Η Αστυνομία «κατέβασε» την έκθεση «Διόρθωση»

Στην κατάσχεση των φωτογραφιών της έκθεσης «Διόρθωση» της γνωστής ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη προχώρησε η αστυνομία με την κατηγορία της δημοσίευσης «αισχρών θεμάτων» σε δημόσιο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία μετέβη στην δημοτική αγορά Λευκωσίας λίγο μετά το μεσημέρι και προχώρησε στην προαναφερθείσα κίνηση μετά απο καταγγελίες.

Η έκθεση «Διόρθωση» παρουσιάζει φωτογραφίες γυμνών και ημίγυμνων ανδρών και έλαβε χώρα με την άδεια του Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος μάλιστα είχε παραχωρήσει το χώρο της Δημοτικής Αγοράς στους διοργανωτές, την Αccept-ΛΟΑΤ Κύπρου.

EB0A2762

Σημειώνεται ότι τελικά η αστυνομία επέστρεψε στους διοργανωτές της έκθεσης μέρος των φωτογραφιών και συγκεκριμένα εκείνα τα έργα που δεν απεικονίζουν ανδρικά μόρια.

Ο πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης, μετέβη στον αστυνομικό σταθμό της πύλης Πάφου όπου καταγγέλθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος για να κληθεί αργότερα σε δίκη.

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία της Πάολας Ρεβενιώτη, οι «επίμαχες» γυμνές φωτογραφίες καλύφθηκαν με λευκό χαρτί από τους ίδιους τους διοργανωτές, για «προληπτικούς» όπως μας λέχθηκε, «λόγους» [φωτογραφία]. Ωστόσο μάλλον αυτό δεν ήταν αρκετό, με αποτέλεσμα τα γνωστά πια γεγονότα.

Η Πάολα Ρεβενιώτη είναι ακτιβίστρια, ποιήτρια και εκδότρια με σημαντική συνεισφορά στην ιστορία του ΛΟΑΤ ακτιβισμού στην Ελλάδα.

Εύστοχη, πάντως, αποδείχθηκε η παρατήρηση του επιμελητή της έκθεσης, Χρήστου Κυριακίδη, στο επιμελητικό του σημείωμα, όπου έγραφε ότι η Πάολα Ρεβενιώτη βρίσκεται «μεταξύ πολιτικών μηνυμάτων και πορνογραφίας, κοινωνικής αφύπνισης, διαμαρτυριών και ηδονής».

Επιπρόσθετα, η σύγκρουση των αντιλήψεων, γιατί περί αυτής πρόκειται, ξεφεύγει από τον «διάλογο» που σημείωσε επίσης ο Κυριακίδης, ότι δηλαδή «το προσωπικό στοιχείο βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με το κοινωνικό περιβάλλον» και καταλήγει σε επίθεση που δέχεται το προσωπικό, από το κοινωνικό περιβάλλον.

Τέλος, αυτή η κατάσχεση δεν μπορεί παρά να ανοίγει έναν δημόσιο διάλογο για τα όρια της τέχνης, της πολιτικής τέχνης και του γυμνού σε μια σύγχρονη κοινωνία όπως θέλουμε να θεωρείται η δική μας.

  • Για την έκθεση «Διόρθωση» και την Πάολα Ρεβενιώτη, εδώ

  • Φωτογραφίες από τα εγκαίνια, εδώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©2014 ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Nostalgia By the Sea

Αυτό το Σάββατο 11 του Αυγούστου, τα θρυλικά ‘Nostalgia Parties’ αναδιαρθρώνουν την έννοια της ...

Η αρχαιότερη μορφή τέχνης στην Ευρώπη;

Στην εντυπωσιακή δήλωση πως οι τοιχογραφίες στα σπήλαια Ελ Καστίγιο [El Castillo] της Βόρειας ...

Φορτουνάτος ο Κύπριος από το Φανταστικό Θέατρο

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δραματοποίηση του αναγεννησιακού μυθιστορήματος  Φορτουνάτος, με ήρωα ...

Σχολή χαρακτικής Χαμπή – Έκθεση με έργα από τα καλοκαιρινά μαθήματα

Η Σχολή – Μουσείον χαρακτικής Χαμπή διοργανώνει έκθεση χαρακτικής με έργα μαθητών που συμμετείχαν ...

Νέο λογότυπο για τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Την προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία λογότυπου για τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας ...

Η κρίση μεγαλώνει τα προβλήματα [και] στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

Σημαντικό πλήγμα δέχεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το τμήμα Αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ...

X