Βραβείο LUX 2014 | Ida

Με την ταινία Ida ολοκληρώνεται στη Λευκωσία η προβολή των τριών ταινιών που διεκδικούν το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμει ετήσια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για την πολλά υποσχόμενη νέα ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι, Πολωνού σκηνοθέτη ο οποίος για πρώτη φορά δημιουργεί μια ταινία στην γλώσσα του, τα πολωνικά, μετά τις αγγλόφωνες «The Last Resort» και «My Summer of Love» μεταξύ άλλων.

Η ασπρόμαυρη ταινία είναι τοποθετημένη στην Πολωνία του 1962. Η Άννα, μια ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια, μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί καλόγρια, η ηγουμένη την ενημερώνει ότι πρώτα θα πρέπει να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, τη θεία της Γουάντα.

Η αδερφή της μητέρας της, με την οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, της αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία και ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ίντα.

Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους, με σκοπό να ανακαλύψουν ποιες είναι και πού ανήκουν πραγματικά.

«Είναι μια ταινία που μάλλον δεν θα μπορούσε να συμβεί κάπου αλλού παρά στην Ευρώπη», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Πάβελ Παβλικόφσκι. «Είναι γεμάτη ασάφειες και παραδοξότητες, από τις οποίες βρίθει η ευρωπαϊκή ιστορία. Η μοίρα των χαρακτήρων σχηματίζεται -και συνθλίβεται- από την δυναμική της Ιστορίας. Ο Ναζισμός, το Ολοκαύτωμα, ο Σταλινισμός, ήταν δυνάμεις που ρήμαξαν την Ευρώπη, τη σχημάτισαν και την καθόρισαν με αποτέλεσμα τις γνωστές ‘κατακλυσμικές’ συνέπειες. Η ταινία κάνει αναφορά σε όλα αυτά τα γεγονότα με έναν πολύ ευρωπαϊκό τρόπο. Αν η ταινία ήταν αμερικανική, τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα: ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί.

Προσπάθησα να δημιουργήσω μια ταινία που δεν θα δίνει εξηγήσεις αλλά θα παρουσιάζει πολύ συγκεκριμένους, δομημένους χαρακτήρες χωρίς διδακτισμό. Στην Ευρώπη ξέρουμε πόσο περίπλοκα είναι κάποια πράγματα, πόσο παράδοξα και πόσο ένα θέμα μπορεί να φαίνεται διαφορετικό από άλλη οπτική γωνία».

+ Η ταινία Ida προβάλλεται την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Σινέ Στούντιο [Πανεπιστήμιο Λευκωσίας].

Θα ακολουθήσει η προβολή της στο Θέατρο Ριάλτο το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου σε έναν μαραθώνιο προβολών των τριών φιναλίστ του LUX ως εξής: Class Enemy στις 17:30, Girlhood στις 20:15, Ida στις 22:20.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αθωώθηκε… ο Τεντέν στο Κονγκό

Αβάσιμη έκρινε το δικαστήριο των Βρυξελλών την αγωγή που κατέθεσε Κογκολέζος για το τεύχος ...

Αναμνήσεις από την Καίτη Στεφανίδου

Μια από τις πρώτες σημαντικές και αξιομνημόνευτες γυναικείες μορφές στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη τιμούν ...

Open Call για τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου2016 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου για ...

Άργησε αλλά ήρθε η Νομική Υπηρεσία: χαιρετίζει την απόφαση επιστροφής κειμηλίων από το Μόναχο

H Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου της 18ης Μαρτίου ...

Στη Μυτιλήνη η Σούζαν Σαράντον

Με δάκρυα στα μάτια προϋπαντεί από το πρωί στις ακτές νότια της πόλης της ...

X