Το φωτεινό «Τείχος του Βερολίνου»

Οκτώ χιλιάδες φωτεινά μπαλόνια στέκουν εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το Τείχος του Βερολίνου, για την επέτειο των 25 χρόνων από την πτώση του.

Τα φωτεινά λευκά μπαλόνια, μια δημιουργία του καλλιτέχνη Κρίστοφερ Μπάουντερ και του αδελφού του, κινηματογραφιστή Μαρκ Μπάουντερ, διέσχισαν την πόλη του Βερολίνου σε μια γραμμή μήκους εννέα μιλίων αναζητώντας τα ίχνη του Τείχους, το οποίο χώριζε τον δυτικό από τον ανατολικό κόσμο και έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989.

Η υλοποίηση της εγκατάστασης, πάντως, διήρκεσε περισσότερο απ’ όσο χρειάστηκε για να ανεγερθεί το ίδιο το Τείχος του Βερολίνου!

Χάρη στην… γερμανική γραφειοκρατία, οι αδελφοί Μπάουντερ προσπαθούσαν για εφτά ολόκληρα χρόνια να πετύχουν το στόχο τους.

Σε πολλά σημεία όπου κάποτε υψωνόταν το τείχος, ανεγέρθηκαν σπίτια και καταστήματα, γι’ αυτό και τα μπαλόνια τοποθετήθηκαν κατά προσέγγιση.

Οι καλλιτέχνες ήθελαν να διαμορφώσουν ξανά τη διαδρομή του Τείχους θεωρώντας ότι οι Βερολινέζοι ξεχνούν τι σήμαινε η ύπαρξη του διαχωριστικού αυτού τοίχου στην πόλη τους. Ήταν, λοιπόν, αναγκαίο να ανακαλέσουν στη μνήμη τους εκείνα τα χρόνια.

Επιπλέον, το Βερολίνο σήμερα είναι μια από τις πιο νεανικές πόλεις της Ευρώπης, με το 25% του πληθυσμού να είναι κάτοικοι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι δεν έζησαν [με] το Τείχος. Άλλοι τόσοι ήταν πολύ μικροί σε ηλικία για να θυμούνται.

balloonWall-Corbis  balloon_border balloonBerlinWall2 Balloon-Corbis balloonWall-Corbis2Είκοσι πέντε χρόνια μετά, στις 9 Νοεμβρίου 2014, ύστερα από μια συναυλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου, τα μπαλόνια αφέθηκαν στον αέρα και το «τείχος» εξαφανίστηκε ξανά.balloonBorder-of-Lights-EPA

ΠΗΓΗ: ΤΗΕ INDEPENDENT

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το Μουσείο Ακρόπολης τρίτο σε λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο

Eνόψει της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Sunday Times δημοσίευσε μια λίστα με τα 50 καλύτερα μουσεία ...

Νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών με τίτλο Other Indications

Την έκθεση με τίτλο Οther Indications παρουσιάζει από τις 30 Νοεμβρίου 2013 το Δημοτικό ...

Όταν βρέθηκε ο Λέων της Αμφίπολης

Σπάνιες εικόνες από την ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης κρύβει στις σελίδες του το ...

Οι 5 ακριβότεροι πίνακες όλων των εποχών

Η τέχνη είναι ακριβή. Και τα τελευταία δέκα και κάτι χρόνια έχει γίνει ακόμη ...

Οι συμμετέχοντες στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2015

Το τριήμερο 6, 7 και 8 Μαρτίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου ...

Αρχαίοι κίονες στα ανοιχτά της Ζακύνθου

Μεγάλο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας, που  πιθανόν σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας πόλης  εντόπισαν ...

X