Βραβείο LUX 2014 | Girlhood

Με την ταινία Girlhood ξεκινά στις 3 Δεκεμβρίου η προβολή των τριών ταινιών οι οποίες διεκδικούν το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ταινία Girlhood, σε σκηνοθεσία της Celine Sciamma, απέσπασε μόλις πρόσφατα το Μεγάλο Βραβείο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Στοκχόλμης, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2014.

Η ταινία εστιάζει σε ένα νεαρό κορίτσι σε κάποιο προάστειο του Παρισιού και στην αλλαγή της σε μια επαναστατική νεαρή γυναίκα που παίρνει τη ζωή της στα χέρια της: ξεκινάει μια νέα ζωή αλλάζοντας όνομα και σταματά το σχολείο προκειμένου να γίνει αποδεκτή σε μια ομάδα, στοχεύοντας στην απελευθέρωση.

Το Girlhood έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Director’s Fortnight του φεστιβάλ των Καννών και έκτοτε ακολουθεί πετυχημένη πορεία στα φεστιβάλ.

«Είναι μια ιστορία που συμπληρώνει το κενό των αφηγήσεων για το Παρίσι», ανέφερε η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ της Στοκχόλμης στο σκεπτικό για τη βράβευση της ταινίας.

Μιλώντας για τη σημασία του βραβείου LUX, η σκηνοθέτιδα ανέφερε σε συνέντευξή της πως ενώ κάθε σκηνοθέτης αναφέρεται με την εθνικότητά του κάθε φορά, το LUX δίνει την ευρωπαϊκή διάσταση και παρέχει την ευκαιρία να μιλήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη παρά για το πού γυρίστηκε μια ταινία.

Σημαντική, επίσης, είναι η προβολή των ταινιών σε όλα τα κράτη της ΕΕ, είπε.

Στην ερώτηση «υπάρχει πράγματι ‘ευρωπαϊκή θεματολογία’ στον κινηματογράφο;», η σκηνοθέτιδα απάντησε ότι «περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τα θέματα είναι ευρωπαϊκός. Η βάση της αφήγησης προέρχεται από την Ευρώπη έτσι κι αλλιώς: από τον Σαίξπηρ, τους αρχαίους Έλληνες, τον Μπαλζάκ. Και σ’ αυτούς αναφέρεται και η αμερικανική αφήγηση. Είναι λίγο θολά τα πράγματα αλλά το ότι δεν εξαρτώμαστε από μεγάλα στούντιο για να κάνουμε ταινίες και το ότι η παραγωγή είναι ανεξάρτητη, είναι ένας πολύ ευρωπαϊκός τρόπος παραγωγής ταινιών. Είναι λοιπόν και το πώς κάνει κανείς κινηματογράφο παρά το θέμα που επιλέγει, και η ελευθερία με την οποία κάνουμε κινηματογράφο, το πόσο ελεύθερα επιλέγουμε τα θέματά μας».

Το τρέιλερ:

+ Η ταινία προβάλλεται απόψε στις 21:00 στο Σινε Στούντιο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Θα προηγηθεί δεξίωση από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στις 20:30.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πάντζης και «Αγόρι στη Γέφυρα» βραβεύθηκαν στο φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης και η ταινία «Το αγόρι στη γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους ...

Έρχεται η Πίνα

Η καταπληκτική ταινία – δοκίμιο για την ιέρεια του χορού Pina Bausch, με την ...

Έκκληση Μπαρδέμ σε Σάντσεθ να βοηθήσει τους μετανάστες

Ο διάσημος ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ ένωσε τη φωνή του με τις εκκλήσεις άλλων συναδέλφων ...

Έργα του Χριστόφορου Σάββα στην Tate του Λονδίνου

Στην περίφημη Tate Modern στο Λονδίνο θα παρουσιαστούν έργα του Χριστόφορου Σάββα, η αναδρομική ...

Ψηφιακή αποκατάσταση των αγαλμάτων της Σαλαμίνας

Tο Ινστιτούτο Κύπρου επιχειρεί την ψηφιακή αποκατάσταση των πήλινων αγαλμάτων της Σαλαμίνας της Κύπρου, ...

X