Letters to Cyprus | Ας φανταστούμε την Κύπρο επανενωμένη

Η Sholeh Zahraei και ο Kamil Saldun μιλούν για την ταινία Letters To Cyprus, που διαγωνίζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.

Κύπρος 2016: με την επανένωση του νησιού, μια γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι που βίαια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το 1974 εξαιτίας του πολέμου. Σαράντα δύο χρόνια μετά, θα βρει τα γράμματα που της έστελνε η Βρετανίδα φίλη με την οποία αλληλογραφούσε όταν ήταν παιδιά.

Αυτό είναι το σενάριο της μικρού μήκους ταινίας Letters to Cyprus, η οποία προβάλλεται απόψε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου στο Θέατρο Ριάλτο.

Δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, αν και τοποθετείται σε δύο χρόνια από τώρα. Με την ευχή πως πράγματι η Κύπρος θα είναι επανενωμένη, ο Τουρκοκύπριος Kamil Saldun και η Ιρανή Sholeh Zahraei δημιούργησαν μια 20λεπτη ταινία η οποία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα! Τα γράμματα βρέθηκαν στο σπίτι της μητέρας του Kamil και έχουν ημερομηνία από τον Φεβρουάριο του 1974 μέχρι και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου

Γείτονες & γράμματα

Ένα χρόνο μετά την πρώτη προβολή της ευαίσθητης και συγκινητικής ταινίας Gomsu (Γείτονας), οι δημιουργοί της επιστρέφουν στο Θέατρο Ριάλτο με μια ιστορία τοποθετημένη και πάλι στην Κύπρο. «Η Gomsu είναι μια πολύ ιδιαίτερη ταινία», σχολιάζει η 28χρονη κινηματογραφίστρια Sholeh Zahraei για την ταινία που συνυπογράφουν με τον Kamil Saldun και η οποία απέσπασε ειδική μνεία στο περσινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.

Η ίδια κατάγεται από το Ιράν, η οικογένειά της όμως κατέφυγε στη Γερμανία όταν η ίδια ήταν 10 ετών. Μεγάλωσε στο Βερολίνο και από το 2009 βρίσκεται στην Κύπρο, όπου ακολούθησε τον Kamil.

Η ταινία Gomsu παρουσιάζει σε πέντε λεπτά μια τραγική πτυχή της χώρας μας: μια Τ/κύπρια περνά κάθε μέρα από το σπίτι της Ε/κύπριας γειτόνισσάς της, δεν τη βρίσκει στο σπίτι και αφήνει λουλούδια στην πόρτα. «Σήμερα έχουμε όλοι κινητά, ποιος χτυπάει την πόρτα του γείτονα; Η ταινία είναι, λοιπόν, σημαντική ακριβώς επειδή παρουσιάζει ένα κομμάτι της κουλτούρας μας που χάνεται, αλλά και γιατί δείχνει τη φιλία που υπήρχε μεταξύ των ανθρώπων πριν τον πόλεμο. Αυτή η γυναίκα χτυπά κάθε μέρα την πόρτα της γειτόνισσάς της γιατί αρνείται να δεχτεί πως δεν υπάρχει πια κανείς σ’ αυτό το σπίτι», εξηγεί η Sholeh.

Στη νέα τους ταινία, Letters to Cyprus, η οποία προβάλλεται απόψε για πρώτη φορά, οι δύο δημιουργοί εστιάζουν και πάλι στο θέμα των συνεπειών από τον πόλεμο του ’74.

Ποιοι είναι

Η Sholeh σπούδασε κινηματογράφο και εικαστικές τέχνες, ενώ ο Kamil ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στην ιστορία και έκανε μάστερ στην εκπαίδευση.

Δηλώνουν ενθουσιασμένοι για την επαφή τους με την κοινότητα των κινηματογραφιστών στην Κύπρο μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, τονίζοντας πως έχουν αναπτύξει φιλίες και συνεργασίες μέσα από αυτή την επαφή. Επιπλέον, «βλέποντας πόσο ανεπτυγμένη είναι η κινηματογραφική παραγωγή στον νότο, έχουμε κίνητρο για να προσπαθήσουμε κι εμείς ακόμη περισσότερο».

Επόμενος στόχος είναι μια μεγάλου μήκους ταινία ως εξέλιξη της μικρού μήκους The Hunt, για την οποία συνεργάστηκαν με τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Ραχματούλιν.

  • Η ταινία Letters to Cyprus προβάλλεται απόψε στο Θέατρο Ριάλτο, στο κυρίως πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Οι προβολές ξεκινούν στις 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • Η ταινία Gomsu προβάλλεται σε συνεχή ροή μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της έκθεσης Treasure Island στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι 19 ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα

Με τους σκηνοθέτες Ρόμαν Πολάνσκι, Αλεξάντερ Πέιν, αδελφούς Τζόελ και Ίθαν Κόεν και Ασγκάρ ...

«Ένα βραβείο σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος», λέει ο Γιώργος Μαρκόπουλος

Ομόφωνα απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Ποίησης στα ελληνικά βραβεία λογοτεχνίας, στον Γιώργο Μαρκόπουλο για ...

Το μωσαϊκό Αποστόλου Μάρκου επιστρέφει στην Κύπρο

Ένα από τα τελευταία χαμένα έργα Βυζαντινής τέχνης, το οποίο έχει κλαπεί το ’70 ...

Ανακοινώνεται σήμερα το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Με όλα τα γραφεία στοιχημάτων να «δείχνουν» τον Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι, αλλά βεβαίως ...

54ο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι | Η Ευρώπη μπροστά στη ξενοφοβία και την απουσία του πατέρα

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης για το ΚΥΠΕ Σημαντική είναι φέτος η ελληνική παρουσία ...

Έξι ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με την υποστήριξη της ΕΕ στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα ανοίξει αύριο τις πύλες του και θα ...

X