Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΘΟΚ – Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη την Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, μεταξύ Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος, θεσμοθετώντας ουσιαστικά τη συνεργασία των δύο κρατικών θεάτρων Κύπρου – Ελλάδας.

Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν εκ μέρους του ΘΟΚ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Γιάννης Τουμαζής, και εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας ο πρόεδρος του δ.σ. του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργος Στεφανάκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Σωτήρης Χατζάκης.

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου παρέστησαν τα μέλη του δ.σ. του ΘΟΚ και μέλη του καλλιτεχνικού, τεχνικού και διοικητικού του προσωπικού.

Το Πρωτόκολλο αφορά τη συνεργασία των δύο θεάτρων σε μια σειρά από δράσεις όπως είναι οι ανταλλαγές θεατρικών παραστάσεων, οι συμπαραγωγές, οι αμοιβαίες μετακλήσεις καλλιτεχνών, θεωρητικών του θεάτρου αλλά και τεχνικών, εκπαιδευτικά προγράμματα, διδασκαλίες, σεμινάρια, διαλέξεις και γενικά κάθε μορφής συνεργασίας σε θέματα επιμόρφωσης, οργάνωσης, λειτουργίας και θεατρικής τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, θα δούμε:

  • Τριμερή συνεργασία των δύο θεάτρων με έναν θεατρικό θίασο στο Τελ Αβίβ, συνεργασία η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και θα έχει ως κατάληξη το 2017 και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

  • Ανταλλαγή συντελεστών του ενός θεάτρου με το άλλο σε επίπεδο ηθοποιών, σκηνοθετών, σκηνογράφων κλπ.

  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κάτι που ευνοεί κυρίως τον ΘΟΚ ο οποίος θα ευνοηθεί από την εμπειρία του Εθνικού Θεάτρου σε επίπεδο ψηφιοποίησης του αρχείου του, οργάνωσης του βεστιαρίου και άλλων τεχνικών ζητημάτων.

  • Ιδιαίτερα σημαντικός θεωρείται ο στόχος μιας συμπαραγωγής ΘΟΚ – Εθνικού Θεάτρου για το Φεστιβάλ της Επιδαύρου το 2016.

  • Από τη συνεργασία των δύο θεάτρων δεν θα αποκλειστούν άνθρωποι του θεάτρου οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκτός ΘΟΚ.

«Η σημασία του πρωτοκόλλου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς αποτελεί την απαρχή μιας καινούργιας, δυναμικής και βεβαίως δημιουργικής συνεργασίας των δύο Κρατικών Θεάτρων Κύπρου και Ελλάδος», ανέφερε σε ομιλία του ο Γιάννης Τουμαζής.

«Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεργασίας μας με το Εθνικό θα πρέπει να ιδωθεί μέσα στο πλαίσιο μιας συστηματικής προσπάθειας του Οργανισμού μας να διευρύνει τη δράση του πέραν της Κύπρου και κυρίως στον μεσογειακό και ευρωπαϊκό χώρο, μέσω τέτοιων γόνιμων, διακρατικών συνεργασιών.

Η Κύπρος, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποτελεί την πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια από τις πιο θερμές περιοχές της υφηλίου, την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Μεσογειακός μας ρόλος, η ασφάλεια που παρέχει το νησί μας σε σχέση με τις γύρω χώρες θα πρέπει να τροφοδοτήσει τη συνεργασία μας με αυτές. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να αποτελέσουμε ένα πρωτοπόρο εκκολαπτήριο θεάτρου, ένα κέντρο πολιτισμού, δημιουργώντας ένα εξωστρεφές, καινοτόμο και υποδειγματικό μοντέλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Εξάλλου, η πολιτιστική διπλωματία  μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, εκεί όπου άλλα μέσα αποτυγχάνουν να συγκεράσουν διαφορές και να ενώσουν τους λαούς».

«Το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καλλιτεχνικούς μας εταίρους για ευνόητους λόγους. Θεωρούμε πως ο ουσιαστικά ταυτόσημος χαρακτήρας των δύο Κρατικών Θεάτρων που διαμορφώνεται από την κοινή πεποίθησή τους πως η τέχνη του θεάτρου ασκεί μια βαθιά μορφωτική επίδραση στο άτομο, διασφαλίζει την επιτυχία της συνεργασίας που επισημοποιούμε σήμερα. Τόσο ο ΘΟΚ, όσο και το Εθνικό Θέατρο αποσκοπούν στην ανάπτυξη, την ενίσχυση και την προαγωγή ποικίλων ειδών θεατρικής δημιουργίας: το αρχαιοελληνικό δράμα, τη νεοελληνική δραματουργία, κλασικά και μοντέρνα έργα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, αλλά και καινοτόμα θεατρικά ρεύματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο ΘΟΚ, στα πρώτα βήματά του, επιχείρησε να ακολουθήσει την πολιτική του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας το ως καλλιτεχνικό πρότυπο. Αυτή η σύμπνοια των δύο θεάτρων σε επίπεδο αντιλήψεων και προσδοκιών αποτελεί εχέγγυο μιας αγαστής και παραγωγικής συνεργασίας, που υπόσχεται να προωθήσει τις κοινές μας αναζητήσεις και να συμβάλει εποικοδομητικά στην μετουσίωση των βασικών μας στόχων σε πράξη».

[…]

«Θεωρούμε πως οι διακρατικές συνεργασίες στον τομέα του πολιτισμού είναι απόλυτα απαραίτητες και αναγκαίες  – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα κρατικά θέατρα δύο συγγενικών χωρών, τις οποίες ενώνει κοινή γλώσσα, θρησκεία και κουλτούρα. Η  αναγκαιότητα αυτή γίνεται δε ακόμα πιο επιτακτική στις μέρες μας, όταν κάθε έκφανση και έκφραση πολιτισμού απειλείται να αλλοιωθεί εν μέσω της δριμείας οικονομικής αλλά και πολιτισμικής κρίσης που πλήττει δυστυχώς και τις δύο χώρες. Η συνεργασία των δύο κρατικών θεάτρων έρχεται λοιπόν την πλέον κατάλληλη στιγμή, για να φέρει μια αναζωογονητική πνοή στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα Κύπρου και Ελλάδας αλλά και να θωρακίσει δυναμικά την πνευματική ζωή των χωρών μας».

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Εμείς, οι Νέοι ή …τη γενιά μας!” σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου

Το έργο με τίτλο “Εμείς, οι Νέοι ή …τη γενιά μας!” βασισμένο σε κείμενο ...

Αφήγηση ιστοριών από την Μαρίνα Κατσαρή

 Η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή στο νέο της εγχείρημα, «Αυταπάτες», μόνη επί σκηνής, «εισβάλλει» στις ...

«Αμμόχωστος: χάρτης μνήμης»

Στο πλαίσιο της φετινής τους συνεργασίας, που έχει ως τελικό στόχο τη δημιουργία μιας ...

Επιστροφή τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο Πηλαβάκη

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος | Φωτογραφίες Παύλος Βρυωνίδης Μερικές ημέρες μετά τα εγκαίνια του ...

Ο Νέαρχος Κωνσταντίνου και η Αλεξία Οθωναίου στο EYEKON COMIC CON

Ο Νέαρχος Κωνσταντίνου κατέχει πτυχίο Master of Arts στο Communication Arts (με διάκριση) και ...

Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους

Το παιδικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2017 επιφυλάσσει μεγάλες και ...

X