Και ο Μωάμεθ είναι… Σαρλί

Τρία εκατομμύρια αντίτυπα του περιοδικού Charlie Hebdo θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το εξώφυλλο της έκδοσης δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στο σκίτσο του Luz απεικονίζεται δακρυσμένος ο Μωάμεθ, με τον τίτλο να αναγράφει «όλα συγχωρήθηκαν» και τον ίδιο να κρατά ένα πλακάτ με το σύνθημα «Je suis Charlie».

Τα γαλλικά ΜΜΕ ερμηνεύουν το σκίτσο ως άφεση αμαρτιών του περιοδικού από τον Μωάμεθ: Η απεικόνιση του προφήτη απαγορεύεται στο Ισλάμ και ήταν το πρώτο που είχε ενοχλήσει ορισμένους μουσουλμάνους στα σχέδια του περιοδικού.

Η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στη συμβολική «έκδοση των επιζώντων» την Τετάρτη θα τυπώσει έναν αριθμό τριών εκατομμυρίων φύλλων έναντι των 60.000 που ήταν η κανονική της έκδοση. Σημειώνεται, δε, πως πρώτη φορά κυκλοφορεί η εφημερίδα εκτός Γαλλίας, καθώς θα γίνει πανευρωπαϊκή διανομή.

Η σύνταξη του τεύχους ολοκληρώθηκε στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας Liberation, όπου φιλοξενείται η ομάδα του περιοδικού μετά την επίθεση.

Στις 7 Ιανουαρίου, ένοπλοι άντρες εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι σκοτώνοντας 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους τον εκδότη και σκιτσογράφο και τρεις από τους κύριους σκιτσογράφους της εφημερίδας. Διαφεύγοντας, σκότωσαν και έναν αστυνομικό ενώ τις επόμενες μέρες ακολούθησαν διενέξεις σε διάφορα σημεία της πόλης η οποία μετρά συνολικά 17 νεκρούς.

Η σατιρική εφημερίδα παρά τα θύματα που μετρά και την προσπάθεια «δολοφονίας» της ελευθερίας της έκφρασης από τους τρομοκράτες έχει υποσχεθεί να μην ξεπουλήσει τα δικαιώματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν «και το δικαίωμα στη βλασφημία».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέος διευθυντής στον ΘΟΚ

Νέο διευθυντή έχει από σήμερα ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Πρόκειται για τον Γιώργο Παπαγεωργίου, ...

Jamm-in και Pop-Up Festival στη λεωφ. Μακαρίου

Συνεχίζεται την Πέμπτη 13 Ιουνίου η σειρά μουσικών βραδιών Jamm-in στη λεωφ. Μακαρίου, ένα ...

Εγκαινιάστηκε ο χώρος «Όαση: Χώρος Οπτικού Πειραματισμού»

Το βράδυ Σαββάτου εγκαινιάστηκε στη Λεμεσό το στούντιο της εικαστικού Χριστίνας Παπακυριακού με την ...

Μιχάλης Ορφανός | Αθέατα έργα

Η έκθεση MIXAΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ-ΑΘΕΑΤΑ ΕΡΓΑ αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, ο οποίος ...

Richard Serra και Thomas Heatherwick / Διαγωνισμός Καινοτομίας του περιοδικού WSJ.

Ο Βρετανός σχεδιαστής Thomas Heatherwick και ο Αμερικανός μινιμαλιστής γλύπτης Richard Serra βρίσκονται ανάμεσα ...

The Big Lebowski: 20 ατάκες για τα 20 χρόνια

H καλτ κωμωδία των αδελφών Κοέν κλείνει σήμερα 20 χρόνια και μετά από δύο ...

X