Βραβείο LUX 2014 | Class Enemy

H σλοβενικής παραγωγής ταινία Class Enemy, του Rok Biček, είναι ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ταινία προβάλλεται στις 4 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Σινέ Στούντιο Λευκωσίας και το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στις 17:30 στο Θέατρο Ριάλτο.

Θέμα της ταινίας είναι η σχέση μιας τάξης μαθητών και του νέου καθηγητή γερμανικών, σε μια πόλη της Σλοβενίας. Η τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη ζωή, δημιουργεί μεγάλες εντάσεις, οι οποίες κορυφώνονται όταν μια συμμαθήτριά τους αυτοκτονεί.

«Η ιστορία της ταινίας είναι η ιστορία κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε σχολείο της Ευρώπης. Είναι και μια οικουμενική ιστορία, ίσως γι’ αυτό έχει επιλεγεί για το LUX», αναφέρει σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης.

«Υπάρχουν κοινά θέματα και κοινά προβλήματα στην Ευρώπη. Μοιάζουμε περισσότερο κι απ’ όσο νομίζουμε».

Ερωτώμενος σχετικά με το στοιχείο που εκτιμήθηκε περισσότερο στην ταινία του, ο ίδιος ανέφερε πως η προσωπική του μεγαλύτερη επιβράβευση είναι η αντίδραση του κοινού.

«Επικρατεί μια σιωπή, πολλή ώρα μετά τους τίτλους τέλους. Προσπαθήσαμε να πούμε μια ιστορία που να συγκινήσει το κοινό και αποδεικνύεται ότι παραμένει στο μυαλό των θεατών, μέρες μετά την προβολή».

Υπάρχει αυτό που λέμε «ευρωπαϊκό σινεμά», ερωτήθηκε ο σκηνοθέτης και απάντησε ότι το σημαντικό είναι να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει ευρωπαϊκό σινεμά και στο μέλλον.

Όσο για το βραβείο LUX, ανέφερε ότι στηρίζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και παρουσιάζει διαφορετικές ιδέες από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

«Δεν ξέρουμε πολλά για τον κινηματογράφο μικρών χωρών. Το σλοβενικό σινεμά δεν είναι γνωστό, για παράδειγμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «και οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο είναι νικήτριες αφού θα μεταφραστούν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, θα προβληθούν σε όλες τις χώρες κι αυτός είναι ο στόχος. Δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Ελπίζω εξαιτίας της δημοσιότητας που πήρε το σλοβενικό σινεμά φέτος, χάρη στο LUX, να έχουν κι άλλοι Σλοβένοι σκηνοθέτες την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύτερο, διεθνές κοινό».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Fusion is the Future

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης speed-dating, 10 καλλιτέχνες και 10 επαγγελματίες από τον χώρο ...

Fish n’ chips | προβολή στη Βαρκελώνη

Ανάμεσα σε 112 ταινίες της παγκόσμιας κινηματογραφίας προβάλλεται η ταινία του Ηλία Δημητρίου «Fish ...

Abyssal Sky από τον Freedom Candlemaker

Το “Abyssal Sky” είναι το πρώτο τραγούδι από το δίσκο “Beaming Light” του Freedom ...

Πέθανε ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης

Έφυγε από τη ζωή ο «γόης του ελληνικού κινηματογράφου» Φαίδων Γεωργίτσης, σε ηλικία 80 ...

Δέκα χρόνια Μουσείο Ακρόπολης

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για το Μουσείο Ακρόπολης το ότι γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του», ...

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Piscina Mirabilis στη Νάπολη.

Μετά από είκοσι αιώνες, η Piscina Mirabilis στη Νάπολη, μία από τις μεγαλύτερες ρωμαϊκές ...

X