Στην ταινία Ida το βραβείο LUX 2014

Η ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι Ida απέσπασε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο Lux, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ταινία κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα και να φτάσει στο κοινό από τη Γαλλία μέχρι την Ουγγαρία και από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Μάλτα, κι αυτό μάλλον αποδεικνύει πως η τέχνη εξακολουθεί να παίζει ρόλο στον κινηματογράφο σήμερα, και πως όσο πιο προσωπική και συγκεκριμένη είναι μια ταινία, όσο λιγότερο ρητορική και καλά υπολογισμένη είναι- τόσο και πιο καθολική», ανέφερε ο Πάβελ Παβλικόφσκι παραλαμβάνοντας το βραβείο του. 

Ο Πολωνός σκηνοθέτης έζησε ο ίδιος σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα είναι εγκατεστημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή είναι η πρώτη ταινία που φτιάχνει στην μητρική του γλώσσα και δη στην Πολωνία. 

Πρόκειται για το ταξίδι μιας νεαρής ορφανής κοπέλας η οποία μεγαλώνει σε μοναστήρι και λίγο προτού ορκιστεί καλόγρια, καλείται να ανακαλύψε την πραγματική της ταυτότητα. Με ασπρόμαυρα πλάνα, ο Πάβελ Παβλικόφσκι δημιούργησε μια ταινία μελαγχολική, με εξαιρετική φωτογραφία, λιτή και ουσιαστική.

Ο σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο του από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

«Και οι τρεις φιναλίστ ταινίες έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και μας δίνουν μια νύξη του τι συμβαίνει γύρω μας, παρέχοντάς μας και το συναίσθημα πως εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι», σημείωσε ο Μάρτιν Σουλτς στην ομιλία του.

Θα ακολουθήσει αργότερα η απονομή του βραβείου Κοινού σε μια από τις τρεις ταινίες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Πάβελ Παβλικόφσκι παραλαμβάνει το βραβείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πίσω δεξιά ένας από τους παραγωγούς της ταινίας © EP

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

Παρά τις οικονομικές «αντιξοότητες», το γνωστό φεστιβάλ επιστρέφει, προσφέροντας στο κοινό συναυλίες από μερικούς ...

Μέσα Απριλίου παραδίδεται το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα Μέσα Απριλίου αναμένεται να παραδοθεί το νέο Δημοτικό Θέατρο στον ...

SHORT MATTERS στο Ίδρυμα ARTos και στο NeMe Arts Centre

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και το Ίδρυμα ARTos με ...

Ο Ολιβιέ Ντεκότ νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

Ο 40χρονος Ολιβιέ Ντεκότ είναι ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Άγγελο Δεληβορριά στο τιμόνι ...

Στην Πάφο ο 5ος Φωτομαραθώνιος Κύπρου

Μετά τις τέσσερις προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις, η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Πάφου διοργανώνει ...

Και αυθεντικά έργα στην έκθεση του Κλιμτ στην Κύπρο

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Gustav Klimt, ...

X