Πού να βάλω τα δεδομένα μου το 2015;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

Κοιτάξτε γύρω σας καλά-καλά και πείτε μου ειλικρινά τι από αυτά που βλέπετε θα θεωρούσατε μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα είκοσι χρόνια πριν. Όσο και να προσπαθώ, οι μόνες διαφορές που βλέπω στο σπίτι με το 1995 είναι σε ό,τι έχει οθόνη: την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο.

Η τηλεόραση μεγάλωσε, απέκτησε επίπεδη οθόνη, μετά έγινε οπίσθιας προβολής και κατόπιν HD τεχνολογίας LED. Στα είκοσι αυτά χρόνια έχω αλλάξει τέσσερις και μάλλον με βλέπω και για πέμπτη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αντί για βίντεο έχει media player και πάνω της είναι συνδεδεμένες ένα κάρο παιχνιδομηχανές, αποκωδικοποιητές και όλα τα συναφή. Προσοχή, όμως: ο ενισχυτής που είναι συνδεδεμένος στο ίδιο είναι ο ίδιος ακριβώς. Ο υπολογιστής απέκτησε χρώμα στην οθόνη, έγινε πιο γρήγορος και με μεγαλύτερη χωρητικότητα και, το κυριότερο από όλα, συνδέθηκε με το διαδίκτυο. Η οθόνη του έγινε ένα παράθυρο στον κόσμο, έγινε βιβλιοθήκη, ταχυδρομείο, βιντεοτηλέφωνο, κατάστημα, γκισέ τράπεζας… ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Στα είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μου τουλάχιστον 10 υπολογιστές.

Όσο για το τηλέφωνο, απελευθερώθηκε από το καλώδιό του, έγινε κινητό, απέκτησε εξυπνάδα και συναγωνίζεται τον υπολογιστή σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε όχι μόνο από το γραφείο αλλά απ’ οπουδήποτε, από την παραλία, το λεωφορείο, το παγκάκι… Στα είκοσι χρόνια έχω αλλάξει πάνω από 10 συσκευές. [Συγκριτικά έχω αλλάξει από μία μόνο φορά αυτοκίνητο, κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο.]

Όλα αυτά τα σκέφτομαι όσο διαβάζω τις προβλέψεις των «γκουρού» για το 2015. Οι οποίες δεν μου λένε και περισσότερα από αυτά που ήξερα. Τα έχουμε πει κι από αυτήν εδώ τη στήλη: τα drones, η τεχνολογία που φοριέται και η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι οι τομείς που θα κυριαρχήσουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα χρόνια που έρχονται. Κι έχουμε ακόμα πολλά να δούμε στους τομείς αυτούς γιατί στην ουσία δεν έχουμε δει τίποτα. Από τρισδιάστατη εκτύπωση, σας έχω μιλήσει για το αγαλματάκι που μου έφτιαξαν. Όσο για τα drones, μόλις βγήκαν κάποιες εφαρμογές δεν βρήκα τίποτα καλύτερο παρά να πατήσω ένα με μεγάλη άνεση [ναι, ναι στ’ αλήθεια το πάτησα και μετά δεν ήξερα που να κρυφτώ αλλά ευτυχώς φτιάχτηκε]. Όσο για την τεχνολογία που φοριέται, έχω δει ένα ρολόι-υπολογιστή που λειτουργεί σε περιβάλλον android στο χέρι ενός φίλου αλλά ακόμα δεν έχω δει ούτε ένα ζευγάρι google glasses, παρ’ όλο που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Μάιο.

Μία μόνο από τις προβλέψεις που διάβασα με ταρακούνησε. Η πρόβλεψη του Μαρκ Ουίτμπι, αντιπροέδρου της εταιρείας Seagate [πιθανόν τη γνωρίζετε από τους σκληρούς της δίσκους]. Ο Ούτμπι, λοιπόν, μας είπε ότι το 2015 θα είναι η τελευταία χρονιά που η δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Οι υπόλοιποι «γκουρού» διαφωνούν για το cloud, αν το προτιμούν οι εταιρείες και ο κόσμος, αν είναι ασφαλές. Και το cloud όμως είναι ένας τρόπος αποθήκευσης, γιατί μπορεί εσείς κι εγώ να θεωρούμε ότι τα δεδομένα βρίσκονται «κάπου στο δίκτυο», αλλά κάποια στιγμή καταλήγουν κάπου, αποθηκεύονται με φυσικό τρόπο. Κι εκεί μπερδεύονται τα πράγματα. Πού θα αποθηκεύσουμε τα δεδομένα που έχουμε και τα δεδομένα που έρχονται. Το 2013 η «παραγωγή» δεδομένων έφτασε τα 3,5 zettabytes. Όπου zetta διαβάστε 10 εις την 21η! Τα δεδομένα αυτά χωράνε σε 600 δισ. DVD. Μέχρι το 2020, όμως, οι αριθμοί αυτοί δεν θα είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των δεδομένων.

Αυτό λοιπόν θα πρέπει να παρακολουθούμε από εδώ και πέρα. Και η σπανιότητα ίσως κάνει την αποθήκευση ακριβότερη. Και τις αντίστοιχες δωρεάν υπηρεσίες στο δίκτυο, επί πληρωμή!

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Έκκληση του Παρισιού

Πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των μεγάλων εορτασμών για το τέλος του ...

#ΤοΦόρεμα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από λίγες μέρες, το διαδίκτυο πήρε φωτιά ...

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποιο cloud είναι το πιο ωραίο;

@valia_kaimaki Πριν από περίπου 15 [τεχνολογικούς] αιώνες, τότε που η σύνδεση στο δίκτυο γίνονταν ...

Θα σώσουν τα “παράθυρα” το σπίτι;

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Όλα τα μάτια στον κόσμο της τεχνολογίας είναι στραμμένα στην ...

Η “Επιτομή” της κυβερνοασφάλειας

Θα πάρω τη βοήθεια του κοινού… καμιά ιδέα για το πώς μεταφράζουμε τη λέξη ...

Η ουτοπία του εκδημοκρατισμού

@valia_kaimaki Παλιά τσατιζόμουνα με τα δύο πεπόνια στη μασχάλη: νέες τεχνολογίες και διεθνής πολιτική. ...

X