρεις ξεχωριστούς χώρους διοργανώνεται η φετινή 14η έκδοση του φεστιβάλ, που αγαπά τις ...

Η Κύπρος στην 58η Μπιενάλε Τέχνης Βενετίας με Χριστόφορο Σάββα

Oι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι το Κυπριακό  Περίπτερο στην 58η ...

Κήποι του Mέλλοντος με αρχή στην Παλιά Λευκωσία

Το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουνίου στην οδό Ελπινίκης στην Παλιά Λευκωσία, τριάντα εθελοντές ...

Ο Νέαρχος Κωνσταντίνου και η Αλεξία Οθωναίου στο EYEKON COMIC CON

Ο Νέαρχος Κωνσταντίνου κατέχει πτυχίο Master of Arts στο Communication Arts (με διάκριση) και ...

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ΘΥΜΕΛΗ για το B᾽ Εξάμηνο 2020

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει τις χορηγίες ΘΥΜΕΛΗ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ...

X