Τα apps δεν χρειάζονται μαμά

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Αν είστε μία από τις τυχερές που δουλεύουν στην Apple ή στο facebook, αγαπάτε πολύ τη δουλειά σας, αλλά το βιολογικό σας ρολόι έχει αρχίσει να χτυπάει, σταματήστε να ανησυχείτε. Οι δύο εταιρείες, φροντίζοντας το ευ ζην των εργαζομένων τους, ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επιδοτήσουν την κρυοσυντήρηση ωαρίων, ώστε να τις διευκολύνουν να αφοσιωθούν στην καριέρα τους χωρίς να θυσιάσουν τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας.

Φαντάζομαι ότι αυτό έγινε γιατί είναι πασίγνωστο ότι καριέρα και μητρότητα δεν συμβαδίζουν. Και είναι λογικό, μια εταιρεία που σέβεται τους υπαλλήλους της να θέλει να τις απαλλάξει από τέτοιου είδους ψευτοδιλήμματα. «Γιατί καλό μου κορίτσι ανησυχείς; Γίνε μάνα στα 60. Θα έχεις όλο τον χρόνο να ασχοληθείς με το παιδί σου». Βέβαια δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι τότε. Κατά πάσα πιθανότητα, όταν θα έχεις φτάσει στο απόγειο της καριέρας σου, εκεί γύρω στα 45-50, έτσι κι αλλιώς θα σε απολύσουμε γιατί θα κοστίζεις πολύ. Στο μεταξύ όμως κι εμείς θα έχουμε κάνει τη δουλειά μας κι εσύ δεν θα χρειάζεται ν’ ασχολείσαι με ευτέλειες όπως οι πάνες».

Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία, όλοι διαβάσατε υποθέτω την είδηση. Φαντάζομαι δε ότι και οι επίδοξοι πατεράδες είναι επίσης ανακουφισμένοι γιατί δεν θα χρειάζεται πλέον να συναντούν τη Μαίρη Παναγιωταρά επιστρέφοντας κάθε βράδυ από τη δουλειά. Θα μπορούν να έχουν τη σύντροφό τους, λεπτή, φροντισμένη, ξεκούραστη, φρέσκια από το ντους μετά το γυμναστήριο και έτοιμη για έξοδο ή για ό,τι ήθελε προκύψει.

Έτσι κι αλλιώς, μόλις γίνουμε μάνες καταλαβαίνουμε όλες ότι μας την έφεραν. Ότι δεν θα έχουμε ποτέ τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες συναδέλφους ούτε στην ανέλιξη ούτε στο μισθολόγιο. Γιατί μόλις γυρνάμε από τη δουλειά και πριν πιάσουμε νεροχύτη τα διαβάζουμε. Γιατί μόλις αρρωστήσει το παιδί, εμείς τα παρατάμε όλα και τρέχουμε. Και στη σχολική αργία τα παίρνουμε στο γραφείο. Και στην εκδρομή ξενυχτάμε για να ετοιμάσουμε. Και… και… και… Όχι γιατί μας υποχρεώνει κανείς, αλλά γιατί το θέλουμε. Θα περίμενε κανείς από την τεχνολογία να βοηθήσει σε αυτό. Να προσφέρει στη μητέρα εργαζόμενη εργαλεία για να τα βγάλει καλύτερα πέρα. Να τηλε-εργάζεται, για παράδειγμα, τις μέρες που αδυνατεί να είναι στο γραφείο… Αλλά όχι. Δύο εταιρείες φάροι της πληροφορικής αποφάσισαν ότι θα την εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο, παραπέμποντας τη μητρότητα στις καλένδες. Και να πώς εξηγούνται οι στατιστικές που θέλουν τις γυναίκες παγκόσμια να ασχολούνται όλο και λιγότερο με την επιστήμη και να καταλαμβάνουν ελάχιστες θέσεις ευθύνης.

Η Γραμματεία Ισότητας στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες φαντάζομαι, διοργανώνει ένα μίνι κουίζ για να πάρει τη γνώμη των γυναικών. Κι εκεί βρίσκεις τα απίθανα σχόλια. Εκτός από το αναμενόμενο «Η παράνοια και η αλλοτρίωση σε όλο τους το μεγαλείο!!!», διαβάζεις και «Μακάρι να το κάνουν και εταιρείες στη χώρα μας».

Τον ωραιότερο τίτλο τον είχε η «Washington Post»: «Παγώνουν ωάρια ή ‘παγώνουν’ τις μανάδες εκτός εργασίας;». Η τεχνολογία γίνεται μια ωραιότατη αφορμή διάκρισης των γυναικών. Και μάλιστα από εταιρείες όπως το facebook οι οποίες, ενώ δεν έχουν σκεφτεί να φτιάξουν έναν παιδικό σταθμό για τις υπαλλήλους τους, διαθέτουν «φύλαξη σκύλων».

Η εργασία στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δεν είναι αστείο πράγμα. Για να προλάβουν απίθανες προθεσμίες, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν μερόνυχτα. Και αντί να βελτιώσουν οι εταιρείες τις συνθήκες εργασίας, κάνουν το αντίθετο. Και όπως δήλωσε και μια εργαζόμενη «Τι θα γίνει; Θα δείξω στο παιδί μου την εφαρμογή που έφτιαξα εξηγώντας του ότι είναι η αιτία που είναι 9 και όχι 14;».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η χιονοστιβάδα συνεχίζεται

Κάθε βδομάδα υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με τη ...

Γονείς στο δίκτυο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ένα από τα ζητήματα που δημιουργούν τα μέσα ...

Εναλλακτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από λίγο καιρό παραβρέθηκα στην παρουσίαση ενός ...

Amazon, πιάσε ένα κιλό τομάτες

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από έξι μήνες, τον Δεκέμβριο του 2016 ...

Διαβάζοντας τα big data

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Κάθε λεπτό, δημιουργούνται στον κόσμο 1,7 εκατ. δισεκατομμύρια byte δεδομένων. ...

2017: Η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Φεβρουάριος ήδη και είναι λίγο αργά να μιλάμε ...

X