Έργα τέχνης αξίας 1 δις φτάνουν στην Κύπρο

Γράφει ο Μανώλης Καλατζής

Γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς στην Κύπρο και αποθήκευσης έργων τέχνης, αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» τα έργα τέχνης ανήκουν σε εταιρείες Ρώσου μεγιστάνα, τις οποίες διαχειρίζεται δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό.

Μίσθωση της ΜΜΑΔ

Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι πίνακες ζωγραφικής άρχισαν να καταφθάνουν στην Κύπρο πριν από λίγες μέρες με πτήσεις από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Συνολικά θα γίνουν 9 πτήσεις. Οι πίνακες παραλαμβάνονται από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας και ακολουθεί η μεταφορά τους σε έπαυλη στη Λεμεσό.

Την ασφάλεια της μεταφοράς έχει αναλάβει ο ΕΑΟ [Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός] μαζί με άλλα μέλη της ΜΜΑΔ, ενώ συμμετέχει και η τροχαία.

Κάθε φορτίο τοποθετείται σε ειδικό θωρακισμένο όχημα το οποίο συνοδεύουν μοτοσυκλετιστές και περιπολικά της τροχαίας και μέλη του ΕΑΟ. Σε κάθε διαδρομή προς τη Λεμεσό, για λόγους ασφαλείας, ακολουθείται διαφορετικό δρομολόγιο, ενώ γίνεται και αλλαγή αυτοκινήτων.

Η αστυνομία εμπλέκεται στην ασφαλή μεταφορά μετά από αίτημα του δικηγορικού γραφείου που διαχειρίζεται τις εταιρείες του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου.

Ρόλο συντονιστή της επιχείρησης έχει αναλάβει βουλευτής που συνεργάζεται με το δικηγορικό γραφείο. Η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την ασφάλεια μισθώνει υπηρεσίες από την αστυνομία, η οποία πληρώνεται για την παραχώρηση των μελών και του εξοπλισμού της.

Τέχνη για λίγους

Όπως ανέφεραν στον «Π» έγκυρες πηγές, οι πίνακες είναι έργα των Πικάσο, Βαν Γκογκ, Μονέ, Ντεγκά, Μοντιλιάνι και άλλων.

Υπήρξαν πληροφορίες και για έργα του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να τις διασταυρώσουμε. Κυρίως πρόκειται για πίνακες ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών ζωγράφων.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, οι πίνακες αντιπροσωπεύουν μεγάλες επενδύσεις, και για αυτόν τον λόγο θα τοποθετηθούν σε δωμάτιο-«φρούριο» εντός της έπαυλης στη Λεμεσό, η οποία φρουρείται σε 24ωρη βάση τόσο από φρουρούς αλλά και από ειδικά σύγχρονα μηχανήματα.

Όπως αναφέρθηκε, το δωμάτιο είναι κατασκευασμένο με τρόπο που μπορεί αν αντέξει και βομβιστική επίθεση, χωρίς να διαταραχθεί το εσωτερικό του.

Οι πίνακες έχουν ενσωματωμένα GPS ώστε να μπορούν να παρακολουθηθούν κατά τη διαδρομή τους από τη Λεμεσό στο αεροδρόμιο.

Ο Ρώσος ολιγάρχης έχει τεράστια συλλογή με έργα τέχνης και η συνολική αξία τους αποτιμάται στο 1 δισ.

Πρέπει να με «αγγίζουν»

Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος είναι επίσης κάτοχος μεγάλου αριθμού ακινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θεωρεί τις επενδύσεις αυτές πιο σίγουρες σε μια περίοδο χρηματοοικονομικής αστάθειας.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, ο Μοντιλιάνι και ο Πικάσο είναι οι αγαπημένοι του ζωγράφοι και δεν πλησιάζει καν τους σύγχρονους εικαστικούς, οι οποίοι, όπως λέει, δεν «τον αγγίζουν».

«Πιστεύω» λέει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του «ότι πρέπει να αγοράζει κανείς μόνο πίνακες που αγαπάει, ακόμη και αν παράλληλα σκέφτεται και ως επενδυτής. Ισχύει για τα έργα τέχνης και τις γυναίκες: αν ερωτευτείς πολύ γρήγορα, θα σου στοιχίσει πολύ ακριβότερα. Αν ένας πίνακας είναι καλή επένδυση, θα τον ερωτεύεσαι όλο και περισσότερο. Αν δεν είναι σωστή η απόφαση, κάθε φορά που τον κοιτάζεις θα σου θυμίζει ότι είσαι loser».

Τα έργα τέχνης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δεσμευθεί με δικαστική απόφαση του 2010 και δεν μπορούν να πωληθούν ή να αποξενωθούν από το χαρτοφυλάκιο των δύο εταιρειών, καθώς εκκρεμεί μια ενδοοικογενειακή δικαστική διαμάχη, η οποία έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις με δικαστικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Το αποτέλεσμα παραμένει αμφίβολο καθώς καμία από τις δύο πλευρές της διαμάχης δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πίνακας του Μονέ που φιλοτεχνήθηκε το 1919 και ανήκει στη συλλογή του Ρώσου ολιγάρχη, ο οποίος θεωρεί την επένδυση σε έργα τέχνης μια από τις καλές επενδύσεις.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε το Τετράπυλον στην Παλμύρα

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψαν και πάλι αρχαιολογικούς θησαυρούς στην Παλμύρα, την ...

«Κύπρια» της κρίσης

Ήλθε, χαιρέτισε και απήλθε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος κατά τη συνέντευξη ...

Ξεπέρασε θρύλους ο Bonamassa

Ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Joe Bonamassa, κατάφερε με το ...

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017

Μετά από τέσσερα χρόνια ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ...

Πλήρης ανακαίνιση του μουσείου της Πάφου

“Η Πάφος επιτέλους έχει αποκτήσει ένα Μουσείο που είναι αντάξιο των αρχαιοτήτων που υπάρχουν ...

Απεβίωσε ο συγγραφέας της φαντασίας, Τέρι Πράτσετ

Σε ηλικία 66 ετών απεβίωσε ο συγγραφέας Τέρι Πράτσετ, γνωστός από τα μυθιστορήματα της ...

X