Είναι η πολιτική οικονομία, ηλίθιε

Ο Ντρεντ Σκοτ καίει λεφτά στη γειτονιά του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κι ας είναι παράνομο [όπως και στην Κύπρο], η ομάδα flo6?8 κάνει ένα flashmob μέσα σε τράπεζα και ο φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ φωνάζει: «Είναι η πολιτική οικονομία, ηλίθιε»! Αυτόν τον τίτλο υιοθέτησε η διεθνής έκθεση που παρουσιάζει από αύριο ο πολιτιστικός οργανισμός NeMe στον νεοαποκτηθέντα χώρο του, το Κέντρο Τεχνών NeMe [πρώην γκαλερί 50-1], στη Λεμεσό. Στην έκθεση παρουσιάζονται κυρίως βίντεο από διεθνή ονόματα στον χώρο της τέχνης που έχουν έντονη πολιτική δράση μέσα από τη δουλειά τους. Συμμετέχουν, επίσης, τέσσερις Κύπριοι: ο Κρίστοφερ Χρίστου, ο Μάριος Θεοφιλίδης, η Σουζάνα Φιαλά και ο Παύλος Βρυωνίδης, στον οποίο ανήκει και η παρούσα φωτογραφία.

Ενάμιση χρόνο μετά την [μερική;] κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο, ο πολιτιστικός οργανισμός NeMe μεταφέρει σε μια γκαλερί την αντίδραση καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του πλανήτη, απέναντι στην κρίση, η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και συμπαρέσυρε όλους και όλα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο στις 20:00. Θα προηγηθεί την ίδια μέρα στις 17:00 μια συζήτηση ανάμεσα στους Gregory Sholette, καλλιτέχνη και συγγραφέα, Oliver Ressler, καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή, Αρετή Λεοπούλου, ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια, Αντρέα Παναγιώτου, καθηγητή κοινωνικών επιστημών, επικοινωνίας και πολιτιστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Frederick, και Noel Douglas, καλλιτέχνη, σχεδιαστή, ακτιβιστή, εκπαιδευτικό, συγγραφέα και μουσικό. Ρόλο συντονιστή θα έχει ο καθηγητής Αντώνης Δανός.

Η συζήτηση [στην αγγλική γλώσσα] θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό και είναι ανοιχτή στο κοινό.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

STALLERHOF

«Είμαι ενάντια στον ελιτισμό του θεάτρου. Δεν μου αρέσει, όμως, το εύκολο θέατρο. Θέλω ...

Η μεγαλύτερη έκθεση έργων του Μικελάντζελο στο ΜΕΤ

Τη μεγαλύτερη έκθεση του Μικελάντζελο που έγινε ποτέ ετοιμάζει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της ...

Διεθνής Ημέρα Χορού

Η 29η Απριλίου γιορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα Χορού και τιμάται δεόντως [και] στην ...

Διάλογος με τον Καβάφη, μέρες του 2014

Εικαστικές τέχνες, ποίηση και κινηματογράφος συναντιούνται στο τριήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο πολιτιστικός όμιλος ...

Ουμπέρτο Έκο

Δεν συνηθίζεται για καθηγητές να απολαύουν λαϊκής αποδοχής. Ούτε να τους υποδέχονται ως να ...

ΚΑΚΝΑ

Ο εικαστικός Πέτρος Σιδερά παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Κάκνα». Το ...

X