«Μια Γιορτή στου Αλ-Νουρί» από τη Σκηνή 018 του ΘΟΚ

Μια ανατρεπτική κωμωδία η οποία καταπιάνεται με τα διαχρονικά -και επίκαιρα- θέματα του ρατσισμού και της πολιτισμικής συμφιλίωσης παρουσιάζει στη Σκηνή 018 ο ΘΟΚ από τις 25 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το έργο «Μια γιορτή στου Αλ Νουρί», του Φόλκερ Λούντβιχ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο για μια συζήτηση ανοιχτή στο κοινό και δύο πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια.

Το έργο γράφτηκε ήδη στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Θέατρο Grips του Βερολίνου, όπου δημιουργήθηκε και ο αγαπημένος παγκοσμίως «Μορμόλης».

«Ίδια» γλώσσα

Ένας Κύπριος και ένας Σύρος μπαμπάς και τα τέσσερα πιτσιρίκια τους δεν μιλούν την ίδια γλώσσα αλλά θα μάθουν ο ένας στον άλλο να ονειρεύονται, να παίζουν… ζίζιρο, να γιορτάσουν, να παίξουν και να τραγουδήσουν παρέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη, γερμανική εκδοχή του έργου, με τίτλο «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη»,  η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες! Για την παραγωγή του ΘΟΚ, τη μετάφραση και διασκευή, όπως και τη σκηνοθεσία του έργου, ανέλαβε ο Βασίλης Κουκαλάνι. Τους ρόλους του έργου κρατούν οι Φώτης Γεωργίδης (Τάρεκ Αλ-Νουρί), Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος (Σαμίρ), Άντρη Αγγελίδου (Δώρα), Τζούλιο Φιλίππο Ντ’Ερρίκο (Γιάννης), Μιχάλης Σοφοκλέους (Τάκης Παπαδάκης), Άντρια Ζένιου (Αμπίρα).

Σχετική συζήτηση

Με αφορμή τη γενική δοκιμή του έργου το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, στις 10:30, θα διεξαχθεί συζήτηση με τίτλο «Παιδιά της ίδιας γης: Υπάρχει τρόπος, τόπος και χρόνος γέννησης του ρατσισμού;». Στη συζήτηση θα παραστεί ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου, Volker Ludwig, ο σκηνοθέτης Βασίλη Κουκαλάνι και οι ηθοποιοί της παράστασης.

Και σεμινάρια

Επιπρόσθετα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διοργανώνει δύο εργαστήρια στις 19 Ιανουαρίου 2015 ως εξής:

  • Νέα Σκηνή, 12.00 μ.μ.

«Ρεαλισμός και κοινωνική φαντασία»: Εργαστήριο για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, επαγγελματίες του θεάτρου με τον συγγραφέα Volker Ludwig και τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι.
– Επίκαιρη εφαρμογή του «Μπρεχτικού» θεάτρου ως μέσο χειραφέτησης της κοινωνίας.
– Ρεαλιστικό παιδικό θέατρο ως θέατρο «χρησιμότητας». Πώς παίζουμε για να εξυπηρετήσουμε τη «θεματική». Πώς κατακτιέται η πραγματικότητα μέσα από τη φαντασία;

  • Νέα Σκηνή, 3.00 μ.μ.

Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τον συγγραφέα Volker Ludwig και τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι, βασισμένο στα θέματα του έργου του Volker Ludwig «Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί». Με κύριο εργαλείο το συγκεκριμένο έργο που θίγει τη στάση μας απέναντι στον «άλλο», στο «διαφορετικό», στόχος του εργαστηρίου είναι να γίνει, μέσα από τη χρήση θεατρικών τεχνικών, η διερεύνηση της δημιουργίας του φαινομένου του ρατσισμού ως ένα γέννημα των κοινωνικών συνθηκών. Ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις είναι εγγεγραμμένα στο DNA μας ή κυοφορούνται όταν οι συνθήκες είναι πρόσφορες; Πώς εν τέλει αποδομείται ο ρατσισμός μέσα από τη διαλεκτική των ίδιων των παιδιών; Επιχειρείται ουσιαστικά η εμβάθυνση σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα μέσα από τη θεματική προσέγγιση του έργου και τη θεατροπαιδαγωγική μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

+ Πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου στο Θέατρο ΘΟΚ και τακτικές παραστάσεις στις 1, 8, 15 & 22 Φεβρουαρίου, 1, 8, 15 & 29 Μαρτίου και 5, 19 & 26 Απριλίου. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 10.30 π.μ. Πληροφορίες τηλ. 77772717. Για συμμετοχή στη συζήτηση και στα σεμινάρια τηλ. 22864306 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2015.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Και μια σέλφι από τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη της παραγωγής – για να μην ξεχνιόμαστε.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανοιχτή και τα βράδια Δευτέρας η Λεβέντειος

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη στο πλαίσιο της Προσωρινής Έκθεσης «Απεικονίσεις και Αναπλάσεις – Οι Πρωτοπόροι ...

Τα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια των φετινών Βραβείων Ίρις της ...

Έκθεση της Σιμόνης Συμεωνίδου στο Βερολίνο

«Lullaby» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης γλυπτικής της Σιμόνης Συμεωνίδου στο Βερολίνο η ...

Απεβίωσε ο Όσκαρ Ιχουέλος, συγγραφέας του The Mambo Kings

O Όσκαρ Ιχουέλος, ο βραβευμένος συγγραφέας του μπεστ σέλερ The Mambo Kings, πέθανε την ...

LUX 2018 | Την πρωτιά κατέκτησε η οικολογία

Στην ταινία “Woman at war” του Ισλανδού Benedikt Erlingsson απονεμήθηκε το φετινό βραβείο κινηματογράφου ...

Οι DOTing στα γερμανικά βραβεία design

Ο καθρέφτης της σειράς DOTing, του Κύπριου Industrial Designer Κωνσταντίνου Οικονομίδη υπό την επιμέλεια ...

X