The Wall / Out of the Box στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Μια σειρά από εκδηλώσεις με αφορμή τη φετινή 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου πραγματοποιούνται στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Λευκωσία.

Χορό, ντοκιμαντέρ, μια φωτογραφική έκθεση και μια συζήτηση με θέμα «Τα τείχη μέσα μας» περιλαμβάνει η εκδήλωση με γενικό τίτλο The Wall / Out of the box Festival, η οποία ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, στη βιομηχανική περιοχή Έγκωμης, και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την κυπριακή συνεισφορά σε ένα διεθνές φεστιβάλ με τίτλο The Wall, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στη Γερμανία, στο Ισραήλ και στην Ουγγαρία.

«Το διεθνές φεστιβάλ The Wall είναι μια πληρέστατη πρόταση πολιτισμού, αποφασιστική και αποφασισμένη να αναδείξει έναν άλλο, σύγχρονο και απελευθερωτικό τρόπο σκέψης για τις ανά τον κόσμο μας διαχωριστικές γραμμές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εγκωμίου για τη διοργάνωση.

Αρχή με έκθεση

Το φεστιβάλ ξεκίνησε ήδη με τα εγκαίνια μιας φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο Walls Between People: πρόκειται για 30 μεγάλες φωτογραφίες των Αlexandra Novosseloff και Frank Neisse, οι οποίες με τρόπο μοναδικό αποδίδουν τις διαχωριστικές γραμμές-τείχη στη μοιρασμένη Κύπρο, στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν, μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, στα σύνορα Μεξικό και ΗΠΑ, ανάμεσα σε Νότιο και Βόρειο Κορέα, στη Βόρειο Ιρλανδία και στους εναπομείναντες ισπανικούς θύλακες σε Βόρειο Αφρική, Μαυριτανία/Μαρόκο και Δυτική Σαχάρα.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, καθημερινά από τις 10 έως τη 13:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00.

Το γερμανικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους WALLED IN (11’) θα επιδιώξει να εμπλουτίσει περαιτέρω τη ματιά των επισκεπτών, να της προσδώσει βάθος και προοπτική, προβαλλόμενο διαδοχικά με μικρά διαλλείματα καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Η προβολή θα γίνεται τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο του «Εγκωμίου», «σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία του Κέντρου, ώστε η οπτική γωνία να προσθέτει διακριτικά δίχως στο ελάχιστο να παρεμβαίνει εξουσιαστικά στην οπτική γωνία των επισκεπτών».

 

Ακολούθως, χορός

Οι εκδηλώσεις του The Wall κορυφώνονται στις 4 και 5 Νοεμβρίου, όταν θα διοργανωθεί ένα φεστιβάλ σύγχρονου χορού με τίτλο Out of the Box.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν πέντε χορογράφοι και αντίστοιχες ομάδες χορού από πέντε διαφορετικές γωνιές του κόσμου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι επίλεκτοι συμμετέχοντες επιχειρούν μέσα από την τέχνη τους να αναδείξουν την ανάγκη κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών που τα τείχη ανά τον κόσμο επιβάλλουν, αναπτύσσοντας μια «out of the box» συνείδηση και αντίληψη του κόσμου μας.

Συμμετέχει η ταλαντούχα Κύπρια χορογράφος Έλενα Αντωνίου με το καινούργιο της έργο First Arch, σε σκηνοθεσία Πόλυ Πεσλίκα και μουσική από το άλμπουμ Ρεμπέτικα του Γιάννη Κυριακίδη, συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ολλανδία. Ακούγεται επίσης μουσική από τον Άντι Μουρ.

Την ομάδα των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών συμπληρώνουν η Rachel Erdos (Ισραήλ) με το έργο Castle όπου χορεύει ο Yoav Grinberg σε μουσική των Carmel Raz και Yoav Atzmon, και οι:

Tania Garido Monreal από την Ισπανία η οποία θα παρουσιάσει το έργο ETZEV (Labor), ενώ από την ομάδα Colectivo Tuyo από το Μεξικό θα δούμε το έργο Life, σε χορογραφία Iζαμπέλ Αγκουερέμπερε και Εντουάρτο Εσκουίβελ.

Η χορογράφος Σοφία Πίντζου (Ελλάδα/Γερμανία) η οποία θα παρουσιάσει το έργο Uber der Absicht (Αbout the Intention), με την ίδια επί σκηνής με τους Αλεξάντερ Φεντ και Μιγκ Πουν.

Το φεστιβάλ ξεκινά και τις δύο μέρες στις 21:00.

egomio_walls3 egomio_walls2

Το συζητάμε

Στις 4 Νοεμβρίου, στις 19:00, θα προηγηθεί μια συζήτηση με θέμα «Τα τείχη μέσα μας», σημείο εκκίνησης της οποίας θα είναι θέσεις/παρεμβάσεις ανθρώπων του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της πολιτικής, από Γερμανία, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο κ.α. «Στόχος της εκδήλωσης είναι ‘να το συζητήσουμε’ διότι για να μπορέσουμε να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή out of the box και να διεκδικήσουμε το γκρέμισμα των τειχών ξεκινώντας από τα ‘τείχη μέσα μας’, δεν αρκεί να ακούμε και να παρακολουθούμε, πρέπει να μπορούμε και να μιλάμε», αναφέρουν οι διοργανωτές.

+ Στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο [Νέας Έγκωμης 8, βιομηχανική περιοχή Έγκωμης]. Πληροφορίες τηλ. 22781104 και www.egomio.eu

 

«Τείχη» και στο Γκαίτε: Έκθεση του Π. Χρυσάνθου

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, παρουσιάζεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε (δίπλα στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία) έκθεση φωτογραφίας του Πανίκου Χρυσάνθου. Η έκθεση έχει τίτλο «Τα τείχη μας: Βερολίνο 1989 / Λευκωσία 2003».

Ο Πανίκος Χρυσάνθου ήταν παρών όταν άνοιξε το Τείχος του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989 και φωτογράφισε τις δραματικές στιγμές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Φωτογράφισε, επίσης, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στη Λευκωσία το 2003, με το οποίο τερματίστηκαν 30 χρόνια διαχωρισμού στο νησί. Σαράντα φωτογραφίες από τα δύο αυτά γεγονότα θα παρουσιάζονται στο Γκαίτε μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κατά τις ώρες 12:00-18:00 καθημερινά, εκτός Σ/Κ, και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Μιλένα Ugren Κούλα και ο Γιώργος Κούλα παρουσιάζουν το Manlike

Τη νέα τους δουλειά με τίτλο Manlike παρουσιάζουν τον Νοέμβριο 2013 σε Λευκωσία και ...

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ|Ένα πρότζεκτ της Νικολέττας Παπαμιχαήλ

Η χειρονομία του να πίνεις κρύβει πολλά πίσω της, δεν είναι απλά μια γευστική ...

Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ 2017

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Arrival Fences Hacksaw Ridge Hell or High Water Hidden Figures La ...

Εικόνες από το τριήμερο αφιέρωμα στο συνθέτη Γιάννη Χρήστου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη, πραγματοποιήθηκε τριήμερο αφιέρωμα ...

Φεστιβάλ ΑγλανJazz 2015 : Andreas Rodosthenous Ethnic Jazz Ensemble

Από την ηχογράφηση της πρώτης προσωπικής δουλειάς του συνθέτη, με τίτλο Simplicity (Απλότητα), γεννήθηκε ...

No_Body Festival | Μάχη Δημητριάδου Lindhal

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στο φετινό 4ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης και Παραστατικών Τεχνών, ...

X