Lettering, από την καλλιγραφία στην τυπογραφία

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά, @mak.adcy

Δύο σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της τυπογραφίας, τους καταξιωμένους γραφίστες και τυπογραφικούς σχεδιαστές Παναγιώτη Χαρατζόπουλο και Γιάννη Καρλόπουλο, φιλοξένησε το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε μια διήμερη εκδήλωση, στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

Το τυπογραφικό διήμερο διοργανώθηκε με σκοπό να αναδείξει συγκεκριμένες πτυχές της γραφιστικής, να εκθέσει τους φοιτητές αλλά και το ευρύτερο κοινό σε δημιουργικά ερεθίσματα και να τους φέρει σε επαφή  με την καλλιτεχνική παραγωγή και τη σημασία του τυπογραφικού σχεδιασμού.

Η συμβολή και τα επιτεύγματα της τυπογραφίας στον πολιτισμό και την ανθρωπότητα είναι υψίστης σημασίας σε σχέση με τη βαρύτητα που της αποδίδεται στην καθημερινότητα, στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην πλειοψηφία των οπτικών μηνυμάτων που μας περιβάλλουν.

Οι φοιτητές, εκτός από τις ανοιχτές διαλέξεις με θέμα «Το αλφαβητάρι ενός σχεδιαστή – Παρελθόν, παρόν και μέλλον / μέλλον, παρόν και παρελθόν», είχαν τη σπάνια, για τα δεδομένα του τόπου μας, ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εντατικό εργαστήριο τυπογραφικού σχεδιασμού, από τα μόνιμα μέλη του σχήματος «Ελληνική Ψηφιακή Τυποθήκη, Fonts.gr», που δραστηριοποιείται τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, και έχει ως στόχο τον εμπλουτισμό και την ανανέωση της ελληνικής τυπογραφίας. Σκοπός της άσκησης ήταν η άντληση σχεδιαστικών προτύπων του παρελθόντος με επικαιροποίηση και προσαρμογή τους στη σημερινή οπτική επικοινωνία. Επίσης, η βελτίωση της ικανότητας και αντίληψης στον σχεδιασμό και χειρισμό των γραμμάτων μέσω της ανάλυσης και του διαχωρισμού μεταξύ καλλιγραφίας, λογοτύπησης ή τυπογραφικής σχεδιαστικής προσέγγισης.

Κατά τη διάρκεια του τυπογραφικού διήμερου, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολύ διασκεδαστική τυπογραφική διαδρομή, με ιστορικές υπομνήσεις και αναφορές σε κορυφαίους σχεδιαστές της εποχής μας, περιηγήθηκαν στα ερεθίσματα και τις πηγές έμπνευσης των τυπογραφικών δημιουργών και απέσπασαν πολύτιμα μυστικά για την καλλιγραφία και το σχεδιασμό τυπογραφικών χαρακτήρων.

Για όσους θα ήθελαν να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο Lettering, τους δίνεται η ευκαιρία μέσω του DesignAthens που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Το εργαστήριο θα επιμεληθεί ο Σερβοκροάτης σχεδιαστής Vladimir Radibratovic. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «μολύβι, πένα πινέλο και vector pen tool τίθενται στην υπηρεσία του γράμματος. Τα βλέπουμε παντού… στις συσκευασίες τροφίμων, στους τίτλους ταινιών, στις πινακίδες και ταμπέλες, παλιές και καινούργιες. Όμορφα γράμματα, συχνά με περίτεχνες ‘ουρές’ που μπλέκονται μεταξύ τους. Κάποιες φορές, παρότι έχουν σχεδιαστεί πρόσφατα, φέρνουν έναν αέρα του ‘χθες’. Κάποια είναι αισθητικά καλά, κάποια άλλα, χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί, δεν είναι. Αυτό το εργαστήριο θα προσπαθήσει να εξηγήσει το γιατί. Τα lettering αυτά, όπως και πολλές γραμματοσειρές, βασίζονται σε γράμματα φτιαγμένα με το χέρι, και έχουν σχεδιαστεί είτε με καλλιγραφική πένα, είτε με πινέλο, είτε με κάποιο άλλο εργαλείο καλλιγραφίας. Κάθε εργαλείο ειδικεύεται σε κάτι συγκεκριμένο, βγάζει άλλου είδους γραφή. Σίγουρα, τον σημαντικότερο ρόλο τον κρατά το χέρι που σχεδιάζει, αλλά η διαφορά πάχους της γραμμής είναι αποτέλεσμα του εργαλείου και μόνο.»

Ακόμη τρία εργαστήρια θα είναι στη διάθεση του κοινού καθώς επίσης και διαλέξεις που θα δοθούν από καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές. Το DesignAthens, που είναι το επόμενο βήμα από το γνωστό σε όλους μας Πανόραμα Design, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στην Αθήνα και διοργανώνεται από το περιοδικό

+Design. Κρατήσεις εισιτηρίων και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα βρείτε στη σελίδα: www.designathens.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Rob Snow: Πνευματικά δικαιώματα και προστασία τους

Ο Rob Snow, εκτός από γνωστός σχεδιαστής και εικονογράφος, έχει να επιδείξει ένα πολύ ...

Toolkit Startup 2

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @makad.cy Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Toolkit Startup, η ...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ : Σχεδιασμός εταιρικής ταυτότητας και η λογική που ακολουθούμε

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά O Δημήτρης Κανελλόπουλος, συνιδρυτής του The Comeback Studio [www.comebackstudio.com] ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ : Σχεδιασμός με αναφορά την ανθρώπινη εμπειρία

Συνέντευξη στην Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά / @mak.adcy “Η γλώσσα της χαρακτικής είναι η πρωτογενής καλλιτεχνική ...

4ος Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας από το Graphic Stories Cyprus

Το Graphic Stories Cyprus καλεί όλους τους δημιουργικούς να λάβουν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό ...

Social Design

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου – Καρρά | @aggeliki.mk Σαράντα δύο σχεδόν χρόνια έχουν περάσει ...

X