Στην ταινία Ida το βραβείο LUX 2014

Η ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι Ida απέσπασε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο Lux, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ταινία κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα και να φτάσει στο κοινό από τη Γαλλία μέχρι την Ουγγαρία και από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Μάλτα, κι αυτό μάλλον αποδεικνύει πως η τέχνη εξακολουθεί να παίζει ρόλο στον κινηματογράφο σήμερα, και πως όσο πιο προσωπική και συγκεκριμένη είναι μια ταινία, όσο λιγότερο ρητορική και καλά υπολογισμένη είναι- τόσο και πιο καθολική», ανέφερε ο Πάβελ Παβλικόφσκι παραλαμβάνοντας το βραβείο του. 

Ο Πολωνός σκηνοθέτης έζησε ο ίδιος σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα είναι εγκατεστημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή είναι η πρώτη ταινία που φτιάχνει στην μητρική του γλώσσα και δη στην Πολωνία. 

Πρόκειται για το ταξίδι μιας νεαρής ορφανής κοπέλας η οποία μεγαλώνει σε μοναστήρι και λίγο προτού ορκιστεί καλόγρια, καλείται να ανακαλύψε την πραγματική της ταυτότητα. Με ασπρόμαυρα πλάνα, ο Πάβελ Παβλικόφσκι δημιούργησε μια ταινία μελαγχολική, με εξαιρετική φωτογραφία, λιτή και ουσιαστική.

Ο σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο του από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

«Και οι τρεις φιναλίστ ταινίες έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και μας δίνουν μια νύξη του τι συμβαίνει γύρω μας, παρέχοντάς μας και το συναίσθημα πως εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι», σημείωσε ο Μάρτιν Σουλτς στην ομιλία του.

Θα ακολουθήσει αργότερα η απονομή του βραβείου Κοινού σε μια από τις τρεις ταινίες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Πάβελ Παβλικόφσκι παραλαμβάνει το βραβείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πίσω δεξιά ένας από τους παραγωγούς της ταινίας © EP

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ξαναρχίζουν τα εργαστήρια στο Θεατρικό καταφύγιο του ΘΟΚ

Κάτω από την ομπρέλα των δράσεων του Θεατρικού Καταφυγίου του, ο ΘΟΚ ανοίγει την ...

Μικρή Ιστορία από Χαρτί: Οι ΧΑΡΤΟ-φύλακες από το Θέατρο Ειδεκανού

Θα ήταν μια συνηθισμένη μέρα για την ΧΑΡΤΟ-φύλακα, αν δεν έβρεχε… Και αν δεν ...

Μέσα στο 2020 ανοίγει για πρώτη φορά η Πυραμίδα Ζοζέρ

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020, ανοίγει για πρώτη φορά μία από τις παλαιότερες ...

Νέα έκδοση και έκθεση του Βαλεντίνου Χαραλάμπους

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει παρουσίαση της νέας του έκδοσης με τίτλο ...

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα από την επίσημη σελίδα στου Facebook. «Σήμερα ...

Ένα πρότζεκτ για την Βασίλισσα Βερεγγάρια

Στο The Berengaria Project η ομάδα της ΦΧΨ Heritage Design εστιάζει στην επιδραστικότητα της ...

X