Το φωτεινό «Τείχος του Βερολίνου»

Οκτώ χιλιάδες φωτεινά μπαλόνια στέκουν εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το Τείχος του Βερολίνου, για την επέτειο των 25 χρόνων από την πτώση του.

Τα φωτεινά λευκά μπαλόνια, μια δημιουργία του καλλιτέχνη Κρίστοφερ Μπάουντερ και του αδελφού του, κινηματογραφιστή Μαρκ Μπάουντερ, διέσχισαν την πόλη του Βερολίνου σε μια γραμμή μήκους εννέα μιλίων αναζητώντας τα ίχνη του Τείχους, το οποίο χώριζε τον δυτικό από τον ανατολικό κόσμο και έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989.

Η υλοποίηση της εγκατάστασης, πάντως, διήρκεσε περισσότερο απ’ όσο χρειάστηκε για να ανεγερθεί το ίδιο το Τείχος του Βερολίνου!

Χάρη στην… γερμανική γραφειοκρατία, οι αδελφοί Μπάουντερ προσπαθούσαν για εφτά ολόκληρα χρόνια να πετύχουν το στόχο τους.

Σε πολλά σημεία όπου κάποτε υψωνόταν το τείχος, ανεγέρθηκαν σπίτια και καταστήματα, γι’ αυτό και τα μπαλόνια τοποθετήθηκαν κατά προσέγγιση.

Οι καλλιτέχνες ήθελαν να διαμορφώσουν ξανά τη διαδρομή του Τείχους θεωρώντας ότι οι Βερολινέζοι ξεχνούν τι σήμαινε η ύπαρξη του διαχωριστικού αυτού τοίχου στην πόλη τους. Ήταν, λοιπόν, αναγκαίο να ανακαλέσουν στη μνήμη τους εκείνα τα χρόνια.

Επιπλέον, το Βερολίνο σήμερα είναι μια από τις πιο νεανικές πόλεις της Ευρώπης, με το 25% του πληθυσμού να είναι κάτοικοι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι δεν έζησαν [με] το Τείχος. Άλλοι τόσοι ήταν πολύ μικροί σε ηλικία για να θυμούνται.

balloonWall-Corbis  balloon_border balloonBerlinWall2 Balloon-Corbis balloonWall-Corbis2Είκοσι πέντε χρόνια μετά, στις 9 Νοεμβρίου 2014, ύστερα από μια συναυλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου, τα μπαλόνια αφέθηκαν στον αέρα και το «τείχος» εξαφανίστηκε ξανά.balloonBorder-of-Lights-EPA

ΠΗΓΗ: ΤΗΕ INDEPENDENT

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Συνελήφθη 58χρονος για κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Στην σύλληψη 58χρονου από την Πέγεια προχώρησε η Αστυνομία Πάφου, εναντίον του οποίου εξετάζεται ...

Το οφτό κλέφτικο στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας ...

Βραβεία ΘΟΚ στις 16 Ιανουαρίου

Με τον νέο χρόνο θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ, τα ...

Έθνικ Ριάλτο από τις 21 Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Με το τοπικό και διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικό σχήμα Monsieur Doumani ξεκινά η σειρά δωρεάν ...

Έκθεση για τα 20 χρόνια δωρεάν μαθημάτων χαρακτικής

Μια μεγάλη έκθεση με έργα χαρακτικής τα οποία δημιούργησαν μαθητές στα εργαστήρια της Σχολής ...

Κλειστό για μια βδομάδα το Λεβέντειο Μουσείο

Ωραία επιλογή φωτογραφίας από το Λεβέντειο, για την ανακοίνωση των καλοκαιρινών διακοπών. Το Λεβέντειο ...

X