Συνέδριο στη Γενεύη με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου

«Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου σε κίνδυνο, 40 χρόνια μετά» ήταν ο τίτλος Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 14 Οκτωβρίου 2014.

Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα της Γενεύης (HCG), τον Ελληνο-Ελβετικό Οργανισμό Jean-Gabriel Eynard και τον Οργανισμό Ελληνίδων Κυριών Γενεύης και διοργανώθηκε από τις Βεατρίκη Δημητριάδη-Power, πρώην Επίτιμη Γενική Πρόξενο της Κύπρου στη Γενεύη, και Όλγα TUSCHER –Καραγιώργη, Πρόεδρο της ΕΚΓ.

«Η πολιτιστική κληρονομιά διαφυλάσσει στοιχεία του παρελθόντος  και της ιστορίας, γι’ αυτό  και καταστρέφεται. Τα χρήματα που κερδίζονται από το λαθρεμπόριο των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε όλους τους τύπους εγκλημάτων, ενώ την ίδια στιγμή χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, τη διακίνηση ναρκωτικών και το παράνομο το εμπόριο όπλων», τόνισε μεταξύ άλλων η Τασούλα Χατζητοφή, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού  Walk of Truth στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Uni Dufour, στη Γενεύη.

Πριν από το συνέδριο εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα την κατάσταση των ναών της Επισκοπής Κωνσταντίας στην κατεχόμενη περιοχή.

Η κα. Χατζητοφή μίλησε για τον ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κοινωνίες πολιτικών συγκρούσεων ενώ ο Guy Mettan, αναπληρωτής και πρώην Πρόεδρος του Μεγάλου Συμβουλίου της Γενεύης και νυν Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελβετικού Press Club, άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας για το «ξεχασμένο ζήτημα της Κύπρου».

Άλλοι ομιλητές ήταν ο δρ Paolo Vitti, ειδικός απεσταλμένος της UNESCO στην Κύπρο, ο Καθηγητής Dusan Sidjanski, πρόεδρος της ελβετικής Επιτροπής για την  Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Ανδρέας Ιγνατίου.

Στην ομιλία της, η κ. Χατζητοφή έκανε έκκληση για διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μιλώντας την ίδια στιγμή για τις προσπάθειες της εδώ και 30 χρόνια στον επαναπατρισμό λεηλατημένων θησαυρών από την κατεχόμενη Κύπρο.

«Κοιτάζοντας τα πρόσωπα των αποκολλημένων τοιχογραφιών στα μάτια του κάθε Αγίου, είδα τα πρόσωπα του κάθε πρόσφυγα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του για να σώσει  τη ζωή του», είπε, τονίζοντας ότι «με τον επαναπατρισμό αυτών των κλεμμένων θησαυρών, ένιωθα ότι την ίδια στιγμή καταπολεμούσα την αδυναμία μου να επιστρέψω σπίτι μου.»

Στην εμπειρία που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια στη διαδικασία του εντοπισμού κλεμμένων από τα κατεχόμενα θησαυρών και επιστροφή τους στην πατρίδα, η κ. Χατζητοφή κατέληξε ότι η νομική οδός θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή. Αυτό που έχει σημασία, είπε, είναι να  βρίσκονται εναλλακτικοί τρόποι  διεκδίκησης αυτών των θησαυρών.

«Ξεκινώντας νομικές μάχες για τον επαναπατρισμό όλων αυτών των θησαυρών είναι τόσο δαπανηρό που θα μπορούσε να χρεοκοπήσει μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά» είπε χαρακτηριστικά.

Η έκταση της λεηλασίας του πολιτισμού της κατεχόμενης Κύπρου είναι τεράστια και η προσπάθεια καταστροφής κάθε χριστιανικού στοιχεία είναι μέχρι σήμερα συστηματική, εξήγησε.

tasoula_geneveΟ καθηγητής Dusan Sidjanski, Πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, και η Τασούλα Χατζητοφή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ©Walk of Truth

Όσον αφορά τις προσπάθειες που γίνονται για επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών, η κ. Χατζητοφή είπε ότι υπάρχει έλλειψη συνεργασίας μεταξύ διεθνών οργανισμών, ιδρυμάτων, Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και ιδιωτικών φορέων. Αυτό την οδήγησε, όπως εξήγησε, να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός Διεθνούς Μοντέλου Συνεργασίας, κάτι το οποίο το Walk of Truth επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει πώς αντιμετωπίζει την Κύπρο, 40 χρόνια μετά, ως πρόσφυγας και απόδημη η ίδια, είπε:

«Είμαι μια φοβισμένη κοπέλα από την Αμμόχωστο. Σαράντα χρόνια μετά, η Τουρκία εξακολουθεί να μου απαγορεύει να επιστρέψω σπίτι μου. Έτσι, ταξιδεύω σε όλο  τον κόσμο, μοιράζομαι την ιστορία μου, και σας παρακαλώ να ενωθείτε  μαζί μου σε αυτή τη ‘σταυροφορία’ που έχω αρχίσει για την προστασία της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να υποστηρίξουμε τον κάθε Κύπριο που θέλει και δικαιούται να επιστρέψει σπίτι του».

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού.

Την Κύπρο εκπροσώπησαν αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Μάριος Καρογιάν, βουλευτής του ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Βαρνάβα, βουλευτής της ΕΔΕΚ, η Σκεύη Κουκουμά, βουλευτής του ΑΚΕΛ και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. πρέσβης Αλέξανδρος Αλεξανδρής.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Πλούσια τέχνη σε φτωχούς καιρούς» ξανά στην isnotgallery

Την πετυχημένη έκθεση-θεσμό με τίτλο «Πλούσια τέχνη σε φτωχούς καιρούς» εγκαινιάζει στις 8 Μαρτίου η Isnotgallery. ...

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού: On line και σε 40 χώρες ταυτόχρονα, η ανάδειξη του νικητή

H Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλεί νέους ηλικίας 12-14 ετών να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής ...

Στην Κύπρο η Βικτόρια Χίσλοπ για την παρουσίαση της «Ανατολής»

Στις 22 Οκτωβρίου κυκλοφορεί παράλληλα σε Ελλάδα και Κύπρο το νέο βιβλίο της Βικτόρια ...

ΠΑΦΟΣ2017 : Το πρόγραμμα του Αυγούστου

Ενα «μεσαιωνικό συμπόσιο» στο Κυπριακό Οινομουσείο, ο θεσμός του Σινεμά στην Παραλία και το ...

20ό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο θα δοθούν οι παραστάσεις της φετινής 20ής διοργάνωσης του Φεστιβάλ ...

Απεβίωσε ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Κότζι Γουακαμάτσου

«Προτίμησα την κάμερα από το όπλο» – Koji Wakamatsu 1936-2012 Πέντε μέρες αφού τον ...

X