The Sign Maker | Πέρα από την αλλαγή των ονομάτων

Γράφει ο Γιώργος Στόγιας

Ο «Επιγραφοποιός», όπως θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του στα ελληνικά, είναι ένα γραφιστικό μυθιστόρημα της Μιράντας Χόπλαρου, σε εικονογράφηση της Λάρας Άλφα, που αξίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού.

Αποτελεί τη δεύτερη δουλειά της συγγραφέως, ύστερα από το μυθιστόρημα Mrs. Bones (2008).

Η δράση του βιβλίου μετακινείται ανάμεσα στη Λευκωσία, το Salisbury και την Pretoria.

Μετανάστης από την Κύπρο στην Αφρική, ο Γαβριήλ εργάζεται ως επιγραφοποιός. Ενώ φαινομενικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας ασήμαντος «ξένος» ο ίδιος, με περιορισμένη γλωσσική επάρκεια, παίζει αθόρυβα έναν ζωτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής. Λόγω του επαγγέλματός του, ο Γαβριήλ θα κληθεί πολλές φορές να γράψει και να ξανα-γράψει την ιστορία (της οποίας είναι θύμα και ο ίδιος), αλλάζοντας επιγραφές με τα ονόματα δρόμων, πόλεων, ολόκληρων χωρών. Αλλάζοντας επιγραφές από την παλαιά «επίσημη γλώσσα», στη νέα.

Αποτυπώνοντας έτσι τις αλλαγές στις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στις διάφορες ομάδες (εθνοτικές, ταξικές, φυλετικές) αλλά και εντός τους.
Κατά την άποψή μου, ο «Επιγραφοποιός» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, ανάμεσα σε άλλα, προσφέρει μιαν αφήγηση και της κυπριακής ιστορίας από μια οπτική διαφορετική από τις επικρατούσες (δίχως βέβαια αυτή να προβάλλεται ως αντιπροσωπευτική όσων έζησαν την ιστορία από ανάλογες θέσεις). Την οπτική του Ελληνοκύπριου που είδε τα βίαια γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας (και) μέσα από την εμπειρία των βίαιων γεγονότων σε έναν άλλο τόπο. Από αυτή την προνομιακή (;) θέση, η μοναδικότητα της κυπριακής ιστορίας (μια αίσθηση που υποβάλλεται από τις επικρατούσες κυπριακές αφηγήσεις) αμβλύνεται, σχετικοποιείται. Ανοίγει ίσως τον δρόμο για τη διαμόρφωση διαφορετικών στάσεων απέναντι στον εθνικό Εαυτό και τον εθνικό Άλλον, επιτρέπει την εξαγωγή διαφορετικών συμπερασμάτων. Οδηγεί, τουλάχιστον εμένα, στην ψηλάφηση εναλλακτικών ταυτοτικών, αλλά και πολιτικών αιτημάτων, στην κατεύθυνση ενός ριζικού ανθρωπισμού πάνω από  όσα ιστορικά μπορεί να μας χωρίζουν.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει τόσο στην αφηγηματική τεχνική της συγγραφέως (ενώ διατηρεί μια χρονική γραμμική προσέγγιση, οι διακλαδώσεις σε τόπους και πρόσωπα προσδίδουν μια ονειρική, ενίοτε εφιαλτική, διάσταση) όσο και στη δουλειά της Λάρας Άλφα (ξέρω πολλούς συγγραφείς που θα ονειρεύονταν μια τόσο υψηλού επιπέδου εικονογράφο, προσεκτική στις ρεαλιστικές λεπτομέρειες αλλά και με προσωπικό ύφος).

THE_SIGN_MAKER THE_SIGN_MAKER1 THE_SIGN_MAKER2 THE_SIGN_MAKER3

+ Το βιβλίο παρουσιάζεται την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας (πίσω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Στέφανος Στεφανίδης καθηγητής αγγλικής και συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου.

Ο χώρος της έκθεσης θα είναι ανοικτός σήμερα 16.00-20.00, μέρα της παρουσίασης, την Παρασκευή 14  Νοεμβρίου 16.00-20.00 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, 10.00-13.00.

Το βιβλίο θα διατίθεται προς πώληση στον χώρο της έκθεσης. Περισσότερα για το μυθιστόρημα, www.mirandahoplaros.com. Πληροφορίες τηλ. 22681088.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σειρά συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου: «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Το Μουσικό Κλειδί” του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου παρουσιάζει τις Οικογενειακές ...

Θέατρο Διόνυσος | Οι ράγες πίσω μου

«Οι ράγες πίσω μου» είναι η επόμενη παραγωγή του Θεάτρου Διόνυσος για τη θεατρική ...

Ξενάγηση στο Κρατικό Θέατρο ΘΟΚ

Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου της 27ης Μαρτίου επέλεξε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για να ...

Το μοναδικό πλωτό μουσείο στην Ελλάδα

Το μοναδικό στη Ελλάδα πλωτό μουσείο με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες και ένα ...

Απεβίωσε ο David Bowie

Απεβίωσε έπειτα από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο ο θρύλος της ροκ Ντέιβιντ Μπάουι. Ο διάσημος τραγουδιστής ...

Ταινίες από 15 ευρωπαϊκά φεστιβάλ στο ARTος

Το περιβάλλον των ταινιών μικρού μήκους της Ευρώπης χαρτογραφούν οι προβολές της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας ...

X